28/3/13

Κυκλώνας σαρώνει τις ανεμογεννήτριες της Βουλγαρίας!


Η Βουλγαρία σχεδιάζει να περικόψει έως και τουλάχιστον 40 τοις εκατό την συμμετοχή της αιολικής και ηλιακής ενέργειας στο ενεργειακό της μείγμα, ως μέρος της προσπάθειάς της να ανακόψει τις αυξήσεις στο κόστος ηλεκτρικού ρεύματος και να σταθεροποιήσει την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, αναφέρει το πρακτορείο Βloomberg.
Περίπου το 40 τοις εκατό των παραγωγών αιολικής και ηλιακής ενέργειας δεν παρέχουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο στον κεντρικό διανομέα ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την ασφάλεια του ενεργειακού δικτύου της Βουλγαρίας, ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας Asen Vasilev σε έγγραφο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου. "Αυτοί οι παραγωγοί θα πρέπει να αποσυνδεθούν από το δίκτυο!", δήλωσε ο ίδιος.
Το ενεργειακό πλέγμα της Βουλγαρίας πάσχει από υπερφόρτωση ρεύματος που προκαλείται από την ταχεία αύξηση στην αιολική και ηλιακή ενέργεια σε συνδυασμό με τη μείωση της εγχώριας κατανάλωσης λόγω της ύφεσης που μαστίζει την χώρα. 
Οι έντονες λαϊκές διαμαρτυρίες ενάντια στους υψηλούς λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος ανέτρεψαν την κυβέρνηση του Μπόικο Μπορίσοφ στις 20 Φεβρουαρίου. Ο πρόεδρος Ρόζεν Πλεβνέλιεφ διόρισε μια μεταβατική κυβέρνηση με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Marin Raikov στις 12 Μαρτίου για την οργάνωση και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 12 Μαΐου. Η κυβέρνηση αυτή πασχίζει να βάλει μια τάξη στην ενεργειακή αγορά της χώρας και να προσφέρει τουλάχιστον μια μείωση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού προς τους Βούλγαρους πολίτες που θεωρούνται οι φτωχότεροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως είναι γνωστό- με βάση τους νόμους της φυσικής- οι αποκαλούμενες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παρέχουν ηλεκτρικό ρεύμα όταν οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές και όχι όταν το απαιτούν οι πραγματικές ανάγκες του ενεργειακού δικτύου: αυτό έχει ως συνέπεια όχι μόνο ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα αλλά και αποσταθεροποίηση του δικτύου. Και αυτόν το κίνδυνο προσπαθεί να αποφύγει η Βουλγαρία, που το μόνο που δεν θέλει στις υπάρχουσες οικονομικές συνθήκες είναι να καταρρεύσει πλήρως και το ενεργειακό της σύστημα

Δεν υπάρχουν σχόλια: