12/3/14

Πατιόπουλο-Περδικάκι!

Οι χειρότεροι δρόμοι του κόσμου -Ανάμεσά τους κι ένας στην Αιτωλοακαρνανία!
Από δρόμους στο χείλος του γκρεμού στο Πακιστάν, μέχρι και αυτοκινητόδρομους που φημίζονται για τις επιδρομές από ληστές στο Μεξικό, ένας διαδραστικός χάρτης αξιολογεί τις διαδρομές και τα θανατηφόρα δυστυχήματα που συμβαίνουν σε κάθε χώρα, προκειμένου να αναδείξει τους κινδύνους της οδήγησης. Και φυσικά, μεταξύ των 22 χειρότερων δρόμων, που οδηγούν στην κόλαση, όπως γράφει χαρακτηριστικά η "Daily Mail", δεν ήταν αδύνατο να μην συμπεριλαμβάνεται και μια ελληνική διαδρομή: ο δρόμος  από το Πατιόπουλο στο Περδικάκι της Αιτωλοακαρνανίας.
Βέβαια, η πιο επικίνδυνη διαδρομή στον κόσμο θεωρείται ο δρόμος North Yungas στη Βολιβία και επάξια έχει κερδίσει το παρατσούκλι του «δρόμου- θανάτου» ή στα ισπανικά «el Camino de la Muerte». Ο δρόμος μήκους 64 χιλιομέτρων, συνδέει τη πρωτεύουσα της Βολιβίας Λα Πας (La Paz) με το χωριό Κορόικο (Coroico). Ο δρόμος, τον οποίο μπορεί να διασχίσει μόνο ένα αυτοκίνητο καθώς στα περισσότερα σημεία του δεν είναι φαρδύτερος από 3.2 μέτρα, ελίσσεται στο χείλος του γκρεμού, ενώ δεν υπάρχουν μπάρες για την προστασία των οδηγών από μια θανατηφόρα πτώση. Οι γκρεμοί που τον περιβάλλουν έχουν βάθος 3.500 μέτρων… με δεκάδες αυτοκίνητα να έχουν πέσει μέσα. Το 1995 ανακοινώθηκε επίσημα ως «ο πιο επικίνδυνος δρόμος του κόσμου» επειδή εκεί χάνουν τη ζωή τους 200-300 άνθρωποι κάθε χρόνο!!!
Όσον αφορά στην η διαδρομή Πατιόπουλο- Περδικάκι, καταλαμβάνει την 21η θέση στην λίστα των πιο επικίνδυνων δρόμων του κόσμου. Πρόκειται για μια απότομη ανάβαση ή κατάβαση, με ελάχιστη πρόσφυση, λόγω της επιφάνειας που είναι γεμάτη με χαλίκια και με τεράστιες λακκούβες. Σύμφωνα με το κείμενο του διαδραστικού χάρτη, εκτός από τους προφανείς κινδύνους των οδικών συνθηκών, δεν υπάρχουν μπάρες για να σταματήσουν την κατακόρυφη πτώση στο γκρεμό των κουρασμένων ταξιδιωτών. Ο δρόμος είναι γεμάτος με τα πάντα, από πεζούς και ζώα σε φορτηγά, μέχρι λεωφορεία και αυτοκίνητα. Χωρίς καμία σήμανση, δεν μπορεί να κρίνει κανείς την απόσταση από το γκρεμό. Παρόλο που μια πτώση υπό το φως της ημέρας είναι αρκετά πιθανή, το πρόβλημα είναι ακόμη πιο έντονο το βράδυ που συμβαίνουν τα περισσότερα ατυχήματα. Σίγουρα δεν είναι ένας δρόμος για καρδιοπαθείς, αναφέρει το σχόλιο του χάρτη. Βέβαια, αυτή δεν είναι η πρώτη... διάκριση για τον συγκεκριμένο δρόμο, που εμφανίζεται τακτικά στις ετήσιες λίστες του Διεθνούς Οργανισμού για Ασφαλές Ταξίδι με τους πιο επικίνδυνους δρόμους του κόσμου! Ο διαδραστικός χάρτης, από την εταιρεία "Driving Experience" με έδρα το Hertfordshire, βασίζεται στην έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) το 2013 για την οδική ασφάλεια καθώς και σε άλλα δεδομένα. Και εξάλλου η Αιτωλοακαρνανία φημίζεται διεθνώς για το οδικό της δίκτυο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: