4/10/11

Σχέδιο ελεγχόμενης χρεοκοπίας με υπογραφή Γερμανίας!


Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung στα σχέδια του Γερμανού υπουργού Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ, εν όψη της μεθαυριανής επίσκεψής του στην Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται σχέδιο «ελεγχόμενης χρεοκοπίας» της χώρας.
Με σχέδιο «ελεγχόμενης χρεοκοπίας» στις βαλίτσες του φέρεται να φτάνει μεθαύριο στην Ελλάδα ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ. Όπως αναφέρει η  γερμανική εφημερίδα, και αναμεταδίδει η Deutsche Welle, το σχέδιο προβλέπει διαδικασία χρεοκοπίας, στην περίπτωση που η χώρα μας δεν καταφέρει να εξυπηρετήσει το χρέος της, με παράλληλο περιορισμό των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. 
Ο Ρέσλερ αναμένεται στην Αθήνα την Πέμπτη επικεφαλής πολυπληθούς επιχειρηματικής αποστολής από την Γερμανία. Σκοπός της επίσκεψης σύμφωνα με τα επίσημα ανακοινωθέντα είναι να καταγραφούν συγκεκριμένες επενδυτικές πρωτοβουλίες και να υπογραφεί ελληνογερμανικό σύμφωνο οικονομικής συνεργασίας. Μαζί του θα έρθουν γερμανοί επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν κυρίως στους τομείς της ενέργειας και της διαχείρισης αποβλήτων στα πλαίσια του περιβόητου "Νέου Σχεδίου Μάρσαλ"! Σύμφωνα όμως πάντα με την γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο Γερμανός Αντικαγκελάριος  φέρνει στην Αθήνα «σχέδιο-κουστούμι» για την Ελλάδα, που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ παράλληλα με την ενεργοποίηση του μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων της ΕΕ! Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό.  τη διαδικασία χρεοκοπίας πρέπει να δρομολογήσει ανεξάρτητο σώμα, το οποίο θα έχει υπό την ευθύνη και την εποπτεία του τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της χώρας μας και των πιστωτών της. Προοπτικά αυτό το σώμα,  σύμφωνα με την Deutsche Welle (DW), θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα είδος Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου και να διαδεχθεί τον μόνιμο μηχανισμό του ESM.
Στο ίδιο σχέδιο προβλέπεται ότι ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης θα προχωρά σε δανειοδοτικά προγράμματα προς τις χώρες με πρόβλημα χρέους μόνον εάν συμμετέχουν ικανοποιητικά οι πιστωτές τους. Σε περίπτωση που πιστωτές και οφειλέτες δεν καταλήξουν σε συμφωνία, τότε, σύμφωνα πάντα με το σχέδιο, θα πρέπει οι εμπλεκόμενες πλευρές να υπολογίζουν σε "σοβαρές συνέπειες". Δηλαδή οι μεν οφειλέτες θα έχουν την υποχρέωση να αποδεχθούν την πρόσβαση στα περιουσιακά στοιχεία τους (του κράτους), οι δε πιστωτές υψηλές απώλειες- «κούρεμα».
Σύμφωνα πάντα με την DW o γερμανός υπουργός έχει στις βαλίτσες του και το πολυδιαφημιζόμενο από τον ίδιο «μίνι σχέδιο Μάρσαλ» με στόχο την ανάπτυξη των επενδύσεων για την ενίσχυση και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Το συγκεκριμένο σχέδιο προβλέπει πως «γερμανικές υπηρεσίες, υπουργεία, οικονομικοί σύνδεσμοι, επιχειρήσεις θα προσφέρουν την τεχνογνωσία τους και την εμπειρία τους για να δρομολογηθούν οι ιδιωτικοποιήσεις στον δημόσιο τομέα και να αναβαθμιστεί η δημόσια διοίκηση». Παράλληλα θα υπάρχουν "ειδικές επενδυτικές ζώνες" για τους γερμανούς επενδυτές κυρίως στο τομέα της "πράσινης ενέργειας"! Βέβαια σύμφωνα με τον γερμανικό τύπο, η γερμανική κυβέρνηση φέρεται να μην τρέφει αυταπάτες αλλά να αναγνωρίζει -και μάλιστα εκ πείρας- ότι η "ανάκαμψη" της ελληνικής οικονομίας θα ακολουθήσει τις σκοτεινές ατραπούς που ακολουθήθηκαν  στην πρώην Ανατολική Γερμανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: