29/3/13

Θα αποδειχτούν και οι Κύπριοι τόσο μαζοχιστές όσο οι Έλληνες;


Ο νομπελίστας οικονομολόγος Πωλ Κρούγκμαν με άρθρο του στους "New York Times" εκφράζει την μεγάλη του απορία: "Η προσήλωση της πολιτικής ελίτ της Ελλάδας στο ευρώ παρά την οικονομική καταστροφή που επέφερε αποδείχθηκε υπερβολικά ισχυρή και εμπόδισε την έξοδο της χώρας από το ευρώ! Θα κάνει το ίδιο λάθος και η Κύπρος;" 

«Τα τελευταία τρία χρόνια προέβλεπα ένα πιθανό σενάριο για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ: μια τραπεζική κρίση, την οποία ακολουθούν περιορισμοί στις τραπεζικές αναλήψεις παρόμοιοι με το corralito στην Αργεντινή το 2001 και μετά - με το επιχείρημα κατά της εξόδου να έχει εξαλειφθεί - την επανεισαγωγή του εθνικού νομίσματος. Προφανώς κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Παρά τις μεγάλες θυσίες, η προσήλωση της πολιτικής ελίτ της Ελλάδας στο ευρώ αποδείχθηκε υπερβολικά ισχυρή. Η ανάλυσή μου για τα οικονομικά δεν ήταν λάθος, αλλά οι πολιτικές μου προβλέψεις ήταν άστοχες», γράφει ο νομπελίστας οικονομολόγος.
Ομως, σύμφωνα με τον ίδιο, η Κύπρος φαίνεται τώρα να δικαιώνει το πρώτο μέρος αυτού του σεναρίου. Και όπως αναφέρει η χώρα δεν έχει πλέον κανέναν λόγο να μείνει στο ευρώ.
«Ποιος είναι ο λόγος της παραμονής στο ευρώ; Η αξιοπιστία και η αποτελεσματικότητα του ενιαίου νομίσματος έχει φύγει. Εν τω μεταξύ, το μέλλον της Κύπρου στο ευρώ είναι ένα μέλλον αποπληθωρισμού και καταστροφικής λιτότητας. Μπορεί η ελπίδα ότι κάποια μέρα με κάποιον τρόπο θα αποκατασταθεί το status quo να τα δικαιολογήσει όλα αυτά;» διερωτάται ο Πολ Κρούγκμαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: