16/3/13

Πετάξτε ...αετό!


Τι σημαίνει Καθαρά Δευτέρα; Λαγάνα, κούλουμα και χαρταετοί; Για όλους τους άλλους ναι, όχι όμως και για την ΑΝΙΜΑ που τα τελευταία τρία χρόνια μας έχει αλλάξει τα έθιμα, κάνοντας θεσμό κάτι πολύ πιο δύσκολο και ουσιαστικό, σε πείσμα των καιρών.
Της Αργυρώς Κ. Μώρου.
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία".
Ο Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Αγριας Ζωής "ΑΝΙΜΑ" και ο Σύλλογος Περίθαλψης και Προστασίας Αγρίων Ζώων "ΑΛΚΥΟΝΗ", θα γιορτάσουν αυτή την ...Καθαρά Δευτέρα με ένα διαφορετικό και πρωτότυπο τρόπο. Δεν θα πετάξουν χαρταετό, αλλά γερακίνες και φιδαετό.
Το ραντεβού έχει προγραμματιστεί για ένα 24ωρο νωρίτερα. Για αυτό μην μπερδευτείτε. Είναι για αυτή την Κυριακή, στις 12.30 το μεσημέρι, στο δάσος της Καισαριανής και είμαστε καλεσμένοι όλοι μας.
Εκεί τα μέλη των δυο Συλλόγων, με τη συνεργασία της Φιλοδασικής Ενωσης Αθηνών, θα απελευθερώσουν τουλάχιστον πέντε γερακίνες, που περιέθαλψαν στους σταθμούς τους -οι περισσότερες μεταφέρθηκαν εκεί πυροβολημένες- και δυο φιδαετούς που είχαν την ατυχία να τραυματιστούν κατά τη διάρκεια της φθινοπωρινής μετανάστευσης. Μόλις επτά από τα 2.670 άγρια ζώα (μαυρόγυπες, αλεπούδες, τσακάλι, δασομύωξους κ.ά.) που περιάθαλψαν το 2012.
Θα κόψουν την πίτα τους, θα κάνουν πικ νικ κάτω από τα δένδρα με ό,τι καλό θα φέρει ο καθένας και θα χαρούν την πρώτη στιγμή της ελευθερίας των αποθεραπευμένων πουλιών. Διότι αν είναι αρκετά εύκολο για κάποιους να κατασκευάσεις έναν χαρταετό, είναι πολύ δύσκολο για τους ανθρώπους αυτούς να ξανακάνουν υγιή έναν ζωντανό αετό.
Το σημείο συνάντησης είναι στην είσοδο της Μονής Καισαριανής. Ακόμη κι αν αργήσετε μη στεναχωριέστε. Τα μέλη των δυο Συλλόγων θα φροντίσουν να σημάνουν μονοπάτι μέχρι το σημείο που θα γίνει η εκδήλωση. Η συμμετοχή στην εκδήλωση είναι μόλις 2 ευρώ -πολύ λιγότερα από την αγορά χαρταετού- και όλα τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για την αγορά μέρους της τροφής των νεοσσών της σεζόν.
Το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν "ΑΝΙΜΑ" και "ΑΛΚΥΟΝΗ" πριν από τέσσερα χρόνια, είναι -εκ του αποτελέσματος- το μόνο μνημόνιο που λειτουργεί στη χώρα μας. Τι λέει για αυτό η Μαρία Γανωτή, συντονίστρια δράσεων της του Σύλλογου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριάς Ζωής; "Η ισχύς εν τη ενώσει, στην πράξη και όχι μόνο στη θεωρία".
"Είδαμε ότι αυτά που μας ενώνουν είναι σαφώς υπέρτερα όσων, πιθανόν, θα μπορούσαν να μας χωρίσουν. Διατηρώντας ο καθένας τη φυσιογνωμία και τους ανθρώπους του, καλύπτουμε ο ένας τα κενά του άλλου σε χώρους, εθελοντές, σταθμό πρώτων βοηθειών, κτηνιατρική υποστήριξη και χορηγίες σε είδος", συμπληρώνει και στέλνει το δικό της μήνυμα, αφού οι δυο φορείς -όπως λέει- "μόνον όφελος έχουν δει από τη μέχρι τώρα συνεργασία".
"Για το καλό των πλασμάτων που φροντίζουμε αλλά και γιατί κι εμείς νοιώθουμε ασφαλέστεροι και κατ' επέκταση ευτυχέστεροι, μέσα σε αυτό το πέλαγος δυσκολιών, όταν κρατιόμαστε από το χέρι", καταλήγει. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: