13/3/12

Νέα μέτρα 11,5 δισ. ευρώ ζητεί η Κομισιόν μέχρι τον Ιούνιο!


Νέα μέτρα ύψους 5,5% του ΑΕΠ μέχρι τον Ιούνιο ζητά η Κομισιόν: αυστηρή λιτότητα, νέα χαράτσια και απολύσεις!

Απολύσεις στο δημόσιο, αυστηρή τήρηση του κανόνα 1/5 αλλά και νέο κύμα περικοπών κοινωνικών, ασφαλιστικών και άλλων δαπανών θα θεσπίσει η Ελλάδα έως το Μάιο με στόχο την εύρεση τουλάχιστον 11 δισ. ευρώ (5,5% του ΑΕΠ), μιλά έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με την έκθεση που περιήλθε στην κατοχή του Reuters, τα νέα μέτρα είναι απαραίτητα για την αποδέσμευση του νέου πακέτου βοήθειας των 130 δις ευρώ από την ΕΕ και το ΔΝΤ με την Κομισιόν να εισηγείται εκταμίευση της πρώτης δόσης το συντομότερο δυνατό. Μάλιστα επισημαίνεται ότι το πρώτο κύμα περικοπών που υιοθέτησε η ελληνική κυβέρνηση στις αρχές του έτους, ύψους 1,5% του ΑΕΠ, θα επιτρέψει στην χώρα να επιτύχει μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος στο 1% φέτος. «Ωστόσο, οι προβλέψεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή αποκαλύπτουν μεγάλα δημοσιονομικά κενά για το 2013 και το 2014», παρατηρεί η Κομισιόν, εκτιμώντας ότι η υστέρηση για τη διετία αυτή αγγίζει το 5,5%. «Για αυτό το λόγο, η Ελλάδα θα πρέπει να ανακοινώσει και να υιοθετήσει σημαντικές, πρόσθετες περικοπές δαπανών τους επόμενους μήνες και συγκεκριμένα με την αναθεώρηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος τον Μάρτιο του 2012.»
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,8% του ΑΕΠ το 2013 και 4,5% το 2014. Σύμφωνα όμως με την Κομισιόν, οι πολιτικές που εφαρμόζονται δεν είναι επαρκείς για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι. «Η χώρα πρέπει να προσδιορίσει αυτά τα μέτρα (ισοδύναμα με το 5,5% του ΑΕΠ) έως τον Ιούνιο του 2012 και να τα υιοθετήσει το 2013 και 2014 για να επιτύχει τους στόχους», αναφέρει στην έκθεσή της.
Η ίδια έκθεση προβλέπει μείωση των αποδοχών των εργαζόμενων κατά 13% φέτος, εκτόξευση της ανεργίας στο 17,9% από 15,9% ένα χρόνο πριν και ύφεση 4,7%. "Η ανάκαμψη που αναμενόταν το επόμενο έτος, θα καθυστερήσει περαιτέρω με πάγωμα -στην καλύτερη περίπτωση- της δραστηριότητας το 2013. Ο θετικός ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης του πραγματικού ΑΕΠ δεν αναμένεται να επιστρέψει νωρίτερα από το 2014", επισημαίνεται στην έκθεση.
Η κυβέρνηση, σύμφωνα με την Κομισιόν, δεσμεύεται να περιορίσει το πρωτογενές έλλειμμα στο 1% του ΑΕΠ το 2012, εκτίμηση που λαμβάνει υπόψιν την επιδείνωση των μακροοικονομικών προοπτικών. Παράλληλα, δεσμεύεται να δημιουργήσει πρωτογενή πλεονάσματα 1,8% και 4,5% του ΑΕΠ το 2013 και το 2014 αντίστοιχα. Για να το πετύχει αυτό πρέπει να πάρει πρόσθετα μέτρα της τάξης του 5,5% του ΑΕΠ (11,5 δισ. ευρώ) για τη διετία 2013-2014. 
Τα 3,2 δισ. ευρώ αναμένεται να προέλθουν από το «ψαλίδι» στη μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου, με έμφαση στις περικοπές των ειδικών μισθολογίων, το κλείσιμο και τις συγχωνεύσεις φορέων, καθώς και τις αποχωρήσεις περίπου 15.000 υπαλλήλων έως το τέλος του 2012. Τα 6,3 δισ. ευρώ θα αφορούν μέτρα μείωση των κοινωνικών δαπανών και της φαρμακευτικής δαπάνης. Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο για νέες μειώσεις στις συντάξεις. Επίσης, ποσό 2,1 δισ. ευρώ περίπου θα προέλθει από τις περικοπές κοινωνικών επιδομάτων.
Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν τα μέτρα αυτά που θα προέλθουν «από σημαντικές πρόσθετες περικοπές δαπανών και διαρθρωτικές αλλαγές», θα πρέπει να ανακοινωθούν από την Ελλάδα στο πλαίσιο της επικαιροποίησης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος το Μάιο του 2012. Θα περιλαμβάνουν την "ανασκόπηση" των δημοσίων δαπανών, περικοπές στις κοινωνικές μεταβιβάσεις (συντάξεις, επιδόματα, δαπάνες υγείας) αλλά και στην άμυνα, καθώς και την αναδιάρθρωση της κεντρικής και περιφερειακής διοίκησης.Στην έκθεση γίνεται ρητή αναφορά στη μείωση της απασχόλησης στο δημόσιο μέσω απολύσεων και πιστής διατήρησης του κανόνα 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις.
Οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν ότι «οι μεταρρυθμίσεις της δημόσιας διοίκησης βρίσκονται σε εξέλιξη», αν και σε «πολλές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί χρόνος προτού εμφανισθούν απτά αποτελέσματα». Παραδέχονται ότι «ύστερα από τη δημοσίευση της Εκθεσης του ΟΟΣΑ -Λειτουργική Αποτίμηση της Δημόσιας Διοίκησης στην Ελλάδα- ξεκίνησε μία νέα περίοδος μεταρρυθμίσεων με την εγκόλπωση των μεταρρυθμίσεων του Οργανισμού σε νόμο (ο οποίος βρίσκεται υπό προετοιμασία) και τη δημιουργία ενός συγκεκριμένου οδικού χάρτη με τη βοήθεια και της εξωτερικής τεχνικής βοήθειας»Και στο πλαίσιο αυτό, σημειώνουν, «δεκαπέντε υπουργεία πρόκειται να αναδιοργανωθούν πλήρως έως το καλοκαίρι με πρώτο το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ανάλογη δουλειά προετοιμάζεται επίσης σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο».


Ομως οι διαπιστώσεις της Ευρωπαίκής Επιτροπής είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές για το επίπεδο περιορισμού του μεγέθους του κράτους. Ετσι, και την στιγμή που χιλιάδες Ελληνες πολίτες έχουν φθάσει στα όρια της φοροδοτικής ικανότητάς τους, σχετικό απόσπασμα αναφέρεται:
«Η μείωση στην απασχόληση του δημοσίου τομέα είναι βραδύτερη της προγραμματισθείσης αφού οι περισσότερες των αναμενομένων αποχωρήσεις εξανεμίστηκαν από τις επίσης μεγαλύτερες των προσδοκώμενων εισροές. Η τάση αυτή δείχνει να σχετίζεται με την έλλειψη αποτελεσματικού κεντρικού συντονισμού των αποφάσεων του δημοσίου και με την ασθενική εφαρμογή των συμπεφωνημένων μέτρων που είχαν στόχο στη μείωση της απασχόλησης στο κράτος. Ειδικότερα, το 2011 οι νέες προσλήψεις ξεπέρασαν το ανώτατο επιτρεπτό όριο της αναλογίας 1 προς 10 (σύμφωνα με το οποίο μόνον ένας για κάθε δέκα εργαζομένους που αποχωρούν από το Δημόσιο επιτρέπεται να αντικατασταθεί από νεοπροσλαμβανόμενο). Επιπλέον, μικρός μόνον αριθμός πλεονάζοντος προσωπικού μεταφέρθηκε στο σχήμα της εφεδρείας. Η απώλεια αυτή ίσως έχει ισοσταθμιστεί από μία αυξητική τάση των εθελούσιων συνταξιοδοτήσεων, η οποία ήρθε ως αποτέλεσμα της θέσπισης του θεσμού της εφεδρείας».
Οι συντάκτες της έκθεσης καταγράφουν τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για μείωση της απασχόλησης στο Δημόσιο Τομέα κατά τουλάχιστον 150.000 εργαζόμενους στην περίοδο 2011 -15 αλλά προειδοποιούν: «Για να επιτύχει το στόχο αυτό, αναμένεται να εφαρμόσει αυστηρά τον υφιστάμενο αριθμητικό κανόνα μεταξύ προσλήψεων και αποχωρήσεων, να μειώσει τις προσλήψεις συμβασιούχων και να μεταφέρει στην εφεδρεία 15.000 υπαλλήλους προς της απόλυσής τους. Η αποστολή (σσ: της τρόικας) έχει τονίσει ότι η μείωση του προσωπικού δεν πρέπει να λάβει χώρα οριζοντίως αλλά με στοχευμένη προσέγγιση για να προσδιορίσει τους πλεονάζοντες σε διάφορες μονάδες ή υπηρεσίες με διοικητική αλληλοεπικάλυψη ή/και υπεράριθμους υπαλλήλους απέναντι σε άλλους τομείς του δημοσίου τομέα. Η στοχευεμένη αυτή δράση θα πρέπει να υποστηριχθεί από την υφιστάμενη διοικητική μεταρρύθμιση.»
Αναφορικά με τις ελληνικές τράπεζες, η Κομισιόν αναφέρει πως βρίσκονται αντιμέτωπες με την πρόκληση της παρατεταμένης ύφεσης και το υποβαθμισμένο πιστωτικό προφίλ της οικονομίας στο σύνολό της. Για τις αποκρατικοποιήσεις, η Επιτροπή σημειώνει ότι τους μήνες που προηγήθηκαν του PSI, η αγορά ήταν ιδιαίτερα εχθρική απέναντι στα περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού δημοσίου. Το 2011 αντλήθηκαν μόλις περίπου 1,6 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις, ωστόσο ο στόχος συγκέντρωσης 50 δισ. ευρώ παραμένει βιώσιμος, αν και σε πολύ μεγαλύτερο ορίζοντα από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί.



Δεν υπάρχουν σχόλια: