14/4/11

Αρκούδα είχε φτιάξει την φωλιά της δίπλα στα σπίτια!

Επιχείρηση μετακίνησης της αρκούδας που είχε φτιάξει φωλιά δίπλα στο Τσοτύλι στην Κοζάνη.
Επιχείρηση για τη μετακίνηση μιας θηλυκής αρκούδας και των δύο μικρών της οργάνωσε πριν από λίγες ημέρες η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της οργάνωσης «Καλλιστώ» σε συνεργασία με το δασαρχείο Τσοτυλίου και με τη συνδρομή θηροφυλάκων.
Η αρκούδα είχε φτιάξει τη φωλιά της δίπλα στο Τσοτύλι Κοζάνης και παρά τις επανειλημμένες υποδείξεις των επιστημόνων, κάτοικοι του χωριού πλησίαζαν στη φωλιά της αρκούδας, της άφηναν τροφή και προσπαθούσαν να φωτογραφίσουν το σπάνιο θέαμα.
Η αρκούδα παρά τη φαινομενική εξοικείωση με την ανθρώπινη παρουσία, δεν είναι παρά ένα άγριο ζώο το οποίο μπορεί να αντιδράσει απρόβλεπτα, ιδιαίτερα στην περίπτωση που αισθανθεί ότι απειλούνται τα μικρά της. Γι΄ αυτό αποφασίστηκε η απομάκρυνσή της.
Το ζώο αναισθητοποιήθηκε και τοποθετήθηκε σε αυτό ραδιοκολλάρο προκειμένου η ομάδα της οργάνωσης «Καλλιστώ» να παρακολουθεί τις μετακινήσεις του. Η αρκούδα μαζί με τα μικρά της απομακρύνθηκαν με ασφάλεια από το χωριό, αν και οι επιστήμονες δεν μπορούν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο η αρκούδα να επιστρέψει στην συγκεκριμένη περιοχή ή σε κάποιον άλλον κοντινό οικισμό.
Η απομάκρυνση ενός άγριου ζώου από μία περιοχή γίνεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις, με βάση πολύ συγκεκριμένα επιστημονικά κριτήρια. Στην προκειμένη περίπτωση η απόφαση λήφθηκε λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που είχαν διαμορφωθεί εξαιτίας της εγκατάστασης του ζώου σε τόσο μικρή απόσταση από το Τσοτύλι.

*******************





Δεν υπάρχουν σχόλια: