17/3/12

Έκθεση "σοκ" του ΔΝΤ για την Ελλάδα!

Το ΔΝΤ απαιτεί νέα καταιγίδα μέτρων ύψους 14 δισ. ευρώ, και "νουθετεί" τους Έλληνες για την επικείμενη ψήφο τους στις επερχόμενες εκλογές: "ψηφίστε Μνημονιακά Κόμματα για να μείνετε στο Ευρώ!" Πάλι καλά που δεν καλεί όλους τους Έλληνες να προστρέξουν μαζικά στις αυριανές εκλογές του ΠΑΣΟΚ για να στηρίξουν τον Βενιζέλο!
Μετά την έκθεση της Κομισιόν, έρχεται και νέα έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα που απαιτεί νέα μέτρα ύψους 14 δισ. ευρώ, ώστε να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2013 και 2014! Για να γίνει περισσότερο αντιληπτό το συγκεκριμένο ποσό, αρκεί να αναφερθεί ότι αποτελεί περίπου το 7% του ΑΕΠ. Το Ταμείο μάλιστα προειδοποιεί σε αυστηρό τόνο ότι καθυστερήσεις στην προώθηση διαρθρωτικών μέτρων θα οδηγήσουν την Ελλάδα σε «άτακτη χρεοκοπία και έξοδο από την Ευρωζώνη». Στην έκθεση που συντάχθηκε από την «ομάδα Τόμσεν» και παρουσιάστηκε στα μέλη του Ταμείου πριν αυτά δώσουν την τελική τους έγκριση για τη συμμετοχή στο νέο «ελληνικό» δανειακό πρόγραμμα, τονίζεται πως η Ελλάδα έχει μεν καταφέρει έως τώρα να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της, προχωρώντας σε μείωση του εργατικού κόστους κατά 9,5%, αλλά θα «πρέπει να κλείσει το χάσμα ανταγωνιστικότητας» κατά επιπλέον 15-20%. Κάτι που με απλά λόγια σημαίνει την ανάγκη για νέες περικοπές και μέτρα, καίτοι οι συντάκτες της έκθεσης αναγνωρίζουν πως αυτό «θα ασκήσει περαιτέρω πιέσεις στην οικονομία μας». Στην έκθεση αναγνωρίζεται ότι η επιβολή νέων φόρων θα έθετε «νέα εμπόδια» στην ανάκαμψη, ενώ προβάλλονται ως προτεραιότητες η πάταξη της φοροδιαφυγής, η αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος, οι ιδιωτικοποιήσεις, το κλείσιμο ζημιογόνων δημόσιων εταιριών και οι περικοπές στο δημόσιο. Αναφορά γίνεται και στις «σύνθετες, άνισες κοινωνικές παροχές» για τις οποίες ζητείται «πλήρη επανεξέτασή». Το Ταμείο προβλέπει ότι η επάνοδος στις αγορές με λογικά επιτόκια θα γίνει «σταδιακά», ενώ διατυπώνεται η άποψη ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα ανέλθουν στα 164,5 δισ. ευρώ στην περίοδο 2012 - 2014. Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι η «βαθιά ύφεση» θα συνεχιστεί και το 2012, επισημαίνοντας ότι «θα υπάρξει μια σταθεροποίηση» το 2013 και «ήπια κυκλική ανάκαμψη» την περίοδο 2014-2017. Επίσης, σημειώνεται ότι οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και η υψηλή ανεργία θα προκαλέσουν σημαντικές πιέσεις στους μισθούς, καθώς και πτώση στις τιμές. Στην ίδια έκθεση το ΔΝΤ ζητά επιπλέον περικοπές ύψους 1-2% του ΑΕΠ (2,1 έως 4,2 δισ. ευρώ) στο κομμάτι των κοινωνικών και μισθολογικών επιδομάτων και την αντικατάσταση των δεκάδων επιδομάτων από ένα το οποίο θα δίνεται με βάση το εισόδημα και το οποίο θα έχει στόχο το φτωχότερο 20% του πληθυσμού.  Προβλέπει επιπλέον πρωτογενές πλεόνασμα το 2014 της τάξεως του 4,5% του ΑΕΠ, το οποίο αναμένεται να υποχωρήσει στο 4% έως το 2020.
Παράλληλα, υπογραμμίζεται η ανάγκη επίσπευσης των απαραίτητων αλλαγών που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας, ενώ επισείεται ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ σε περίπτωση μη αυστηρής τήρησης της δανειακής σύμβασης. Το ΔΝΤ προειδοποιεί μάλιστα ότι ενδεχόμενη έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη θα ενίσχυε τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης στην υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά και σε διεθνές επίπεδο.
Στην έκθεσή του, το Ταμείο επισημαίνει επιπλέον τους πολιτικούς κινδύνους που συνδέονται με τη διεξαγωγή εκλογών στην Ελλάδα, οι οποίες, όπως αναφέρει, δημιουργούν μεγαλύτερη αβεβαιότητα για την εφαρμογή των δεσμεύσεων της χώρας. Και το σημαντικότερο είναι πως οι ειδήμονες του Ταμείου θεωρούν πως «αν αυτά τα ρίσκα επαληθευτούν το πιθανότερο είναι ότι θα απαιτηθεί επιπλέον ‘ανακούφιση χρέους’ από τον επίσημο τομέα». Αν μάλιστα αυτό δεν γίνει, η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε χρεοκοπία. Περιγράφουν δηλαδή μια νέα «διάσωση», ένα τρίτο Μνημόνιο! Και προειδοποιούν πως εάν χρειαστεί μια τρίτη διάσωση και δεν δοθεί από τους εταίρους της χώρας μας ή από κεφάλαια της ΕΚΤ τότε «μια άτακτη έξοδος από το ευρώ θα είναι αναπόφευκτη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: