16/7/12

Βαρέλι δίχως πάτο οι "Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας"...


Εκτροχιάστηκε το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ!
Σε ύψος ρεκόρ έφτασε το έλλειμμα του "Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ" τον Ιούνιο (1), δημιουργώντας επιπλέον «πανικό» στον ΛΑΓΗΕ, η διοίκηση του οποίου ενημέρωσε εκ νέου την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και τη ΡΑΕ για τη δραματική κατάσταση που δημιουργείται. Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο προστέθηκε έλλειμμα 50 εκατ. ευρώ, ποσό ρεκόρ, καθώς είναι διπλάσιο από εκείνο του Μάϊου (τον Απρίλιο ήταν 27 εκατ. ευρώ και τον Μάρτιο 6,5 εκατ.). Μιλάμε πάντα για νέο έλλειμμα που προστίθεται στο υπάρχον. Συνολικά μέχρι το τέλος Ιουνίου το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού έφτασε τα 290 εκατ. ευρώ, καθιστώντας πλέον πολύ συντηρητική την εκτίμηση που είχε διατυπώσει η διοίκηση του ΛΑΓΗΕ για συνολικό έλλειμμα 400 εκατ. ευρώ στο τέλος του χρόνου. Η έκρηξη του ελλείμματος οφείλεται στην είσοδο στο σύστημα όλο και περισσότερων μονάδων ΑΠΕ. (2)
Με βάση τα νέα δεδομένα η Κυβέρνηση δρομολογεί άμεσο επανακαθορισμό του ύψους του τέλους ΑΠΕ. Ως γνωστόν η ΡΑΕ είναι υποχρεωμένη ανά τρίμηνο να επανακαθορίζει το τέλος ΑΠΕ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων ή ΕΤΜΕΑΡ όπως μετονομάστηκε)! Ο ΛΑΓΗΕ έχει ζητήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, την άμεση αύξηση του "Τέλους ΑΠΕ" από τα 5,4 ευρώ τη Μεγαβατώρα, στα επίπεδα των 20 ευρώ τη Μεγαβατώρα, με βάση όμως την αρχική και πλέον εκ των πραγμάτων λανθασμένη εκτίμησή του για χρέος το πολύ 400 εκατ. ευρώ ως το τέλος του 2012. Παρόλα αυτά, σήμερα το έλλειμμα έχει φτάσει «αισίως» στα 290 εκατ. ευρώ και στο τέλος του 2012 υπολογίζεται ότι θα είναι κατά πολύ περισσότερα από τα 400 εκατ. ευρώ, που προέβλεπε η Κυβέρνηση. Να σημειώσουμε ότι η Κυβέρνηση δέχεται ισχυρές πιέσεις από την Τρόικα, αλλά και τους Μεγαλοεργολάβους της Μαύρης Ανάπτυξης και της Πράσινης Απάτης, τόσο για την άμεση αποπληρωμή αυτού του χρέους, όσο και για την αδιάλειπτη πληρωμή των "παραγωγών" ΑΠΕ. Στο κλίμα αυτό οι δρομολογούμενες εξελίξεις δεν μπορεί παρά να καταστούν δραματικές τόσο για τους Έλληνες πολίτες όσο και για την ίδια την Ελληνική Οικονομία. Οι αυξήσεις που δρομολογούνται στο "Τέλος υπέρ των ΑΠΕ" δεν πρόκειται  να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα! Γιατί το πραγματικό πρόβλημα είναι οι Μεγαλοεργολάβοι που λειτουργούν επί της ουσίας ως κοινοί ...ΑΠΕτεώνες! Και εφόσον ο Ελληνικός Λαός κάθεται με τα χέρια σταυρωμένα, αυτοί θα συνεχίζουν να τον ληστεύουν κυριολεκτικά και όχι μεταφορικά...
(1)Για να έχουμε μέτρο σύγκρισης: το πρωτογενές έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ, προβλέπεται να κυμανθεί στο 1,5% με 2% του ΑΕΠ, έναντι του προβλεφθέντος 1%.  Η μέγιστη τιμή της νέας πρόβλεψης για το πρωτογενές έλλειμμα, αντιστοιχεί σε επιπλέον 2 δισεκατομμύρια «τρύπα» στον φετινό προϋπολογισμό. Συγκρίνεται αυτό το ποσό, με τα 290 εκατ. που έχει φτάσει ήδη το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ, μόνο στο πρώτο 6μηνο του έτους, και κάνετε μόνοι σας την αναγωγή.
(2) Ο ΛΑΓΗΕ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της "αγοράς" εκτιμάται ότι αυξάνει κατά ένα εκατομμύριο ευρώ περίπου κάθε ημέρα (!) το έλλειμμα του. Και εμείς ξαναρωτάμε: Αυτό το έλλειμμα ποιος θα το πληρώσει; Βέβαια το ερώτημα έχει πλέον καθαρά ρητορικό χαρακτήρα, καθώς η Κυβέρνηση έχει προαποφασίσει πως θα το πληρώσουμε εμείς! Το θέμα είναι αν εμείς είμαστε διατεθειμένοι να αφήσουμε την Κυβερνητική Πολιτική να συνεχίζει να γεννά ελλείμματα προς όφελος των Μεγαλοεργολάβων και να μας καλεί να τα πληρώσουμε εμείς από την τσέπη μας; Και το χειρότερο να φορτώνονται χρέη ως και τα δισέγγονά μας για να κερδίζουν οι ...ΑΠΕτεώνες!

Δεν υπάρχουν σχόλια: