15/7/12

Σταματήστε τις επιδοτήσεις στα Αιολικά Πάρκα!


"Η βιομηχανία της Αιολικής Ενέργειας είναι ένα μεγάλο στρείδι που παρασιτεί και κατατρώει τα ύφαλα του σκάφους της αγγλικής οικονομίας!"
Το κόστος των επιδοτήσεων για τα αιολικά πάρκα στο Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο λίρες φέτος για πρώτη φορά.
Η αποκάλυψη έρχεται λίγο πριν την πολυαναμενόμενη κυβερνητική ανακοίνωση για την μείωση του μεγέθους των κρατικών επιδοτήσεων προς τα αιολικά πάρκα, επιδοτήσεων που ωφελούν τις μεγάλες εταιρείες ενέργειας, αλλά επιβαρύνουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος των νοικοκυριών. Το ποσοστό αυτής της μείωσης αποτελεί θέμα αντιπαράθεσης τόσο στο Αγγλικό Κοινοβούλιο όσο και στην ίδια την Αγγλική Κοινωνία.
Αρχικά τα σχέδια της κυβέρνησης ήταν να μειώσει τις επιδοτήσεις για τα Αιολικά Πάρκα στην Ξηρά, κατά 10 τοις εκατό για την περίοδο 2013-17! Τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, τα οποία είναι και πιο ακριβά και λαμβάνουν μεγαλύτερη επιδότηση, αντιμετωπίζουν μια περικοπή 5 τοις εκατό των επιδοτήσεων. Πολλοί βουλευτές απαιτούν όμως μια μεγαλύτερη μείωση της τάξης του 25 τοις εκατό περίπου, τουλάχιστον για τα χερσαία αιολικά πάρκα. Το πανίσχυρο και διαπλεκόμενο λόμπι όμως της αιολικής βιομηχανίας παλεύει να διατηρήσει τις επιδοτήσεις και να υπερκεράσει τις εκτεταμένες αντιδράσεις στα σχέδια του.
Οι επιδοτήσεις εισήχθησαν από την κυβέρνηση των Εργατικών για να "ενθαρρύνουν" έργα πράσινης ενέργειας, όπως είναι τα αιολικά πάρκα. Ωστόσο, είναι πια γενικά παραδεκτό ότι οι επιδοτήσεις είναι πλέον πολύ μεγάλες! Κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί πλέον αυτό.
Σύμφωνα με μια ανάλυση των επίσημων κυβερνητικών στοιχείων από το Ιδρύμα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας  (REF), η συνολική ετήσια επιδότηση για τα χερσαία και υπεράκτια αιολικά πάρκα για πρώτη φορά, θα ξεπεράσει το £ 1 δις. Το ίδρυμα REF εκτιμά ότι στην τρέχουσα κατάσταση - και ακόμη κι αν επιβληθούν περικοπές των επιδοτήσεων - οι ενεργειακές εταιρείες θα έχουν εισπράξει  £ 100 δις επιδοτήσεων (!!!) μέχρι το 2030.
Το REF ανακοίνωσε ότι 10 μόνο εταιρείες, θα βάλουν στην τσέπη τους 800 εκατομμύρια  £ μέσω επιδοτήσεων στους επόμενους 12 μήνες.
Η πιο κερδισμένη είναι η Dong Energy, μια δανική εταιρεία ενέργειας, η οποία θα κερδίσει περισσότερα από £ 156 εκατομμύρια σε επιδοτήσεις για τα αιολικά πάρκα της. Η Dong επίσης πληρώνεται αδρά και για την ενέργεια που πωλεί στο Εθνικό Δίκτυο.
Η επόμενη καλύτερα επιδοτούμενη εταιρεία είναι η Vattenfall, μια σουηδική εταιρεία ενέργειας, που θα κερδίσει £ 128 εκατομμύρια από τα αιολικά πάρκα της. Από τις 10 συνολικά εταιρείες, μόνο δύο είναι βρετανικής ιδιοκτησίας - η Centrica, η οποία θα λάβει £ 58 εκατομμύρια σε επιδοτήσεις και η  SSE, η οποία θα λάβει £ 53 εκατομμύρια.
Οι υπόλοιπες εταιρείες ενέργειας που λαμβάνουν επιδοτήσεις από το βρετανικό κράτος για τα αιολικά τους πάρκα και οι Βρετανοί καταναλωτές τους πληρώνουν ακριβά για την ενέργεια που παράγουν έχουν έδρα τη Γερμανία, τη Νορβηγία, την Ισπανία και την Ιταλία. Αυτό επιβαρύνει πολύ το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού, και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η τεχνολογία των αιολικών είναι εισαγομένη, επιβαρύνεται κατά πολύ το ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών του Βασιλείου. 
Η περικοπή των επιδοτήσεων έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία κυρίως στις επιχειρήσεις χερσαίων αιολικών πάρκων, οι οποίες και έχουν πιέσει σκληρά για να κρατηθεί  η μείωση στο 10 τοις εκατό! Η μείωση αυτή προτείνεται ως μέσο αποτροπής "από τα κακώς σχεδιασμένα έργα τα οποία είναι και δαπανηρά και κοστοβόρα για την ανάπτυξη". 
Πολλοί βουλευτές όμως απαιτούν μια μεγαλύτερη μείωση καθώς βλέπουν την Οικονομία της Χώρας να κλυδωνίζεται στον κυκεώνα της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την Ευρώπη. 
Η REF, η οποία αντιτίθεται στα αιολικά πάρκα τόσο για λόγους κόστους όσο και για την ζημιά που προκαλούν στην ύπαιθρο, ανακοίνωσε ότι η σχεδιαζόμενη περικοπή των επιδοτήσεων - ακόμη και σε ένα ποσοστό 25 τοις εκατό - δεν είναι αρκετή λόγω του μεγάλου αριθμού των προγραμματισμένων αιολικών πάρκων και ότι το καλύτερο είναι να τεθεί ένα ανώτατο όριο δαπανών.
Ο John Constable, διευθυντής του REF, δήλωσε χαρακτηριστικά: "Η συνολική εξοικονόμηση που θα μπορούσε να παράγει ακόμα και μια έστω και κατά 25 τοις εκατό μείωση των επιδοτήσεων προς τα αιολικά πάρκα θα είναι μακρο-οικονομικά σημαντική. Όμως αναδρομικές περικοπές για τα υπάρχοντα αιολικά πάρκα αλλά μπλοκάρισμα στην κατασκευή νέων δεν πρέπει να αποκλειστούν!"  Περιέγραψε μάλιστα την συνέχιση των επιδοτήσεων προς τα αιολικά πάρκα ως "ένα μεγάλο στρείδι που παρασιτεί και κατατρώει τα ύφαλα του σκάφους της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου".
Το μέγεθος της μείωσης, αλλά και η πιθανότητα καθυστέρησης στην ανακοίνωσή της από την Κυβέρνηση, έχει προκαλέσει μεγάλη αβεβαιότητα στον κλάδο της αιολικής ενέργειας. Στοιχεία του κλάδου δείχνουν ότι 348 χερσαία αιολικά πάρκα είναι σε λειτουργία και ότι 275 έχουν λάβει πολεοδομική αδεία, αλλά παραμένουν σε φάση αναμονής. Το ίδρυμα REF ισχυρίζεται ότι "το άγχος των επενδυτών για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των επιδοτήσεων είναι ένας σημαντικός παράγοντας για να εξηγήσει γιατί οι εταιρείες ενέργειας δεν έχουν κατασκευάσει τα χερσαία αιολικά πάρκα", πράγμα που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τελικά βασίζονται μόνο στις επιδοτήσεις και αποσκοπούν μόνο σε αυτές.
Πηγή: εφημερίδα "Telegraph"

Δεν υπάρχουν σχόλια: