16/3/13

Το παράδειγμα της Ιαπωνίας!


Η Ολλανδικής κατασκευής τουρμπίνα, που στηριζόταν επάνω σε έναν ιαπωνικής κατασκευής πυλώνα από χάλυβα, ήταν μέρος ενός αιολικού πάρκου σε δυσπρόσιτο βουνό της επαρχίας του Κιότο. Είχε τεθεί σε λειτουργία το 2001 με αναμενόμενη διάρκεια ζωής τουλάχιστον τα 17 χρόνια.
"Ζητήσαμε από τους εμπειρογνώμονες να εξετάσουν την αιτία του προβλήματος. Υποψιαζόμαστε κόπωση του μετάλλου- και η πιθανότητα του συντονισμού ανάμεσα στις έλικες και τον πυλώνα θα μπορούσε να έχει παίξει ένα ρόλο", δήλωσε ένας τοπικός κυβερνητικός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι ευτυχώς κανείς δεν τραυματίστηκε. Οι αρχές επισήμαναν πως ευτυχώς στο βουνό εκείνες τις ημέρες έβρεχε, και δεν προκλήθηκε σοβαρή πυρκαγιάΗ τουρμπίνα ανακαλύφθηκε την περασμένη Τετάρτη, αν και δεν είναι γνωστό πότε κατέρρευσε. Μια ισχυρή ανεμοθύελλα είχε πλήξει μεγάλες περιοχές της Ιαπωνίας εκείνες τις ημέρες.
Τα αιολικά πάρκα έχουν ξεφυτρώσει σε μεγάλες εκτάσεις της Ιαπωνίας κατά δεκάδες τις τελευταίες δύο δεκαετίες, καθώς η χώρα επιδιώκει να απεξαρτηθεί από τα πυρηνικά και ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια μετά την καταστροφή της ΦουκοσίμαΜόνο δύο από τους 50 πυρηνικούς αντιδραστήρες της Ιαπωνίας είναι σε λειτουργία και η αντίθεση του κοινού για την επαναλειτουργία αντιδραστήρων παραμένει ισχυρή. Η χώρα όμως αντιμετωπίζει έντονο ενεργειακό πρόβλημα, και μάλιστα σε μια περίοδο που και η οικονομία της έχει πληγεί βαθιά από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Πολλοί ειδικοί και επιστήμονες υποστηρίζουν με βάση την εμπειρία που έχει αποκτήσει πλέον η χώρα, πως τα αιολικά πάρκα δεν βοηθούν καθόλου στην απεξάρτηση της από την πυρηνική ενέργεια, τουναντίον η αλματώδης ανάπτυξή τους δημιουργεί ισχυρές προϋποθέσεις για να επανέλθει η χώρα ακόμη γρηγορότερα στα δεσμά της πυρηνικής ενέργειας- και προειδοποιούν πως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως υπάρχουν ακόμη πολλοί πολιτικοί παγκοσμίως που υποστηρίζουν πως η πυρηνική ενέργεια είναι κι αυτή ...πράσινη!

Δεν υπάρχουν σχόλια: