Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόµµατος, που σήκωσαν την παντιέρα της επανάστασης όταν το υπουργείο Περιβάλλοντος προσπάθησε να κάνει ένα μικρό δυστακτικό πρώτο βήµα για την ουσιαστική προστασία των σηµαντικών βιότοπων της χώρας, καθιερώνοντας τα 10 στρέµµατα ως απαραίτητη προϋπόθεση για δόµηση στις εκτός σχεδίου περιοχές, σίγουρα θα σφυρίζουν αδιάφορα εάν τυχόν µπήκαν στον κόπο να διαβάσουν την αναφορά της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας (ΕΟΕ) που επεξεργάστηκε όλες τις καταγγελίες που έχει δεχθεί τη δεκαετία 2000 - 2010.
Γιατί η σηµαντική αυτή µελέτη αποδεικνύει ότι η µεγαλύτερη απειλή για τις περιοχές που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000 είναι ιδιώτες, οι συνήθεις «πελάτες» της εκλογικής περιφέρειας και βέβαια το ίδιο το κράτος έτσι όπως εκφράζεται από τους δήµους και τα υπουργεία!
Κατά τη διάρκεια της περιόδου 2000 - 2010 η Ορνιθολογική κατέγραψε 332 καταγγελίες από πολίτες, µε το µεγαλύτερο ποσοστό των καταγγελιών να αφορά σε περιοχές που ανήκουν στο δίκτυο Natura 2000. Τα µεγαλύτερα προβλήµατα που αντιµετωπίζουν οι σηµαντικοί βιότοποι της χώρας έχουν να κάνουν µε καταστροφή ή υποβάθµιση λόγω της οικιστικής και εµπορικής ανάπτυξης αλλά και λόγω της λαθροθηρίας και της παράνοµης κατοχής άγριων πουλιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 50% των καταγγελιών αφορά παρεµβάσεις σε υγροτόπους, όπως αυθαίρετη δόµηση και επιχωµατώσεις.
∆ράστης το κράτος!
Άκρως ενδιαφέρουσα είναι η «γεωγραφία» των δραστών έτσι όπως την κατέγραψε η Ορνιθολογική µέσα από τη διερεύνηση των καταγγελιών που δέχθηκε. Γιατί εκτός από τους ιδιώτες την κύρια ευθύνη φέρουν εκείνοι που οφείλουν βάσει της θέσης τους να προστατεύουν αυτές τις περιοχές. Όπως επισηµαίνει η περιβαλλοντική οργάνωση, «πρωτοβάθµιοι και δευτεροβάθµιοι Οργανισµοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) εµπλέκονται κυρίως σε υποθέσεις που αφορούν υποδοµές µεταφοράς και παροχής υπηρεσιών (π.χ. δρόµοι, κεραίες κινητής τηλεφωνίας και δίκτυα µεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας)».
Σύµφωνα µε τη µελέτη, το πρόβληµα µε τις σηµαντικότερες υποθέσεις καταστροφής και υποβάθµισης των βιοτόπων έχει να κάνει σε ποσοστό 12% µε κεντρικές υπηρεσίες, όπως είναι τα υπουργεία, τα οποία «εµπλέκονται στην αδειοδότηση και έγκριση µεσαίων και µεγάλων έργων µε σοβαρές επιπτώσεις. Οι υποθέσεις αυτές, λόγω του αντικειµένου τους, είναι και οι σηµαντικότερες». Ιδιαίτερα αποκαλυπτική είναι και η παράµετρος της συνεργασίας ιδιωτών και ΟΤΑ σε υποθέσεις καταστροφής ή υποβάθµισης των βιοτόπων. Είναι χαρακτηριστικό ότι «σε ποσοστό 12% επί του συνόλου των υποθέσεων, καταγράφεται η από κοινού εµπλοκή, σε µία υπόθεση, ιδιωτών και ΟΤΑ, γεγονός που δηλώνει», όπως υπογραµµίζει η περιβαλλοντική οργάνωση, «την έλλειψη διαφάνειας και τη σύναψη ‘‘πελατειακών σχέσεων’’». Σύµφωνα µε τη δεκαετή καταγραφή της ΕΟΕ, τα µεγαλύτερα προβλήµατα στις σηµαντικότερες περιοχές της χώρας έχουν να κάνουν:
♦ Σε ποσοστό 14% µε την οικιστική και εµπορική ανάπτυξη, όπως είναι οι καταπατήσεις δασικών ή υγροτοπικών εκτάσεων και η παράνοµη εγκατάσταση αναψυκτηρίων και άλλων κτηριακών εγκαταστάσεων στον αιγιαλό.
♦ Σε ποσοστό 12% µε τη διάνοιξη δρόµων και τα δίκτυα µεταφοράς ηλεκτρικού ρεύµατος.
♦ Σε ποσοστό 10% µε την παράνοµη εναπόθεση - κυρίως σε υγροτόπους -απορριµµάτων και µπαζών.
♦ Σε ποσοστό 9% µε τη λαθροθηρία.
♦ Σε ποσοστό 18% µε την παράνοµη κατοχή - συχνά µάλιστα σε άσχηµες συνθήκες αιχµαλωσίας - και την πώληση άγριων πουλιών από καταστήµατα πώλησης κατοικίδιων.
Η Περιφέρεια Αττικής εµφανίζει το µεγαλύτερο αριθµό καταγγελιών και ακολουθεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπου παρατηρείται εξίσου έντονα το φαινόµενο της συστηµατικής και εκτεταµένης οικιστικής και εµπορικής ανάπτυξης. Σύµφωνα µε την επεξεργασία των στοιχείων από την ΕΟΕ, η παράνοµη εναπόθεση απορριµµάτων και µπαζών είναι φαινόµενο που απαντάται σε όλη την επικράτεια της χώρας, και ιδιαίτερα στις Περιφέρειες της Αττικής, της Ηπείρου και του Νοτίου Αιγαίου. Σηµαντικός αριθµός καταστροφής των βιοτόπων, λόγω υποδοµών και υπηρεσιών, εντοπίζεται στην Κεντρική Μακεδονία, την Αττική και την Πελοπόννησο.
**********************
Αναδημοσίευση από εδώ: Καταστροφή με τη βούλα του κράτους
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου