14/4/11

"CLIMAΤΕGATE": η «σκοτεινή» πλευρά της υπερθέρμανσης.


Phil Jones, Michael Mann, Keith Briffa, Kevin Trenberth… Κατά πάσα πιθανότητα δεν έχετε ακούσει ποτέ αυτά τα ονόματα. Και όμως, οι επιστημονικές τους έρευνες και ανακοινώσεις έχουν αλλάξει τις ζωές όλων μας τα τελευταία χρόνια. Βλέπετε, οι παραπάνω κύριοι είναι κάποιοι από τους επιφανείς επιστήμονες που, σε αγαστή συνεργασία με τις κυβερνήσεις και τα ΜΜΕ, μας έχουν πείσει πως η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι γεγονός και οφείλεται στην ανθρώπινη δραστηριότητα. Η θεωρία της πλανητικής υπερθέρμανσης εκλαμβάνεται πια σαν η μοναδική αλήθεια και όσοι διαφωνούν μπαίνουν στο περιθώριο και αντιμετωπίζονται περίπου σαν τους αρνητές του Ολοκαυτώματος. Χάρη σε αυτό το υποτιθέμενο επιστημονικό κονσένσους, οι κυβερνήσεις επιβάλλουν νέους «οικολογικούς» φόρους και ψηφίζουν δρακόντειες νομοθεσίες, επιχειρήσεις εξασφαλίζουν «ζεστό» κρατικό χρήμα που διοχετεύεται για τη στήριξη της λεγόμενης «πράσινης οικονομίας», τα ΜΜΕ ανεβάζουν τις θεαματικότητές τους παίζοντας με τους φόβους μας και ξοφλημένοι πολιτικοί κερδίζουν νόμπελ. Οι πολίτες πληρώνουν τεράστια πόσα, είτε μέσω της φορολογίας είτε μέσω πιο ακριβών τιμολογίων, αλλά οι αντιδράσεις τους είναι ελάχιστες. Εξάλλου, όλα αυτά γίνονται για καλό σκοπό, όπως μας λένε. Και όμως μια ιστορία που είδε το φως της δημοσιότητας αυτές τις μέρες, και στην οποία εμπλέκεται η «αφρόκρεμα» των επιστημόνων που υποστηρίζουν τη θέση της «ανθρωπογενούς πλανητικής υπερθέρμανσης», φανερώνει πως πίσω από τα μεγάλα λόγια περί σωτηρίας του πλανήτη και τη δήθεν επιστημονική ομοφωνία, κρύβονται σκληρές διαμάχες, παραποίηση στοιχείων και ερευνητές που ενδιαφέρονται περισσότερο να προωθήσουν μια πολιτική ατζέντα παρά την επιστημονική έρευνα.
Στα μέσα Νοεμβρίου, άγνωστοι χάκερς υπέκλεψαν περίπου 61 megabytes εμπιστευτικού υλικού από τους υπολογιστές του Τμήματος Κλιματικής Ερευνας του Πανεπιστημίου East Anglia και το διοχέτευσαν στο ίντερνετ. Το υλικό περιλαμβάνει περίπου 3.000 ντοκουμέντα και 1.079 emails, που αντάλλαξαν μερικοί από τους κορυφαίους επιστήμονες οι οποίοι ασχολούνται με την κλιματική αλλαγή. Από το υλικό αυτό φαίνεται πως οι επιστήμονες κατασκεύασαν ή έκρυψαν στοιχεία ώστε να στηρίξουν τη θέση τους πως η πλανητική υπερθέρμανση είναι υπαρκτή και προκαλείται από τον άνθρωπο.
Σε ένα email, ο Philip Jones, διευθυντής του Τμήματος Κλιματικής Ερευνας του East Anglia, παραδέχεται πως εφάρμοσε ένα «κόλπο» ώστε να κρύψει την πτώση της θερμοκρασίας τα τελευταία 20 χρόνια. Σε άλλο σημείο, ο ίδιος επιστήμονας αναφέρεται σε μελέτες που αμφισβητούν τη θεωρία της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής και τονίζει: «Καμιά από αυτές τις μελέτες δεν πρέπει να περιληφθεί στην έκθεση του IPCC (σσ. το όργανο του ΟΗΕ που ασχολείται με την κλιματική αλλαγή). Ο Kevin κι εγώ θα τις κρατήσουμε με κάποιο τρόπο εκτός». Ο -περί ου ο λόγος- Kevin Trenberth πάλι, από το Εθνικό Κέντρο Ατμοσφαιρικής Ερευνας των ΗΠΑ, παραδέχεται πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να στηρίζουν τη θέση πως η θερμοκρασία έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Οπως γράφει σε ένα email : «Δεν μπορούμε να εξηγήσουμε την έλλειψη υπερθέρμανσης… Το σύστημα παρατήρησης που έχουμε είναι ανεπαρκές». Από άλλο σημείο του υλικού, προκύπτει πως είναι πιθανόν οι συγκεκριμένοι ερευνητές να εμπλέκονται σε παράνομη καταστροφή στοιχείων που τιμωρείται από τη νομοθεσία.
Οταν οι αμφισβητίες της κλιματικής αλλαγής επικαλέστηκαν το νόμο περί ελεύθερης πρόσβασης σε πληροφορίες, για να μάθουν τα ανεπεξέργαστα στοιχεία για το κλίμα, που συμπεριλήφθηκαν στην έκθεση του IPCC που είναι γνωστό σαν AR4, οι εμπλεκόμενοι επιστήμονες φαίνεται πως δεν ήθελαν γίνουν γνωστά στο ευρύ κοινό τα emails που αντάλλαξαν για το θέμα. Ετσι, ο Phil Jones γράφει στον Michael Mann, από το Πανεπιστήμιο της Virginia: «Μπορείς να διαγράψεις τα emails που έστειλες στον Keith για το AR4; Ο Keith θα κάνει το ίδιο».
Τέλος, σε μια σπάνια επίδειξη… ανθρωπιάς, οι εν λόγω επιστήμονες χαρακτηρίζουν την είδηση του θανάτου ενός συναδέλφου τους, που αμφισβητούσε την κλιματική αλλαγή, σαν «χαρμόσυνο νέο»!
Κι όμως το «Climategate», «ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην ιστορία της σύγχρονης επιστήμης», σύμφωνα με τον Αυστραλό δημοσιογράφο Andrew Bolt, αντιμετωπίστηκε αρχικά με αδιαφορία από τα παραδοσιακά ΜΜΕ. Και αναγκάστηκαν να το καλύψουν μόνο όταν το θέμα κυριάρχησε στο ίντερνετ και στα μπλογκς. Το αξιοσημείωτο είναι πως οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση δεν έχουν αρνηθεί ακόμη την αυθεντικότητα αυτού του υλικού. Απλώς υποστηρίζουν πως οι επικριτές τους απομόνωσαν επίτηδες κάποια σημεία ώστε να δημιουργηθούν λανθασμένες εντυπώσεις και πως, ούτως ή άλλως, πρόκειται για ιδιωτικά emails, που η κλοπή και η αναπαραγωγή τους στο ίντερνετ είναι σοβαρή εγκληματική πράξη και τιμωρείται ποινικά. Ομως, κατά πόσο αποτελεί ιδιωτική υπόθεση ένα θέμα που συνδέεται άμεσα με πολιτικές αποφάσεις που θα αλλάξουν ριζικά την παγκόσμια οικονομία και θα επηρεάσουν τις ζωές όλων μας τις επόμενες δεκαετίες;
Πάντως η Σαουδική Αραβία (προχθές), απηύθυνε έκκληση να γίνει μια ανεξάρτητη έρευνα για το (όπως ονομάστηκε) «climategate», προειδοποιώντας ότι το σκάνδαλο σχετικά με τα κλεμμένα e-mails απειλεί να υπονομεύσει τις διαπραγματεύσεις για την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας. Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Σαουδικής Αραβίας -εκ των κρατών που κρατά λίαν επιφυλακτική στάση έναντι των κλιματικών αλλαγών- έσπευσε να επισημάνει ότι το σκάνδαλο κλόνισε συθέμελα την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης προς τις επιστημονικές μελέτες.
Ισως είναι ακόμη νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα για το πώς θα εξελιχθεί αυτή η υπόθεση. Το μόνο σίγουρο είναι πως κάτι σάπιο υπάρχει στον… «αγγελικό» κόσμο της όψιμης οικολογικής «ευαισθησίας» και της "πράσινης" επιχειρηματικότητας.

ΥΓ1) Δείτε ένα βίντεο με ελληνικούς υπότιτλους (Από το κανάλι του CygnusAtratusBlog.):
Μια σύντομη εισαγωγή στο τι είναι το «ClimateGate» από τον πρώην ανώτατο Δικαστή και νυν πολιτικό αναλυτή Andrew Napolitano, με καλεσμένο τον Steve Milloy (από το κανάλι FOX).
ΥΓ2) Το παρακάτω γράφημα αναπαριστά την θερμοκρασία στην Ευρώπη τα τελευταία 1000 χρόνια (υπολογισμένη με διάφορες μεθόδους, φλούδες δέντρων κλπ). Το πάνω τμήμα του γραφήματος είναι της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) του ΟΗΕ, και δολίως «ξεχνάει» την θερμή περίοδο 900-1400, ώστε με τις διάφορες στατιστικές προσαρμογές, να φαίνεται ότι τώρα, από το 1850 και μετά ψηνόμαστε και θα καούμε. Το μαγειρεμένο πάνω τμήμα είναι το καλλούμενο "hockey stick", και λέγεται έτσι γιατί μοιάζει με μπαστούνι του χόκεϋ.

Στην ανθρώπινη ιστορία έχουν καταγραφεί και υψηλότερες θερμοκρασίες, χωρίς να υπάρχει και έκλυση περισσότερου διοξειδίου του άνθρακα. Ένα παράδειγμα είναι η μεσαιωνική περίοδος κατά την οποία τα σταφύλια ευδοκιμούσαν στην Αγγλία, και η Γροιλανδία ήταν ...πράσινη (green-land)! Και μην ξεχνάμε ότι οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι κυκλοφορούσαν με ... χιτώνες ! Όσο για την Προϊστορία ας αναρωτηθούμε τι θερμοκρασίες ήθελαν οι ... ελέφαντες και τα λιοντάρια για να εποικίσουν - όπως μας αποδεικνύουν τα απολιθώματά τους-την Βαλκανική!

ΥΓ3) Βέβαια η ουσία του ClimateGate βρίσκεται στο πώς παραποιούνται δεδομένα και πώς χειραγωγείται η κοινή γνώμη και η επιστημονική κοινότητα από τους ισχυρούς που φορούν το φωτοστέφανο της απόλυτης αντικειμενικότητας. Είναι κοινός τόπος ότι δεν υπάρχουν «ανεξάρτητα ερευνητικά ιδρύματα» και ότι η «έρευνα» πάντα από κάποιους χρηματοδοτείται (και κυρίως από ιδιωτικά συμφέροντα) και ότι έτσι είναι και κατευθυνόμενη (…πες μου ποιός σε χρηματοδοτεί να σου πω ποιός είσαι και πού σκοπεύεις!) Προς το παρόν η ουσία του σκανδάλου ClimateGate είναι αυτή και τίποτα παραπάνω. Το ClimateGate δεν δίνει συμπεράσματα για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση του πλανήτη. Ούτε αποκαλύπτει κάτι παραπάνω. Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι τα τα δεδομένα από τις μετρήσεις της CRU του UoEA έχουν ανασκευαστεί και χαλκευθεί, ώστε να οδηγήσουν σε παραπλανητικά συμπεράσματα, το πρόβλημα της μόλυνσης του περιβάλλοντος είναι υπαρκτό. Η «ανθρωπογενής πλανητική υπερθέρμανση» είναι μόνο μια πλευρά του οικολογικού «ζητήματος» - Το πραγματικό οικολογικό ζήτημα είναι και παραμένει η καταστροφή που προκαλεί η "Ανθρώπινη Ανάπτυξη" στην "Οικολογική Ισορροπία του Πλανήτη"!


ΥΓ4) Μάταια προσπαθώ να βρω στον ελληνικό τύπο κάτι σχετικά με το Climategate που έχει γίνει μεγάλο θέμα στο διεθνή τύπο. Αντιθέτως για τα «αιολικά πάρκα» θα δείτε άπειρα αφιερώματα και άρθρα που τους πλέκουν το εγκώμιο. Όλα, ξεκινούν με το επιχείρημα «σώστε τον πλανήτη». Αυτό αν μη τι άλλο αποδεικνύεται ύποπτο, σαθρό, σάπιο και φτιαχτό (διαλέγετε εσείς). Μην ξεχνάμε εξάλλου και το υπόγειο κύκλωμα διαπλοκής που χαρακτηρίζει τον Ελληνικό Δημόσιο Βίο: Μεγαλοεργολάβοι- Μεγαλοεκδότες - Μικροπολιτικοί!
ΥΓ5) Διαβάστε και δείτε επίσης εδώ:
http://newsfromrussia.com/world/europe/14-12-2009/111117-climagatefraud-0

Δεν υπάρχουν σχόλια: