14/12/12

Ποιοι δεν θέλουν την προστασία του Μαινάλου;


Εδώ και καιρό γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια για την προστασία του Μαινάλου, και την κήρυξή του σε Φυσικό Πάρκο! Όχι από κάποιους γραφικούς οικολόγους όπως συμβαίνει για τα Βαρδούσια, την Οξυά και τα Κραβαρίτικα βουνά, αλλά από την επίσημη πολιτεία! Ήδη έχει ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση για τον σκοπό αυτό. Ο ορεινός όγκος του Μαινάλου (Ανατολικό, Δυτικό και Βόρειο Μαίναλο), αποτελεί μια ενιαία φυσιογραφική και ανθρωπογεωγραφική ενότητα, με κοινές ιστορικές και πολιτιστικές καταβολές και αξίες, το φυσικό περιβάλλον της οποίας υπόκειται σε ενιαία διαχείριση. Επιπλέον θα πρέπει να επισημανθεί ότι στο Δυτικό και στο Ανατολικό Μαίναλο εμφανίζεται το πιο συγκροτημένο ελληνικό ελατοδάσος, που έχει τεθεί υπό καθεστώς δασικής διαχείρισης (Κρατική Εκμετάλλευση Δασών) από τις αρχές του 20ου αιώνα. Στόχος του υπό διαβούλευση σχεδίου "Προεδρικού Διατάγματος" είναι η προστασία και η διατήρηση της φύσης και του τοπίου, μέσω της ορθολογικής διαχείρισης, ως φυσικής κληρονομιάς και πολύτιμου εθνικού φυσικού πόρου. Η περιοχή διακρίνεται για την μεγάλη βιολογική, οικολογική, αισθητική, επιστημονική, και γεωμορφολογική της αξία, ιδιαίτερα για τη διατήρηση του τοπίου, της άγριας ορνιθοπανίδας, και της χλωρίδας στη χώρα μας. Διαχειριστικός στόχος είναι η διαφύλαξη της φυσικής κληρονομιάς και η διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας με παράλληλη παροχή στο κοινό δυνατοτήτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και φυσιολατρικών δραστηριοτήτων.
Κι όμως κάποιοι αντιδρούν στην προστασία του Μαινάλου: και αυτοί δεν είναι άλλοι από το λόμπυ της αιολικής ενέργειας. Διαβάστε μόνοι σας την βδελυρή ανακοίνωση της περιβόητης ΕΛΕΤΑΕΝ (Ελληνικής Εταιρεία Αιολικής Ενέργειας), που ούτε λίγο ούτε πολύ υποστηρίζει ότι το Μαίναλο πρέπει όπως εξάλλου και όλα τα ελληνικά βουνά, να γίνει "πάρκο ανεμογεννητριών", και βγάλτε τα συμπεράσματά σας
Αλλά από αυτούς που δεν ντράπηκαν να υποστηρίξουν πως είναι συμβατό με την προστασία του Περιβάλλοντος, να τοποθετούνται ανεμογεννήτριες μέσα σε καμμένα δάση τι να περιμένει κανείς! Ας ευχηθούμε μόνο να μην δούμε το καλοκαίρι το Μαίναλο στις φλόγες!  

Δεν υπάρχουν σχόλια: