8/4/11

Κρίση στην κυβέρνηση, θρίλερ με Παπακωνσταντίνου!

'Οταν η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ή έστω μέρος της εξεγείρεται για ένα νομοσχέδιο το οποίο θεωρεί ανήθικο, τι θα συμβεί όταν θα κληθούν οι βουλευτές του κόμματος του Γ. Παπανδρέου να ψηφίσουν τα νέα πιο σκληρά μέτρα;

Ανταρσία για τα φρουτάκια!
Το έλα να δεις έγινε στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Ελέγχου Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ μεταξύ των βουλευτών και του υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου. Την ώρα που ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου παρουσίαζε το νομοσχέδιο για τα τυχερά παιχνίδια σύσσωμοι οι βουλευτές του κόμματός του ζήτησαν να το πάρει πίσω.
Αυτό αιφνιδίασε τον κ.Παπακωνσταντίνου ο οποίος ενημέρωσε για ....όλα όσα έγιναν τον πρωθυπουργό. Η Βάσω Παπανδρέου απευθυνόμενη στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου είπε σε έντονο ύφος: «Δεν το ψηφίζω». Το χαρακτήρισε στυγνό εισπρακτικό μέτρο και τόνισε: «Αν είναι έτσι να νομιμοποιήσουμε τα ναρκωτικά και την πορνεία για να έχει έσοδα το κράτος». Ο Γιάννης Αμοιρίδης είπε ότι: «Δεν είναι ηθικό»,ενώ ο Γιώργος Φλωρίδης είπε: «Η Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι σημαντικό κομμάτι της διαβούλευσης. Γιατί μας ξεχνάτε;».
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου απάντησε: «Ο τζόγος υπάρχει. Γιατί να μην εισπράττει το κράτος 700 εκ. ευρώ ετησίως; Τι θέλουμε να γίνουμε Βόρεια Κορέα, να τα απαγορεύσουμε όλα;». Ο Δημήτρης Λιτζέρης, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέβασε τους τόνους και απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών είπε: «Μας κοροϊδεύετε όταν λετε ότι θα εισπράξετε 700 εκατομμύρια ευρώ, όταν μόνο το πηγαινέλα για τις διατυπώσεις στις Βρυξέλες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μας πάρει ένα χρόνο. Σε μια χώρα που μπαινοβγαίνει ο Χριστοφοράκος και ο Καραβέλας, μας λες ότι θα ελέγξεις τον τζόγο χωρίς ρυθμιστική αρχή; Είσαι σίγουρος ότι θα είσαι υπουργός του χρόνου όταν θα ρέει το χρήμα;».
Να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο για τα φρουτάκια είχε ήδη εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο, αφού τέθηκε προηγουμένως σε δημόσια διαβούλευση, πέρασε από νομοπαρασκευαστικές επιτροπές και τελικά κατατέθηκε στην Βουλή. Πρόκειται δηλαδή για πρωτοφανή πολιτική πράξη των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Κατά τα άλλα όλοι αντιλαμβάνονται ότι αν δεν υπήρχε η απεργία των ΜΜΕ ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν θα ήταν ήδη υπουργός. Όπως επίσης όλοι αντιλαμβάνονται τι θα γινόταν αν το νομοσχέδιο είχε πάει στην Ολομέλεια της Βουλής! Χαρακτηριστικά  βουλευτής του ΠΑΣΟΚ που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του σχολίασε: “Αν είχε σήμερα δελτία ειδήσεων θα είχε πέσει η κυβέρνηση“.
Στο τέλος, ο Γιώργος Παπακωνταντίνου φοβερά αναστατωμένος δήλωσε προς τους συναδέλφους του: «Αυτό που γίνεται με υπερβαίνει. Θα το πάω στον πρωθυπουργό. Αλλά θεωρώ ότι θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα στην κυβέρνηση γιατί το νομοσχέδιο έχει περάσει δύο φορές από το υπουργικό συμβούλιο», και  αποχώρησε απο την Βουλή προς άγνωστη κατεύθυνση .
Λίγο αργότερα και νέα ανταρσία καταγράφηκε στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, αυτή τη φορά, από τον πρώην  Πρόεδροτης Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη. Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής που συνεδριάζει με αντικείμενο το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ο κ. Κακλαμάνης προειδοποίησε με καταψήφιση διάταξης τον παριστάμενο υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. «Μην θεωρείται την ψήφο μου δεδομένη στο άρθρο που αφορά τις ποινές όσων συγκροτούν καρτέλ» τόνισε, εκτιμώντας ότι τα αδικήματα όσων έχουν συστήσει καρτέλ θα παραγραφούν, χωρίς να μπορέσει η Δικαιοσύνη να επιβάλει ποινές στους επιχειρηματίες.  Μάλιστα, ο κ. Κακλαμάνης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον ρόλο των καρτέλ. «Να που είναι τα κλεμμένα. Στα καρτέλ και στους φοροφυγάδες", δήλωσε χαρακτηριστικά.
Μέσα σ'αυτό το μπάχαλο εσπευσμένα επέστρεψε ο Παπανδρέου  αργά χθες το βράδυ από τη Βαρσοβία, αντί για σήμερα το μεσημέρι όπως ήταν προγραμματισμένο... Και μάλλον θα έχουμε ραγδαίες εξελίξεις!
Αν δεν υπήρχε η απεργία των ΜΜΕ, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα αποτελούσε ήδη παρελθόν για την Κυβέρνηση. Ίσως μάλιστα να είχαμε οδηγηθεί και σε οριακές εξελίξεις, με την ίδια την Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου να αποτελεί… παρελθόν για τη χώρα. Eίναι ολοφάνερο πλέον ότι ο υπουργός Οικονομικών δεν μπορεί να βγάλει το πρόγραμμα της κυβέρνησης, αφού έχει χάσει κάθε έρεισμα στην κοινοβουλευτική ομάδα, αντιμετωπίζει την κριτική και την επιφυλακτική στάση συναδέλφων του υπουργών και αμφισβητείται ανοιχτά από ισχυρές κομματικές δυνάμεις. Μέσα σε όλα αυτά η κοινή γνώμη τον αντιμετωπίζει πλέον με αμφιβολία και απαρέσκεια, αφού καμία πρόβλεψή του δεν βγήκε σωστή και καμία διαβεβαίωση δεν τηρήθηκε. Παρότι τον στηρίζει με νύχια και με δόντια η τρόικα, είναι περισσότερο από σαφές ότι δεν έχει την πολιτική ικανότητα να φέρει σε πέρας τις πολιτικές, που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση στους δανειστές – για αλλαγή πολιτικής συνταγής, ούτε λόγος, αφού ο κ. Παπακωνσταντίνου πιστεύει στο μνημόνιο όσο κανένας άλλος, ενδεχομένως περισσότερο κι από τον Στρος Καν.


Δεν υπάρχουν σχόλια: