18/11/11

Αυξήσεις «φωτιά» στα Τέλη για τις ΑΠΕ!

Να αυξηθεί κατά 280% το τέλος υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στους λογαριασμούς της ΔΕΗ ζητάει ο ΔΕΣΜΗΕ!

Εισήγηση για αύξηση του τέλους ΑΠΕ από τα 2 ευρώ σήμερα, όχι στα 5,6 ευρώ όπως είχε προτείνει παλαιότερα ο ΔΕΣΜΗΕ, αλλά στα 7,6 ευρώ τη μεγαβατώρα από την αρχή του νέου έτους, έχει δεχτεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με το σκεπτικό ότι μόνο έτσι θα μηδενισθεί το έλλειμμα του διαχειριστή στο τέλος του 2012, εφόσον φυσικά δεν εξευρεθούν άλλα μόνιμα έσοδα. Υπάρχουν σκέψεις από πλευράς Υπουργείου χρήματα για τον σκοπό αυτό να χρησιμοποιηθούν  από  την... ΕΡΤ και την εισφορά των 300 εκατ. ευρώ που πληρώνουν ετησίως υπέρ της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης όλα τα νοικοκυριά μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος!
Αν το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας καταφέρει τελικά να βάλει χέρι στα ποσά του τέλους υπέρ της ΕΡΤ ώστε να ενισχύσει το ελλειμματικό ταμείο του ΔΕΣΜΗΕ και συνεπώς τις τσέπες των «επενδυτών» που έχουν φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα, τότε η επιβάρυνση των πολιτών από μια νέα μεγάλη αύξηση του τέλους ΑΠΕ θα είναι περιορισμένη.
Διαφορετικά, οι «πράσινες» αυξήσεις θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες από τον ερχόμενο μήνα, καθώς σύμφωνα με την εισήγηση του ίδιου του ΔΕΣΜΗΕ προτείνεται το τέλος ΑΠΕ να αυξηθεί από τα 2 ευρώ/μεγαβατώρα σήμερα στα 7,6 ώστε να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» των 150 εκατ. ευρώ.
Μελέτη που του απέστειλε προ ημερών ο ΔΕΣΜΗΕ για την τιμή στην οποία πρέπει να ανέλθει το τέλος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, κάνει λόγο για ανάγκη αύξησής του, μεσοσταθμικά, στα 7,61 ευρώ/ Mwh, αυτό φυσικά σημαίνει ότι για τους οικιακούς καταναλωτές θα είναι υψηλότερο, γεγονός που υπαγορεύεται από την ολοένα, όπως αναφέρεται, μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ.
Ο ΔΕΣΜΗΕ επικαλείται συντηρητικές προβλέψεις για τη διείσδυση των ΑΠΕ, επισημαίνοντας ότι ήδη αδυνατεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του. Η πρόταση του για αύξηση της τιμής στα 7,6 ευρώ/ MWh, φαίνεται απαραίτητη αφού όσο οι μήνες περνούν και τα έσοδα του παραμένουν τα ίδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: