27/3/13

Κάτι σάπιο υπάρχει στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας!


Προς τι η ...εχεμύθεια που απαιτούν οι Γερμανοί και μάλιστα για τις αλλαγές που προγραμματίζονται στον πυλώνα της άμεσης δημοκρατίας που είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση;
Συνάντηση  είχαν σήμερα  το προεδρείο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Κώστα Ασκούνη,  και  Γερμανική Αντιπροσωπεία  επικεφαλής  της οποίας ήταν ο  πρόεδρος του Κοινοβουλίου   Βάδης –Βυτεμβέργης κ. Γκουίντο Βολφ,  ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Βάδης- Βυτεμβέργης κ.  Ρότζερ Κέελε και ο συντονιστής σε θέματα μεταφοράς τεχνογνωσίας σε δημοτικό επίπεδο κ. Ρολφ Γκάϊντερ. Σκοπός της συνάντησης ήταν να προσδιοριστεί η αναδιάρθρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην χώρα μας με βάση τους όρους των μνημονιακών επιταγών.
Παρόντες στη συνάντηση από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΚΕΔΕ ήταν  ο Α΄ Αντιπρόεδρος της  ΚΕΔΕ Γιάννης Μπουτάρης, ο  Β΄ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιάννης Κουράκης, ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕΔΕ Απόστολος Κοιμίσης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Κώστας Τζανακούλης και  το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Συμεών Δανιηλίδης.
Στην πρώτη αυτή συνάντηση συζητήθηκαν θέματα ...κοινού ενδιαφέροντος και ιδιαίτερα η συνεργασία σε θέματα τεχνογνωσίας και ανταλλαγής καλών πρακτικών, που θα βοηθήσουν τους Ελληνικούς Δήμους στην επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.
Στο πλαίσιο της διμερούς  συνεργασίας, συμφωνήθηκε η υλοποίηση συναντήσεων, με στόχο την μεταφορά τεχνογνωσίας, και η παράλληλη  ανάπτυξη σειράς δράσεων, ως απαραίτητη  προϋπόθεση για την επιτυχή έκβασή της. 
Οι γερμανοί αιρετοί συνέστησαν στην ΚΕΔΕ ...εχεμύθεια (!!!) «Η ανταλλαγή τεχνογνωσίας θα πετύχει εάν είμαστε βέβαιοι πως ό,τι συζητηθεί, δεν θα κοινοποιηθεί δημόσια» τόνισε ο Γκ. Βολφ και πρόσθεσε: «Είναι φρόνιμο, τουλάχιστον στην αρχή, οι συζητήσεις να μη γίνουν ευρέως γνωστές». 
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι Κεντρικές Ενώσεις Δήμων του κρατιδίου της Βάδης-Βυτεμβέργης και της Ελλάδας πρέπει να φροντίσουν να σπάσει ο πάγος μεταξύ των δυο χωρών. «Πρέπει να διευρύνουμε την εμπιστοσύνη», είπε ο κ. Βολφ και κατέληξε απευθυνόμενος στο προεδρείο της ΚΕΔΕ: «Η επιτυχία θα κριθεί και από την ικανότητά σας να πείσετε τους συναδέλφους σας να μπουν στο διάλογο». 
Σύμφωνα με το γερμανικό σχέδιο συγκροτούνται γερμανικά γραφεία δημάρχων από τον Μάιο, τα οποία για τρεις μήνες θα διαβουλεύονται με στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στόχος είναι έως τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο να έχουν διαμορφωθεί τα επιχειρήματα που θα αποτελέσουν το αντικείμενο συζήτησης με την κεντρική κυβέρνηση για περισσότερες αρμοδιότητες στην ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση.
Ο κ. Γκάιντερ διευκρίνισε ότι τα γερμανικά γραφεία δημάρχων θα αναπτυχθούν σε 4 σημεία και ότι κάθε μήνα του καλοκαιριού θα βρίσκονται στη χώρα 16 ειδικοί από τη Γερμανία. «Οι τρεις μήνες θα είναι πιλοτική περίοδος, όπου θα δούμε πώς μπορούμε να προχωρήσουμε και τι θα σχεδιάσουμε» ανέφερε ο Ρολφ Γκάϊντερ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ομάδα εργασίας θα αποτελείται από 2 Έλληνες και 2 Γερμανούς.
Ο κ. Κώστας Ασκούνης, εκ μέρους της ΚΕΔΕ παρουσίασε τις αλλαγές στον τομέα της Ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο της Διοικητικής Μεταρρύθμισης με το πρόγραμμα «Καλλικράτης», καθώς και στοιχεία αναφορικά με τις σημαντικές μειώσεις στον αριθμό, τόσο των Δήμων, όσο και τον Νομικών Προσώπων της Αυτοδιοίκησης.  Επεσήμανε ιδιαίτερα ότι, οι Δήμοι αποτελούν το μόνο φορέα του Δημοσίου, που κατάφερε να προχωρήσει σε τόσο δραστικές μειώσεις δομών αλλά και λειτουργικού κόστους. Ενόψει  των προσεχών  επαφών, όπως ανέφερε,  ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, η Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση θα έχει  καταλήξει στον προσδιορισμό των θεμάτων για  τα οποία θα ζητηθεί τεχνογνωσία από την Γερμανική Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μεταξύ αυτών θα  είναι, όπως ανέφερε, ο τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ο Τουρισμός, τα Χωροταξικά Σχέδια, κ.α. Ο κ. Κώστας Ασκούνης, χαρακτήρισε τη σημερινή συνάντηση, αφετηρία της συνεργασίας μεταξύ των δύο μερών! 
Αυτό που ίσως ξεχνά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ είναι ότι τόσο ο ίδιος όσο και τα άλλα μέλη της ΚΕΔΕ είναι πρωτίστως δήμαρχοι στους δήμους τους και εκλεγμένοι από τους δημότες τους με δημοκρατικές διαδικασίες! Απέναντι σε αυτούς λοιπόν, οφείλουν να λογοδοτούν και όχι να δείχνουν ...κρυψίνοια όπως απαιτούν οι Γερμανοί! Ειδάλλως κάτι σάπιο υπάρχει στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας!



Δεν υπάρχουν σχόλια: