24/3/14

«Λεύτερα βουνά-περήφανοι άνθρωποι»

Μπροστά στον πανύψηλο αλλά πολύ πρόχειρα εγκατεστημένο ανεμολογικό ιστό, που δεν άντεξε την αντίδραση του κόσμου και κατέρρευσε κινδυνεύοντας να τραυματίσει τους διαδηλωτές, οι εκατοντάδες διαδηλωτές πέτυχαν να στείλουν το μήνυμα σε εκείνους που θέλουν να ξεπουλήσουν και τις τελευταίες φυσικές ομορφιές που μας έχουν μείνει, βροντοφωνάζοντας ότι δε θα επιτρέψουν να γεμίσουν με καθρέπτες και ανεμογεννήτριες οι ομορφότερες περιοχές του τόπου μας.
Δεν πρόκειται πλέον για μικρές διάσπαρτες μονάδες προσαρμοσμένες στα δεδομένα της κάθε περιοχής, αλλά για τεράστιας έκτασης βιομηχανικά αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, που απαιτούν μάλιστα και τεράστια οδικά δίκτυα που αλλάζουν ριζικά τη μορφολογία του εδάφους, καταστρέφοντας τα δάση και τη χλωρίδα τους.
Όπως ακριβώς αυτοί που προχωρούν σε αυτές τις ενέργειες δεν υπολογίζουν τίποτα και κανέναν, καλυμμένοι πίσω από νομότυπες διαδικασίες και αποφάσεις με μοναδικό στόχο το κέρδος, έτσι και όλοι οι εκπρόσωποι των πολιτιστικών συλλόγων, των οικολογικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων από την Ιεράπετρα, τη Σητεία και τον Άγιο Νικόλαο, ο Δήμος Ιεράπετρας, τα γειτονικά τοπικά συμβούλια και οι επικεφαλής των δημοτικών ψηφοδελτίων ενωμένοι διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στο σχέδιο καταστροφής της περιοχής απείρου φυσικού κάλλους της μαγευτικής Θρυπτής.
«Απαιτούμε τα βουνά μας να παραμείνουν λεύτερα» και «Λεύτερα βουνά-περήφανοι άνθρωποι» ήταν τα μηνύματα που έστειλαν οι εκατοντάδες διαδηλωτές από το όρος Θρυπτή. Στους διαδηλωτές μίλησαν ο βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Κωστής Δερμιτζάκης, οι υποψήφιοι δήμαρχοι Γιώργος Προϊστάκης και Μιχάλης Μαχαιράς, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Θρυπτής Γιώργος Χαμηλός και εκπρόσωποι των διοργανωτών της διαδήλωσης. Μηνύματα συμπαράστασης έστειλαν η Κίνηση Πολιτών Δήμου Ιεράπετρας, ο Αγροτικός Σύλλογος και άλλοι τοπικοί φορείς. Η εκδήλωση διαμαρτυρίας έκλεισε με μουσική από το κρητικό συγκρότημα του Χαρίλαου Παπαδάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: