22/10/11

Επικράτηση της Βαρβαρότητας...

Μακάβριες πόζες με τον νεκρό Καντάφι και τον  γιο του Μουτασίμ...
Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χ. Κλίντον, αναφώνησε "ουάου" όταν μέσω κινητού τηλεφώνου της έδειξαν την εικόνα  με το Καντάφι νεκρό  και παραφράζοντας την καισαρική ρήση "Veni, Vidi, Vici" δήλωσε  "Ηρθαμε, είδαμε, πέθανε".

Εκατοντάδες Λίβυοι σχηματίζουν ουρές για να δουν και να φωτογραφίσουν τη σορό του Μουαμάρ Καντάφι, που φυλάσσεται σε αποθήκη - ψυγείο κρεάτων. Εκεί βρίσκεται και η σορός του γιου του, Μουτασίμ!
Σοκ και αποτροπιασμό έχουν προκαλέσει ανά την υφήλιο τόσο οι φωτογραφίες και τα βίντεο που απεικονίζουν τον έκπτωτο δικτάτορα της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι, αιχμάλωτο, αιμόφυρτο αλλά ζωντανό όσο και εκείνα που τον δείχνουν νεκρό, με μία σφαίρα στο κεφάλι, να δέχεται κλωτσιές από το πλήθος. Ο 69χρόνος συνταγματάρχης, που εκτελέστηκε εν ψυχρώ από τους αντικαθεστωτικούς στη γενέτειρά του, Σύρτη, τραυματίστηκε θανάσιμα από σφαίρα στην κοιλιακή χώρα μετά τη σύλληψή του και εν συνεχεία υπήρξε ακόμη μία σφαίρα που διαπέρασε το κεφάλι του, υποστηρίζει ο γιατρός, Ιμπαρίλ Τίκα, που εξέτασε το πτώμα του.  Φωτογραφίες με τον νεκρό Καντάφι τραβήχτηκαν μέσω κινητών τηλεφώνων από περαστικούς και τρία φρικιαστικά βίντεο μεταδόθηκαν από τη λιβυκή τηλεόραση. Το πρώτο απεικονίζει το πτώμα του γεμάτου αίματα Καντάφι που είχε πυροβοληθεί στο κεφάλι, το άλλο τον δείχνει ζωντανό αλλά σοβαρά τραυματισμένο και το τρίτο, τον δείχνει νεκρό και πλήθος να τον κτυπά και να τον κλωτσάει. Το βέβαιο είναι ότι ο Μουαμάρ Καντάφι σκοτώθηκε μετά τη σύλληψή του από δυνάμεις της νέας λιβυκής ηγεσίας στη Σύρτη. Ένα άλλο βίντεο δείχνει το γιο του να ..."καπνίζει το τελευταίο του τσιγάρο", λίγο πριν τον εκτελέσουν κι αυτόν. Και ο γιος, όπως και ο πατέρας, είχε πέσει ζωντανός και τραυματίας στα χέρια των ανταρτών προχθές μετά την πτώση της Σύρτης. Κατόπιν τα πτώματά τους μεταφέρθηκαν στην πόλη  Μισράτα  όπου τοποθετήθηκαν μέσα σε ένα καταψύκτη κρεοπωλείου...
Ο Καντάφι την στιγμή της σύλληψής του-ζωντανός!
...και λίγο αργότερα νεκρός!
Ο γιος του Καντάφι μετά την σύλληψή του...
...και λίγο αργότερα ... νεκρός!
Χθες, μία μέρα έπειτα από αυτούς τους δύο θανάτους (ή εκτελέσεις), στην Τρίπολη τα ηγετικά στελέχη του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου δεν κατάφερναν να κρύψουν την αμηχανία τους, καλούμενοι, εν μέσω δημόσιων πανηγυρισμών, να τηρήσουν έστω τα προσχήματα ως προς τις πραγματικές συνθήκες θανάτου του Μουαμάρ, όπως και του Μουτάσιμ, Καντάφι."Δεν θα γίνει νεκροψία-νεκροτομή σήμερα, ούτε άλλη ημέρα. Κανείς δεν θα εξετάσει το πτώμα", ανακοίνωσε ο Φάτι Μπασάγα, εκπρόσωπος του συμβουλίου στη Μισράτα. Οι αντικαθεστωτικοί είχαν αρχικά υποστηρίξει ότι ο συνταγματάρχης είχε υποκύψει στα τραύματά του, ύστερα από μάχη, ωστόσο από τις φωτογραφίες και τα βίντεο που δόθηκαν στη δημοσιότητα φαίνεται ότι μάλλον λιντσαρίστηκε και στη συνέχεια να εκτελέστηκε. Άγνωστος είναι και ο τόπος στον οποίο θα ταφεί ο Καντάφι. Η φυλή στην οποία ανήκε, αλλά και η οικογένειά του, ζήτησαν από τη μεταβατική κυβέρνηση να παραδώσει το πτώμα, προκειμένου να ταφεί στη γενέτειρά του, Σύρτη. Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο όμως έχει ανακοινώσει, ότι η κηδεία του Μουαμάρ Καντάφι θα είναι μυστική και πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν πως θα επιχειρήσει πόντιση της σορού στη θάλασσα, όπως είχε γίνει με τον Οσάμα Μπιν Λάντεν,  ώστε να μην μετατραπεί ο τάφος του σε "τόπο προσκυνήματος". Ο υπουργός Πετρελαίου της μεταβατικής κυβέρνησης υποστήριξε  ότι η ταφή του Λίβυου συνταγματάρχη θα καθυστερήσει για λίγες ημέρες έως ότου αποφασίσουν τα μέλη του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου την τοποθεσία της ταφής του.«Τους είπα να το κρατήσουν στην κατάψυξη για μερικές ημέρες. Για να είμαστε σίγουροι ότι γνωρίζουν όλοι πως είναι νεκρός» δήλωσε κυνικά ο υπουργός Πετρελαίου, Αλί Ταρχούνι!
Διεθνής Αμνηστία, Human Rights Watch και Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ζήτησαν επιτακτικά χθες να διασαφηνιστεί πώς πέθανε ο Καντάφι. Ο εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας, Ρούπερτ Κόλβιλ, χαρακτήρισε «πολύ ανησυχητικά» (!!!) τα προχθεσινά βιντεοσκοπημένα ντοκουμένα με τον Καντάφι ζωντανό σε σκηνές λιντσαρίσματος (στη Σύρτη) και μετά, νεκρό, διαπομπευόμενο (στη Μισράτα). Χωρίς να διευκρινίσει ποιο όργανο θα πρέπει να επιφορτιστεί με την έρευνα, υπενθύμισε ότι το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ έχει εξουσιοδοτήσει μία επιτροπή εμπειρογνωμόνων για να ερευνήσουν τις εκατέρωθεν βιαιότητες στη Λιβύη.

Το ερώτημα που δεν θα απαντηθεί ποτέ είναι το ποιοι και γιατί δεν ήθελαν να οδηγηθεί ο τύραννος της Λιβύης σε μια δίκαιη δίκη; Ποιοι και γιατί θέλησαν να κλείσουν το στόμα του δικτάτορα Καντάφι μια για πάντα; Ποιοι άραγε ανακουφίστηκαν με την άγρια εν ψυχρώ εκτέλεση του Δικτάτορα; Μήπως αυτοί που μέχρι πριν λίγους μήνες του έσφιγγαν το χέρι και που επί δεκαετίες είχαν παραβλέψει πως συναγελάζονταν με έναν δικτάτορα;


Δεν υπάρχουν σχόλια: