12/3/14

Μπερκίν: ο Αλέξης της Τουρκίας!

Σε κλίμα αγανάκτησης αποχαιρετούν εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου στην Κωνσταντινούπολη, τον 15χρονο Μπερκίν Ελβάν, που κατέληξε μετά από εννιά μήνες σε κώμα εξαιτίας χτυπήματος στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του περασμένου καλοκαιριού.  Η κηδεία του μετατράπηκε σε διαμαρτυρία κατά του κυβερνώντος κόμματος.
Η τελετή ξεκίνησε το μεσημέρι με χιλιάδες κόσμου που κρατούσαν πανό με συνθήματα εναντίον της κυβέρνησης και πλακάτ με τη φωτογραφία του εφήβου. Η οργή στην κηδεία έχει φανεί σε περιορισμένης, μέχρι στιγμής, έντασης περαστικά στην Κωνσταντινούπολη, όπως περιστατικά αντεγκλήσεων με άνδρες της Πυροσβεστικής που βρίσκονταν στη διαδρομή της πορείας. 
Το απόγευμα, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων στην κεντρική συγκέντρωση στην Άγκυρα για τον Μπερκίν, στο πάρκο Κιζιλάι. Περί τους 150 διαδηλωτές είχαν τεθεί υπό κράτηση μετά τα σοβαρά επεισόδια της περασμένης νύχτας σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα.
Παράλληλα με την κηδεία, συγκεντρώσεις βρίσκονταν σε εξέλιξη και σε άλλες πόλεις για τον 15χρονο. Άλλοι κρατούσαν κόκκινες σημαίες, άλλοι την φωτογραφία του, και άλλοι ψωμιά -ο έφηβος είχε βρεθεί στη μέση συγκρούσεων πηγαίνοντας στο φούρνο για να αγοράσει ψωμί.
Στην Κωνσταντινούπολη, ορισμένες ομάδες είχαν στήσει, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, οδοφράγματα στους δρόμους που οδηγούν στο αλεβιτικό τζεμεβί που θα γινόταν η κηδεία. Το πλήθος είχε κατακλύσει την περιοχή Οκμεϊντανί, όπου γίνεται η κηδεία στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης, αρκετές ώρες πριν την τελετή.  
Μετά την τελετή, ο κόσμος, που πια είχε φτάσει τις δεκάδες χιλιάδες σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, ξεκίνησε την πομπή μέχρι το τζαμί του Σισλί. Μετά το Σισλί, η πορεία φτάσει στο νεκροταφείο του Φερίκιοϊ, όπου και θα ταφεί ο 15χρονος. 
Μετά την ταφή σχεδιάζεται πορεία προς το πάρκο Γκεζί, από όπου είχαν ξεκινήσει οι βίαιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του καλοκαιριού. 
Η αστυνομία, σύμφωνα με την Hurriyet, προτίθεται να επιτρέψει την πορεία μεταξύ της κηδείας και της ταφής αλλά όχι την συγκέντρωση προς το πάρκο Γκεζί.
Ο θάνατος του Μπερκίν ανεβάζει σε οκτώ τους επιβεβαιωμένους νεκρούς στο κύμα αντικυβερνητικών διαδήλωσεων, που είχαν πάρει διαστάσεις εξέγερσης και στις οποίες η αστυνομία απάντησε με πρωτοφανή ένταση. 
Σε μία προσπάθεια να προλάβει τις εντάσεις, ο αντιπρόεδρος της τουκρικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τόνίζει πως πρόκειται «για πολύ λυπηρό περιστατικό, από χθες όλη η Τουρκία πενθεί».
O υπουργός Άμυνας Ισμέτ Γιλμάζ, διαφοροποιούμενος από τις δηλώσεις των υπόλοιπων στελεχών της κυβέρνησης, ανέφερε ότι αυτό που συνέβη στον Μπερκίν ήταν «μεγάλο λάθος». «Έχω κι εγώ γιο στην ηλικία του, δεν μπορώ να το φανταστώ» είπε.
Στην ίδια την κηδεία βρίσκονται υψηλόβαθμα στελέχη των κομμάτων της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένων και των υποψηφίων για την Κωνσταντινούπολη στις επικείμενες τοπικές εκλογές.
Ενδεικτικό του πώς γίνεται η συζήτηση στην Τουρκία για το ζήτημα, ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είπε: «Το ίδιο είχε γίνει και στην Ελλάδα, αλλά εκεί παραιτήθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, ενώ ο πρωθυπουργός ζήτησε συγγνώμη» -αναφερόμενος, προφανώς στην παραίτηση που είχε υποβάλει, ο Πρ.Παυλόπουλος το 2008 λόγω της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, η οποία τελικά δεν είχε γίνει δεκτή από την τότε κυβέρνηση Καραμανλή, που τυγχάνει και κουμπάρος του Ερντογάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: