14/12/12

Βαθαίνει η κρίση του ευρώ!


Την ώρα που ο Μαριάνο Ραχόι απορρίπτει την ολική "διάσωση" της Ισπανίας από την Κομισιόν και στην Ιταλία οι πολιτικοί ζουν στον "πυρετό" των πρόωρων εκλογών, τα στοιχεία για το δημόσιο χρέος των δύο χωρών δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά- τουναντίον επιτείνουν δραματικά τα καταστροφικά σενάρια για το μέλλον της Ευρωζώνης. 
Όπως ανακοίνωσε σήμερα η Τράπεζα της Ισπανίας, νέο ρεκόρ κατέρριψε το δημόσιο χρέος της χώρας στα τέλη Σεπτεμβρίου και διαμορφώθηκε πλέον στο 77,4% του ΑΕΠ.  Η αύξηση αυτή αποδίδεται στην άνοδο που παρατηρήθηκε τόσο σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης (61,2% του ΑΕΠ) όσο και σε επίπεδο περιφερειών (15,9% του ΑΕΠ). Σύμφωνα με τις προβλέψεις της κυβέρνησης, το δημόσιο χρέος αναμένεται να διαμορφωθεί στο 85,3% του ΑΕΠ έως το τέλος του έτους, εξαιτίας των ευρωπαϊκών δανείων που θα χορηγηθούν για τη στήριξη του τραπεζικού τομέα της Ισπανίας. Πρόκειται για δάνεια συνολικού ύψους έως 100 δισ. ευρώ που θα μπορούσαν να αυξήσουν το δημόσιο χρέος ως ποσοστού επί του ΑΕΠ έως και 10 ποσοστιαίες μονάδες.
Ταυτόχρονα και το χρέος του ιταλικού δημοσίου έσπασε νέο ρεκόρ: τον περασμένο Οκτώβριο έφτασε τα 2,015 τρισεκ. ευρώ, το υψηλότερο επίπεδο της ιστορίας. Το επιβεβαιώνει με επίσημα στοιχεία της, η Τράπεζα της Ιταλίας. Το χρέος αυξήθηκε κατά 19,5 δισ. ευρώ από το Σεπτέμβριο, και κατά 97 δισ. ευρώ από τον Οκτώβριο του 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία της τράπεζας. Πρόκειται για ένα «ψυχολογικό φράγμα» που, μετά από μήνες προβλέψεων και συνεχούς αύξησης, σπάει λίγο πριν από την παραίτηση της κυβέρνησης τεχνοκρατών του Μάριο Μόντι, όπως σημειώνουν πολλοί παρατηρητές. 
Μπροστά σε αυτά τα στοιχεία ακόμη και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, αναγκάστηκε να παραδεχτεί πως τα ...χειρότερα για την Ευρωζώνη έπονται!  Η Ευρώπη έχει μπροστά της ακόμη "μια δύσκολη περίοδο" επώδυνων μεταρρυθμίσεων, χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης και υψηλής ανεργίας και δεν θα πρέπει να "χαλαρώσει" όσον αφορά τις προσπάθειές της για μεταρρύθμιση, προειδοποίησε σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος, απορρίπτοντας τις αισιόδοξες προβλέψεις ότι έχουν παρέλθει τα χειρότερα για την ευρωζώνη. Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη διήμερη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, η Μέρκελ χαιρέτισε τις συμφωνίες που επετεύχθησαν για την εποπτεία των ευρωπαϊκών τραπεζών και για την εκταμίευση της βοήθειας προς την Ελλάδα, αλλά όσον αφορά τις προβλέψεις της για το μέλλον φάνηκε επιφυλακτική.
"Ναι, έχουμε ήδη επιτύχει κάτι, αλλά πιστεύω ότι έχουμε ακόμη μπροστά μας μια περίοδο πολύ δύσκολη", σημείωσε.
"Ένας λόγος για τον οποίο είμαι προσεκτική στις προβλέψεις μου είναι ότι η διαδικασία προσαρμογής, την οποία πρέπει να περάσουμε είναι πολύ δύσκολη και επώδυνη", σχολίασε η Μέρκελ, προσθέτοντας ότι η ευρωζώνη δεν θα δει τα αποτελέσματα από την μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και τις άλλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για αρκετά χρόνια, με το 2013 να διαγράφεται ως άλλη μία χρονιά με προκλήσεις.
Η Γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε ότι η "πολύ χαλαρή δημοσιονομική πειθαρχία" των τελευταίων ετών στην Ευρώπη και "οι απώλειες στην ανταγωνιστικότητα" δεν μπορούν να διορθωθούν "μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα". "Αυτά έγιναν σε μία πολύ μακρά περίοδο και θα πρέπει να απαλειφθούν σε μια πολύ μακρά περίοδο και γι' αυτό οφείλουμε να μην χαλαρώσουμε όσον αφορά τις προσπάθειές μας για μεταρρύθμιση", υπογράμμισε.
"Το ερχόμενο έτος, αυτό το είπε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα έχουμε πολύ χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, θα δούμε αρνητική ανάπτυξη σε ορισμένες χώρες και αναμένουμε ότι τα πολύ υψηλά επίπεδα ανεργίας θα συνεχιστούν", σημείωσε η Γερμανίδα καγκελάριος. Δίπλα της σε μια γωνιά ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρούμενος για την "δόση του", έδειχνε σαν να ζει στον δικό του κόσμο και σαν να μην είχε πάρει χαμπάρι για το τι προβλέπει η κ. Μέρκελ, για το μέλλον της Ευρωζώνης! Εξάλλου γιατί να μην είναι χαρούμενος ο κ. Σαμαράς; Για αυτόν η "καυτή πατάτα" της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους είχε φύγει πλέον από τα χέρια του- η Ελλάδα πήρε μια ακόμη παράταση- μια αναστολή του αναπόφευκτου τέλους: ποιος θα είναι άραγε Πρωθυπουργός της Χώρας το 2013; Ο Σαμαράς όχι μόνο εύχεται, αλλά είναι σίγουρος πως δεν θα είναι αυτός! 


Δεν υπάρχουν σχόλια: