2/5/11

Με μια σφαίρα στο κεφάλι ...

Με μια σφαίρα στο κεφάλι, άνδρες των ειδικών δυνάμεων του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, των «Navy Seals», έφεραν σε πέρας την εντολή της εξόντωσης του Μπιν Λάντεν αρχηγού της Αλ Κάιντα στην πόλη Αμποταμπάντ, λίγο έξω από το Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν.

"Η δικαιοσύνη επικράτησε", δήλωσε λίγο αργότερα σε  έκτακτο τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαρακ Ομπάμα: "Είμαι σε θέση να ανακοινώσω στους Αμερικανούς και σε όλο τον κόσμο ότι οι ΗΠΑ ηγήθηκαν επιχείρησης που οδήγησε στο θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν, ένος τρομοκράτη που ευθύνεται για τη δολοφονία χιλιάδων αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών".
Ο Μπαράκ Ομπάμα περιέγραψε με αδρές γραμμές την επιχείρηση, το βράδυ της Πρωτομαγιάς. Λεπτομέρειες έδωσαν σε συνεντεύξεις αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών και άλλοι αμερικανοί αξιωματούχοι. Ολοι μίλησαν ανωνύμως για την ευαίσθητη επιχείρηση. Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ ανακάλυψαν το πολυτελές συγκρότημα-καταφύγιο του Μπιν Λάντεν στην πόλη Αμποταμπάντ τον Αύγουστο, ενώ παρακολουθούσαν έναν σύνδεσμο της Αλ Κάιντα. Τους επόμενους μήνες, ο πρόεδρος είχε πέντε συναντήσεις με το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας με μοναδικό θέμα το αν ο Οσάμα μπιν Λάντεν βρισκόταν στην Αμποταμπάντ, είπε ο αξιωματούχος. Υπό κανονικές συνθήκες, οι ΗΠΑ μοιράζονται τις πληροφορίες για την αντιτρομοκρατία με έμπιστους συμμάχους στη Βρετανία, τον Καναδά, την Αυστραλία και αλλού. Και συνήθως οι Αμερικανοί δεν πραγματοποιούν χερσαίες επιχειρήσεις μέσα στο Πακιστάν χωρίς συνεργασία με τις πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες. Αλλά αυτή η αποστολή ήταν άκρως απόρρητη.
Στις 29 Απριλίου, ο Ομπάμα ενέκρινε την επιχείρηση για την δολοφονία του Μπιν Λάντεν. Ηταν μία αποστολή που απαιτούσε χειρουργική ακρίβεια, ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια από όση θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν τα μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά αεροσκάφη των Αμερικανών.
Την εκτέλεσε μια μικρή επίλεκτη ομάδα από τις ειδικές δυνάμεις SEAL του ναυτικού των ΗΠΑ, υπό την διεύθυνση του επικεφαλής της CIA Λίον Πανέτα, οι αναλυτές της οποίας επέβλεπαν από μακριά.
Οι λεπτομέρειες για το πώς ακριβώς εξελίχθηκε η επιδρομή παραμένουν συγκεχυμένες. Αλλά ο σύνδεσμος της Αλ Κάιντα, ο αδελφός του και ένας από τους γιους του Μπιν Λάντεν είναι επίσης ανάμεσα στους νεκρούς. Ανώτατοι αξιωματούχοι λένε μόνο ότι ο Οσάμα «αντιστάθηκε» και ότι ο άνθρωπος πίσω από την χειρότερη τρομοκρατική επίθεση επί αμερικανικού εδάφους σκοτώθηκε από μια αμερικανική σφαίρα στο κεφάλι. Ηταν απόγευμα στην Βιρτζίνια όταν ο Πανέτα και η ομάδα του πληροφορήθηκαν ότι ο Μπιν Λάντεν ήταν νεκρός. Επευφημίες και χειροκροτήματα ξέσπασαν στο αρχηγείο του στη CIA.

Αυτή είναι η φωτογραφία, που δημοσίευσε το τηλεοπτικό δίκτυο Geo TV, στην οποία απεικονίζεται νεκρός ο Οσάμα Μπιν Λάντεν. Σημειώνεται ότι η εικόνα ανέβηκε και στον ιστότοπο του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου Sky News, το οποίο λίγη ώρα αργότερα την απέσυρε. Τα πακιστανικά Μ.Μ.Ε. εκτιμούν, πάντως, ότι το συγκεκριμένο στιγμιότυπο είναι πλαστό.
«Θέλαμε να τον σκοτώσουμε»!
Η επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ στο Πακιστάν δεν έγινε με στόχο την προσαγωγή του Οσάμα Μπιν Λάντεν στην αμερικανική Δικαιοσύνη, αλλά για την φυσική του εξόντωση. Η παραδοχή ήρθε διά στόματος αξιωματούχου της Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ στο πρακτορείο Reuters το μεσημέρι της Δευτέρας 2/5/11 και ουσιαστικά διαψεύδει τις επανειλημένες δηλώσεις του Μπαράκ Ομπάμα  αλλά και του Τζορτζ Μπους περί προσαγωγής των τρομοκρατών στη Δικαιοσύνη."Επρόκειτο για επιχείρηση εξόντωσης", είπε ο αξιωματούχος στο ειδησεογραφικό πρακτορείο.
Και πέταξαν στη θάλασσα την σορό του...
Η αμερικανική επιχείρηση στο κρησφύγετο του Μπι Λάντεν διήρκησε 50 λεπτά. Δεν υπήρξαν αμερικανικές απώλειες, αν και όπως αποκαλύπτει το CNN ένα ελικόπτερο υπέστη μηχανική βλάβη και καταστράφηκε από τους Αμερικανούς για να μην πέσει στα χέρια συμπαθούντων της Αλ Κάιντα. Η εφημερίδα New York Times μεταδίδει ότι η σορός του Μπιν Λάντεν μεταφέρθηκε αρχικά σε αμερικανική βάση στο Αφγανιστάν για να γίνει η ταυτοποίηση της και κατόπιν ερίφθη στη θάλασσα. Συγκεκριμένα,  οι κομάντο επέλεξαν να ρίξουν το πτώμα του ηγέτη της Αλ Κάιντα στη θάλασσα ώστε να μην γίνει το σημείο ταφής του μνήμα και τόπος όπου θα συρρέουν οι εξτρεμιστές για να αποτίουν φόρο τιμής. «Αν είναι αλήθεια ότι έριξαν το σώμα του στη θάλασσα, το Ισλάμ είναι εντελώς αντίθετο με αυτό», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μαχμούντ Αζάμπ, σύμβουλος του μεγάλου Ιμάμη Αχμάντ Αλ Ταγιέμπ για τον διαθρησκευτικό διάλογο. Και τόνισε:  «Το Ισλάμ είναι απολύτως αντίθετο με αυτό το είδος συμπεριφοράς. Το σώμα έχει κάποια αξιοπρέπεια, είτε πρόκειται για ένα άτομο που δολοφονήθηκε ή απεβίωσε από φυσικά αίτια. Οφείλουμε να σεβόμαστε το σώμα ενός ανθρώπου, είτε είναι πιστός ή όχι, είτε είναι μουσουλμάνος ή όχι». «Μπορούμε να διαβεβαιώσουμε ότι το σώμα του ετάφη σύμφωνα με τη μουσουλμανική πρακτική και την παράδοση. Είναι κάτι που το παίρνουμε πολύ στα σοβαρά», απάντησε ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας.
Κλίμα ευφορίας στη Wall Street!
Σε θετική τροχιά κινήθηκαν οι αγορές τόσο στη Wall Street όσο και στον υπόλοιπο Κόσμο - εκτός βέβαια της Ελλάδας- μετά την επιβεβαίωση του θανάτου του Μπιν Λάντεν. Η είδηση προκάλεσε άνοδο στα χρηματιστήρια της Αμερικής,της Ευρώπης και της Ασίας, αλλά και καθολική πτώση στις αγορές εμπορευμάτων. Οι τιμές του χρυσού και του ασημιού υποχώρησαν, καθώς οι επενδυτές εκτιμούν ότι μειώθηκε ένας από τους παράγοντες κινδύνου που είναι ενσωματωμένος στις τιμές των εμπορευμάτων.«Οι επενδυτές βλέπουν για την ώρα τον θάνατο του Μπιν Λάντεν σαν κάτι πολύ θετικό για το κλίμα και σαν λόγο να αγοράσουν», σχολίασε ο Μάρκους Χάμπερ της ETX Capital στο Λονδίνο. «Ολοι είναι πολύ θετικοί αυτήν τη στιγμή, επειδή υπάρχει τόση ρευστότητα γύρω»,  συμπλήρωσε. «Είναι μια ψυχολογική και αντανακλαστική αντίδραση και θα πρέπει να δούμε πόσο θα κρατήσει», σχολίασε ο Koen De Leus, αναλυτής της KBC Securities. «Η αγορά στηρίζεται επίσης από τα αποτελέσματα, που είναι καλά. Έχουμε και κάποια σημαντικά οικονομικά στοιχεία αυτή την εβδομάδα που μπορεί να καθορίσουν τη βραχυπρόθεσμη τάση στην αγορά», συμπλήρωσε.

*************************
Αυτός είναι ο πολιτισμός της Παγκοσμιοποίησης!
Όποιος κι αν ήταν ο Μπίν Λάντεν δικαιούταν μία δίκαιη δίκη! Μια σφαίρα στο κεφάλι δεν αποτελεί απόδοση δικαιοσύνης αλλά στην  καλύτερη περίπτωση μπορεί να χαρακτηριστεί αν μη τι άλλο, τουλάχιστον  πράξη αντεκδίκησης. Ο τρόπος που ενέργησαν οι ΗΠΑ για να δολοφονήσουν τον Μπιν Λάντεν θυμίζει τις πιο άγριες μεθόδους του «φαρ-ουέστ», επενδυμένες με τις πιο σύγχρονες τεχνολογικές πρακτικές! Και δυστυχώς κάποιοι συνεχίζουν να ξεχνούν την βασική αρχή: "Η Βία γεννά Βία"!
Αλλά μάλλον είχε δίκιο ο David Friedman όταν σχολίαζε πως... "η χρήση βίας είναι πολύ φτωχή λύση για κάθε πρόβλημα. Γενικώς, χρησιμοποιείται μόνο από μικρά παιδιά και μεγάλα έθνη.", όπως έχει δίκιο και Noam Chomsky  όταν υποστηρίζει πως... "αν εφαρμόζονταν οι νόμοι της Νυρεμβέργης, τότε κάθε μεταπολεμικός Αμερικανός πρόεδρος θα έπρεπε να είχε κρεμαστεί."

1 σχόλιο:

Blackened είπε...

η φωτό είναι ολοφάνερο φωτοσόπ μίξης γνωστής φωτό του μπιν λάντεν και ενός άγνωστου νεκρού. Το παραδέχονται και επίσημα πλέον.