12/3/14

Η τρόικα έχει τη νομιμοποίηση να επιβάλει την λιτότητα στην Ελλάδα!

Το βλέμμα στραμμένο στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα έχει η γερμανική εφημερίδα Die Welt, η οποία αφιερώνει σε σημερινό της φύλλο, άρθρο για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης της τρόικας, με τίτλο «Τα σφάλματα της Ελλάδας».

«Εδώ και μισό χρόνο η ελληνική κυβέρνηση παίζει το εξής παιχνίδι: αφήνει την τρόικα των χρηματοδοτών της να έλθει, να ελέγξει τα βιβλία της και να διαπιστώσει ότι τα συμπεφωνημένα για τις περικοπές και τις μεταρρυθμίσεις δεν υλοποιούνται πλήρως και έτσι τους στέλνει και πάλι στα σπίτια τους χωρίς να έχουν καταφέρει τίποτα. Ήταν καιρός Eurogroup και Κομισιόν να βάλουν τα πράγματα σε τάξη, όπως το κάνουν τώρα», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.
Σύμφωνα με τη Die Welt, στα σχεδόν τέσσερα χρόνια διάσωσης της Ελλάδας από τη χρεοκοπία, η κυβέρνηση στην Αθήνα έχει υποπέσει σε μερικά σφάλματα.
Το πρώτο σφάλμα, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, έγκειται στο να πιστεύει κανείς ότι η τρόικα είναι ένα διαπραγματευτικός εταίρος. «Όχι. Η κυβέρνηση έκλεισε μια δουλειά με τους ευρωπαίους εταίρους. Έλαβε τα μέσα για να γλυτώσει την παραπαίουσα κρατική μηχανή από την κατάρρευση. Ήταν μια άνευ προηγουμένου κίνηση αλληλεγγύης των χωρών της Ευρωζώνης. Σε αντάλλαγμα η Ελλάδα πρέπει να κάνει τα αναγκαία προκειμένου οι χρηματοδότες της να λάβουν κάποια στιγμή τα χρήματά τους. Δουλειά της τρόικας είναι να ελέγχει την Ελλάδα σε αυτή της την προσπάθεια. Έχει ευθύνη έναντι των χωρών μελών που ανέλαβαν ένα ρίσκο. Συνεπώς διαθέτει επαρκή δημοκρατική νομιμοποίηση για να ζητά μέτρα λιτότητας και περικοπές, οι οποίες θα κάνουν το ελληνικό κράτος και πάλι λειτουργικό».
Το δεύτερο σφάλμα των Ελλήνων, σύμφωνα με τη Die Welt, είναι η πεποίθηση ότι μπορεί να υπάρξει ανταπόκριση στο αίτημά τους για μια νέα - χωρίς ανταλλάγματα - βοήθεια. «Τα κυβερνώντα κόμματα δέχονται πιέσεις πανταχόθεν, θέλουν παραχωρήσεις από την Ε.Ε., καθώς οι ακραίοι θα μπορούσαν να ενισχυθούν στις ευρωεκλογές.  Ένας μεγάλος αριθμός “κλόουν” και λαϊκιστών δεν κάνει καλό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ωστόσο και οι ίδιοι οι ευρωπαίοι εταίροι βρίσκονται αντιμέτωποι με εκλογικές αναμετρήσεις. Μεγάλα δώρα λοιπόν έναντι της Ελλάδας δεν ενδείκνυνται και δεν θα πρέπει και να αναμένονται», αναφέρει η εφημερίδα.
Το άρθρο μάλιστα κλείνει και με ένα τρίτο σφάλμα που παραγνωρίζει η κυβέρνηση: «Η Ελλάδα μολονότι έχει κάνει και πετύχει αρκετά, έχοντας ενισχύσει τη φορολογική δικαιοσύνη, έχοντας μειώσει τις δαπάνες, έχοντας ξεκινήσει με τις ιδιωτικοποιήσεις, φέρνοντας τη δημόσια διοίκηση κοντά στα ευρωπαϊκά στάνταρ, ωστόσο όλα αυτά τα έχει κάνει “στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο”! Ο δρόμος που οδήγησε εδώ ήταν μακρύς και κοπιαστικός. Η Ελλάδα έχει όμως μπροστά της ένα εξίσου μεγάλο κομμάτι του δρόμου για την σωτηρία της». 
ΥΓ) Εμείς απλά θα σημειώσουμε ότι με αφορμή τις επικείμενες ευρωεκλογές και το σχεδιαζόμενο "νέο" πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, λίγες ημέρες πριν η γερμανική εφημερίδα είχε άρθρο με τον εύγλωττο τίτλο: «Οι Έλληνες θέλουν δισεκατομμύρια χωρίς παραχωρήσεις!» Έτσι για να ξέρουν οι ..."εν αναμονή κυβερνώντες της χώρας μας" τι διαπραγματεύσεις έχουν μπροστά τους και να μην τρέφουν ...αυταπάτες! Για καλό και για κακό πάντως ξαναγράφουμε τον τίτλο του άρθρου: «Griechen wollen Milliarden ohne Zugeständnisse», μπας και το διαβάσει κανείς τους! Έτσι για να μην λένε μετά πως δεν ...γνώριζαν!
Χαρακτηριστικό επίσης είναι άρθρο-ανάλυση του Bloomberg, που εξηγεί γιατί οι δανειστές-"διασώστες" της χώρας μας εμποδίζουν να βγεί η χώρα στις ...αγορές. Αρνητική εμφανίζεται η τρόικα απέναντι στο σχέδιο της Αθήνας να επιστρέψει στις αγορές φέτος, ισχυρίζεται το Bloomberg, υπό το φόβο ότι μια τέτοια εξέλιξη θα επιτρέψει στην ελληνική κυβέρνηση  να “χαλαρώσει” τις ...μεταρρυθμίσεις της.
Η Κομισιόν, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ φοβούνται ότι η ελληνική κυβέρνηση ενδέχεται να επαναλάβει "λάθη" του παρελθόντος εάν καταφέρει να ξεφύγει από τα “λουριά” του προγράμματος "διάσωσης", παραδέχονται δύο αξιωματούχοι, ένας Έλληνας και ένας Ευρωπαίος, που μίλησαν στο πρακτορείο.
“Στην τρόικα συνειδητοποιούν τώρα πως όταν η Ελλάδα είχε έλλειμμα 10% και είχαν όλη τη διαπραγματευτική δύναμη, έδιναν υπερβολικό βάρος στη λιτότητα, αντί για τις μεταρρυθμίσεις. Μια επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές θα σήμαινε ότι κάποιες από τις σκληρότερες μεταρρυθμίσεις δεν θα εφαρμοστούν ποτέ”, εξηγεί ο Michael Michaelides, αναλυτής της Royal Bank of Scotland.
Όπως σημειώνει το Bloomberg, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου βρίσκεται στα επίπεδα όπου κυμαινόταν και πριν από το ξέσπασμα της κρίσης, αγγίζοντας την περασμένη εβδομάδα το 6,65%, τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών. Το μεσημέρι της Δευτέρας κυμαινόταν στο 6,81%, έναντι 37,1% που ήταν το Μάρτιο του 2012.
Με αυτά τα επίπεδα των αποδόσεων, ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank εκτιμά ότι μια έκδοση 2ετών ή 5ετών ελληνικών ομολόγων δεν θα συναντούσε ιδιαίτερο πρόβλημα και μπορεί να γίνει με κόστος αποδεκτό για την Ελλάδα, εάν δεν υπάρξει κάποια εξέλιξη που να πλήξει την ενότητα της κυβέρνησης συνασπισμού.
Για αυτό και η πίεση που μπορεί να ασκήσει η τρόικα μειώνεται, όπως σημειώνει το Bloomberg. Ειδικά καθώς η χώρα εμφανίζει πια πρωτογενές πλεόνασμα, και επομένως μπορεί να πληρώνει μισθούς και συντάξεις, αλλά αναγκάζεται να δανείζεται μόνο για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους, των 321 δισ. ευρώ.
Με δεδομένο ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτού του χρέους είναι προς την τρόικα, εάν οι πιστωτές αποφασίσουν να παγώσουν την ήδη καθυστερημένη δόση των δανείων διάσωσης, τόσο οι αγορές όσο και τα 11 εκατ. των Ελλήνων θα είναι προστατευμένα από ένα πιθανό "default". Οι μόνοι θιγμένοι θα είναι η Κομισιόν, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ! Και κυρίως η Γερμανία που ηγεμονεύει στην Ευρώπη.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι αξιωματούχοι της τρόικας ανησυχούν ότι εάν χάσουν τα μέσα πίεσής τους προς την ελληνική κυβέρνηση, αυτή θα επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος που οδήγησαν στην κρίση. Και σε αυτή την περίπτωση, η τρόικα θα αρνηθεί να δώσει άλλα δάνεια διάσωσης, σημειώνουν οι αξιωματούχοι.
Οι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι ο μόνος τρόπος να διασφαλίσουν ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, είναι με ένα νέο πακέτο διάσωσης, που θα συνδεθεί με αυστηρούς όρους τονίζει το Bloomberg
Και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε: αλλά κανείς δεν θα μπορεί να ισχυριστεί πως δεν γνώριζε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: