17/3/11

Καντάφι: Η Λιβύη χρηματοδότησε την προεκλογική εκστρατεία του Σαρκοζί!


Να επιστρέψει τα χρήματα που του έδωσε η Λιβύη για την προεκλογική του εκστρατεία το 2007 ζήτησε χθες από «αυτόν τον κλόουν τον Σαρκοζί»  ο γιος του συνταγματάρχη Καντάφι, Σαΐφ αλ Ισλάμ, προκαλώντας σεισμό στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, μία μέρα μετά τις δηλώσεις του πατέρα του, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει ως «νοητικά προβληματικό» τον Γάλλο πρόεδρο. Την ίδια ώρα, οι δυνάμεις του στρατού συνέχισαν την προέλασή τους προς το προπύργιο των αντικαθεστωτικών, τη Βεγγάζη, βομβαρδίζοντας σφοδρά με βολές πυροβολικού τη Μιζουράτα, ενώ η διεθνής κοινότητα εμφανίστηκε διστακτική όσον αφορά τα σχέδια για επέμβαση στη Λιβύη και για επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, παρά τις νέες πιέσεις του ίδιου του Νικολά Σαρκοζί για άμεση λήψη απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.


«Σαρκοζί φέρε πίσω τα λεφτά»!
Η Λιβύη βοήθησε στη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του Νικολά Σαρκοζί το 2007, υποστηρίζει ο γιος του Λίβυου ηγέτη, Μουαμάρ Καντάφι.
"Τη χρηματοδοτήσαμε και έχουμε όλες τις λεπτομέρειες και είμαστε έτοιμοι να αποκαλύψουμε τα πάντα", δήλωσε ο Σάιφ αλ Ισλάμ στο τηλεοπτικό κανάλι Euronews TV, λίγες μέρες αφότου η κρατική τηλεόραση της Λιβύης έκανε λόγο για ένα "σοβαρό μυστικό" που θα επιφέρει την πτώση του Σαρκοζί.
Το Προεδρικό Μέγαρο της Γαλλίας αρνήθηκε ότι ο Σαρκοζί επωφελήθηκε από οποιαδήποτε χρηματοδότηση της Λιβύης.
Η Λιβύη απείλησε να αποκαλύψει περισσότερα για το “σοβαρό μυστικό” αν η Γαλλία επιμείνει στην απόφασή της να αναγνωρίσει το επαναστατικό Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο ως το νόμιμο εκπρόσωπο του λιβυκού λαού.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο γιος του Καντάφι, χαρακτήρισε “κλόουν” το Σαρκοζί.
"Του προσφέραμε βοήθεια για να κάνει έργα για τον λιβυκό λαό, όμως μας απογοήτευσε", επεσήμανε. "Δώσε μας πίσω τα χρήματά μας. Έχουμε όλα τα τραπεζικά στοιχεία και τα έγγραφα της διαδικασίας μεταφοράς των χρημάτων και θα δημοσιεύσουμε τα πάντα σύντομα", πρόσθεσε.
Προελαύνει ακάθεκτος ο Καντάφι!
Ξεπερνώντας την αντίσταση στην Ατζνταμπίγια, αφήνοντας πίσω τους τουλάχιστον 26 νεκρούς, οι δυνάμεις του Καντάφι, όπως και οι αντικαθεστωτικοί, ήδη ξεκίνησαν να σκέφτονται τη μάχη της Βεγγάζης. Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Σαΐφ αλ Ισλάμ στο τηλεοπτικό κανάλι Euronews, εκτός από την αποκάλυψη για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του Νικολά Σαρκοζί (ισχυρισμό που αρνείται η γαλλική προεδρία), προειδοποίησε πως σε 48 ώρες, είτε επιβληθεί απαγόρευση πτήσεων είτε όχι, όλα θα έχουν τελειώσει καθώς οι δυνάμεις του στρατού βρίσκονται κοντά στη Βεγγάζη.
Από χθες ο στρατός μέσω της κρατικής τηλεόρασης καλούσε τους εξεγερμένους της Βεγγάζης να παραδώσουν τα όπλα τους και υποσχόταν αμνηστία. Επίσης στους δρόμους της πόλης έκαναν την εμφάνισή τους φέιγ βολάν τα οποία διαβεβαίωναν τους κατοίκους ότι δεν θα τιμωρηθούν αν παραδώσουν τα όπλα τους και ότι οι εξεγερμένοι είναι μέλη της Αλ Κάιντα που έχουν πάρει? ναρκωτικά. Αντίστοιχες δηλώσεις έκανε και ο Σαΐφ, καλώντας τους «προδότες» να φύγουν από τη χώρα και να πάνε στην Αίγυπτο. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Από την πλευρά μας, είτε πρόκειται για στρατιωτικούς είτε για πολίτες, έχουμε πει ότι θα αφήσουμε ένα ασφαλές πέρασμα για τους προδότες και τους στρατιώτες τους».
Αναφορές από τη Βεγγάζη παρουσίαζαν μια εικόνα, σύμφωνα με την οποία οι εξεγερμένοι είχαν διχαστεί ανάμεσα σε αυτούς που φοβόντουσαν ένα μακελειό και σε αυτούς που θεωρούσαν πως οι δυνάμεις των αντικαθεστωτικών θα κερδίσουν τη μάχη. Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε επίσης ότι δύο από τις φυλές της Βεγγάζης υποστηρίζουν τελικά τον Καντάφι.
Οσον αφορά την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας στην επέλαση των στρατευμάτων του Καντάφι και το τσάκισμα της αντίστασης, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί κάλεσε τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να ψηφίσουν υπέρ της επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη παρά τη χλιαρή στάση που είχαν τηρήσει μέχρι χθες για την υλοποίηση ενός τέτοιου σεναρίου οι ΗΠΑ και η Ρωσία και την αντίθεση της Κίνας. Δηλώσεις για το θέμα έκανε και η Χίλαρι Κλίντον, η οποία τόνισε ότι «εξετάζονται όλες οι πιθανές δράσεις για την προστασία των Λίβυων από τον ίδιο τον ηγέτη τους, μεταξύ των οποίων είναι και η απαγόρευση πτήσεων». O Γερμανός ΥΠΕΞ Βεστερβέλε χθες αρνήθηκε να υποστηρίξει το σχέδιο της Γαλλίας για επιβολή απαγόρευσης πτήσεων.
Τελεσίγραφο για τη Βεγγάζη.
Τελεσίγραφο προς τους κατοίκους της Βεγγάζης να εγκαταλείψουν τις αντάρτικες θέσεις και τις αποθήκες όπλων μέχρι τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος έδωσαν οι δυνάμεις του στρατού του Καντάφι, λίγες ώρες αφότου η Τζαλάλ Αλ Γκαλάλ του Συμβουλίου της Βεγγάζης σε συνέντευξή της στο BBC είχε δηλώσει: «Δεν είμαστε αντάρτες... Μη μας ονομάζετε έτσι. Είμαστε άνθρωποι που ζουν στη Λιβύη, με έναν δίκαιο σκοπό και δίκαια όνειρα. Είμαστε απλώς άνθρωποι που απαιτούν τα πιο απλά πράγματα που μπορεί να θέλει ένα ανθρώπινο ον. Ξεκινήσαμε ως ειρηνικοί διαδηλωτές που απαιτούσαν το δικαίωμά τους στη ζωή και την αξιοπρέπεια και αυτός (σ.σ.: ο Μουαμάρ Καντάφι) εξαπέλυσε πόλεμο εναντίον μας». Ο Μ. Καντάφι, δήλωσε ότι δεν περιμένει ότι οι δυνάμεις του θα χρειαστεί να δώσουν μάχη για να επανακτίσουν τον έλεγχο της πόλης. Αρκετοί από τους αντικαθεστωτικούς πάντως φοβούνται ότι θα γίνουν μάρτυρες ενός λουτρού αίματος. Ο εξόριστος αντικαθεστωτικός Σολιμάν Μπουτσουϊγκούρ, πρόεδρος της Λιβυκής Ενωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τόνισε: «Οι άνθρωποι θα παλέψουν με ό,τι έχουν».
***************************
Αναδημοσίευση από εδώ: «Σαρκοζί φέρε πίσω τα λεφτά» και εδώ:Λιβύη.






Δεν υπάρχουν σχόλια: