18/11/11

Και πάλι στην "αγκαλιά" του ΔΝΤ η Ουγγαρία!


Καταρρέει και η  Ουγγαρία, που βρίσκεται πλέον  ένα βήμα πριν την προσφυγή ξανά σε μηχανισμό στήριξης! 

Ένα βήμα πριν την προσφυγή σε "μηχανισμό στήριξης" βρίσκεται η Ουγγαρία όπως δηλώνουν επίσημα οι αρχές της χώρας και επιβεβαιώνεται από την Κομισιόν. Το Υπουργείο Οικονομίας της Ουγγαρίας ανακοίνωσε σήμερα ότι η χώρα θα επιδιώξει τη σύναψη μίας νέας συμφωνίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έτσι ώστε να υπάρξει ένα καινούργιο σχέδιο βοήθειας με στόχο να «υποστηριχθεί η οικονομική και χρηματοοικονομική κυριαρχία». Οι διαπραγματεύσεις για το πακέτο αυτό αναμένεται να ξεκινήσουν στην διάρκεια των τακτικών διαβουλεύσεων ανάμεσα στην ουγγρική κυβέρνηση και το ΔΝΤ, που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Βουδαπέστη. 
«Έχουμε γνώση της πρόθεσης των ουγγρικών αρχών να καταθέσουν αίτημα προληπτικής οικονομικής στήριξης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ, αλλά ακόμη δεν έχουμε λάβει επισήμως αυτό το αίτημα» δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αμαντέου Αλταφάζ κατά την διάρκεια της τακτικής συνέντευξης Τύπου, επιβεβαιώνοντας τις συζητήσεις.  
Όπως μεταδίδει  το πρακτορείο Bloomberg, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας δηλώνει πως  επιδιώκει μία «νέου τύπου» συμφωνία με το ΔΝΤ, κατά τρόπο ώστε να διατηρήσει η ουγγρική κυβέρνηση την δυνατότητα διαμόρφωσης της οικονομικής της πολιτικής. «Θέλουμε εγγυήσεις ότι δεν θα δεθούν τα χέρια μας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κύριος Όρμπαν, συμπληρώνοντας πως «κανείς δεν μπορεί να περιορίσει την κυριαρχία της Ουγγαρίας στην οικονομική πολιτική, αυτή είναι το βασικό δόγμα της κυβερνητικής φιλοσοφίας». Το πόσο δύσκολο  θα είναι να επιτύχει μια τέτοια συμφωνία με το ΔΝΤ μένει να το δούμε. 
Να υπενθυμίσουμε ότι το 2008 η Ουγγαρία είχε προσφύγει  και πάλι σε δανειακή σύμβαση από το ΔΝΤ, την Κομισιόν και την Παγκόσμια Τράπεζα. Η διεθνής οικονομική κρίση έπληξε την Ουγγαρία από το τέταρτο τρίμηνο του 2008, και το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς εγκρίθηκε δάνειο ύψους 12,5 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ, 6,5 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και 1 δισ ευρώ από την Παγκόσμια Τράπεζα, ενώ στους όρους του δανείου αναφερόταν ότι το ΔΝΤ θα παρακολουθεί την εκτέλεση του προϋπολογισμού με την κεντρική τράπεζα της Ουγγαρίας να αναλαμβάνει τον πλήρη έλεγχο της διοίκησης των μεγάλων ουγγρικών τραπεζών.
Σύμφωνα με αναλυτές στη Βουδαπέστη, οι λόγοι που οδήγησαν ξανά την ουγγρική κυβέρνηση στην απόφαση έναρξης συνομιλιών με το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι αφενός η ασυνήθης εκτίναξη του εθνικού νομίσματος σε ύψη ρεκόρ (ισοτιμία ευρώ προς φιορίνι, αντί της συνήθους διακύμανσης των 260-280, στο 317) και αφετέρου η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ουγγαρίας από τους οίκους αξιολόγησης σε μια κατηγορία πριν από τα αποκαλούμενα «σκουπίδια».

Δεν υπάρχουν σχόλια: