15/3/13

Ποτέ και πουθενά ξανά εφαρμογή της ελληνικής «λύσης»!


Την πλήρη αποτυχία του προγράμματος που επιλέχθηκε για την Ελλάδα ομολόγησε σήμερα ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Δεν θα επαναλάβουμε ποτέ τη λύση που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα», σημείωσε χαρακτηριστικά από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται για το σημερινό Eurogroup με κεντρικό θέμα το "ζήτημα" της Κύπρου. 
Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στην επίλυση του προβλήματος της Κύπρου, ο κ. Γιούνκερ επισήμανε πως μόνο πρόοδος δεν αρκεί, αλλά πρέπει «να δοθεί λύση στην αποψινή συνεδρίαση του Εurogroup». «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα περάσει αυτό το Σαββατοκύριακο χωρίς να υπάρξει λύση στο κυπριακό πρόβλημα», τόνισε. 
Ερωτηθείς για ενδεχόμενο «κούρεμα» του χρέους που θα προκαλούσε ζημιές στους ιδιώτες επενδυτές, απάντησε: «Δεν πιστεύω ότι πρέπει να κατευθυνθούμε σε παρόμοια λύση με τυφλό τρόπο, θα πρέπει να αναζητήσουμε μια λύση που δεν συνιστά καθαρή και απλή διαγραφή χρέους». 
Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου προσέθεσε ότι η ευρωζώνη, η οποία είχε ήδη υποδείξει ότι αυτή η λύση η οποία εφαρμόστηκε στην Ελλάδα ήταν μοναδική, θα πρέπει να είναι προσεκτική αναφορικά με την αξιοπιστία. «Δεν θα επαναλάβουμε ποτέ τη λύση που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα», τόνισε. 
Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα αλλά και χθες, ο κ. Γιούνκερ προειδοποίησε για κίνδυνο το ενδεχόμενο κοινωνικής εξέγερσης. Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες υπογράμμισε την ανάγκη αναπροσαρμογής της ακολουθούμενης πολιτικής λιτότητας.  «Ανησυχώ πολύ για τις επερχόμενες οικονομικές εξελίξεις» σημείωσε και πρόσθεσε: «Δεν αποκλείω να διατρέξουμε τον κίνδυνο να δούμε μια κοινωνική επανάσταση, μια κοινωνική εξέγερση (...). Νομίζω ότι θα πρέπει να βρούμε μια τομή μεταξύ των αναπτυξιακών πολιτικών και της δημοσιονομικής εξυγίανσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: