7/4/11

Στην τρόικα και η Πορτογαλία!

Η τρίτη χώρα που προσφεύγει στον προσωρινό μηχανισμό στήριξης Ε.Ε. και ΔΝΤ  από την Ευρωζώνη –μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία- γίνεται η Πορτογαλία. Αυτό που οι περισσότεροι ανέμεναν επιβεβαιώθηκε κι επισήμως την Τετάρτη 6 Απριλίου το απόγευμα με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της χώρας, Ζ. Σόκρατες να επιβεβαιώνει ότι η χώρα του θα διατυπώσει αίτημα άμεσα για να προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε., καθώς είναι πεπεισμένος πως οι οικονομικές δυσκολίες θα επιδεινωθούν.
Μέχρι στιγμής δεν έχει διασαφηνιστεί το είδος και το μέγεθος της οικονομικής βοήθειας, καθώς όπως είπε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση. "Ζητούμε από την Ε.Ε να μπει εγγυητής στην οικονομία μας", τόνισε ο κ. Σόκρατες.
Ο Ζοζέ Σόκρατες αιτιολόγησε το αίτημα αυτό για βοήθεια επικαλούμενος την απόρριψη από το πορτογαλικό κοινοβούλιο του νέου προγράμματος λιτότητας που είχε παρουσιάσει, η οποία, όπως σημείωσε, "επιδείνωσε δραματικά την χρηματοπιστωτική κατάσταση της χώρας"."Όπως γνωρίζετε αγωνίστηκα όλη τη χρονιά που πέρασε για να μην συμβεί αυτό. Η απόρριψη του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης όπως και η πολιτική κρίση κατέστησαν εύθραυστη τη χώρα", σημείωσε, επισημαίνοντας ότι υπάρχει "μια πραγματική απειλή στη χρηματοδότηση της Δημοκρατίας, του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας".
H «σταγόνα» που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η εκτίναξη του επιτοκίου στη δημοπρασία εξαμηνιαίων και δωδεκάμηνων τίτλων την Τετάρτη 6 Απριλίου, ενώ είχε προηγηθεί και η προειδοποίηση των τραπεζιτών της χώρας ότι δεν πρόκειται πλέον να αγοράζουν κρατικά ομόλογα.
«Έκανα ό,τι μπορούσα για να αποφύγουμε την εξωτερική βοήθεια», δήλωσε ο Σώκρατες και διαβεβαίωσε ότι θα κάνει το καλύτερο δυνατό για να πετύχει ευνοϊκούς όρους.
Η Πορτογαλία έχει χρέος ύψους περίπου 9 δισ. ευρώ που ωριμάζει το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις των αναλυτών της Barclays Capital, τα ρευστά διαθέσιμα στα ταμεία της κυβέρνησης δεν ξεπερνούν τα 5 δισ. ευρώ.
Η αντιπολίτευση με δηλώσεις της συναίνεσε στην απόφαση του Σόκρατες να οδηγήσει τη χώρα στην πόρτα του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης.
Ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις νομισματικές υποθέσεις Όλι Ρεν, μιλώντας σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης καλωσόρισε την «υπεύθυνη» στάση της Πορτογαλίας να υποδεχθεί την ευρωπαϊκή βοήθεια.
"Η Πορτογαλία ζήτησε σήμερα να επωφεληθεί μιας χρηματοπιστωτικής βοήθειας από την ΕΕ", ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
"Ήταν μια υπεύθυνη κίνηση από την κυβέρνηση της Πορτογαλίας, που θα βοηθήσει την οικονομική σταθερότητα στη χώρα και την Ευρώπη" δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για τις νομισματικές υποθέσεις Όλι Ρεν.
"Το αίτημα της Λισαβόνας θα εξεταστεί το συντομότερο δυνατό" διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, επισημαίνοντας ότι έχει εμπιστοσύνη στην ικανότητα της Πορτογαλίας να ξεπεράσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει με τη συνεργασία όλων των κομμάτων.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε σήμερα από την Ουάσινγκτον ότι είναι "έτοιμο" να βοηθήσει την Πορτογαλία.
Στην τελευταία σύνοδο κορυφής της ΕΕ, ο πρόεδρος του Eurogroupe Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε αναφερθεί σε μια βοήθεια, ύψους 75 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Το επιτόκιο δανεισμού της Πορτογαλίας από την ΕΕ, θα εξαρτηθεί από το πότε ο Μηχανισμός Στήριξης της ευρωζώνης, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), θα προχωρήσει στη έκδοση του δανείου, δήλωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης πηγή από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ωστόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει δεχθεί ακόμα επίσημο αίτημα από την κυβέρνηση της Πορτογαλίας για ένταξη στον Μηχανισμό Στήριξης της ευρωζώνης, όπως δήλωσε η ίδια πηγή από τις Βρυξέλλες, αλλά μόλις το κάνει θα αποσταλεί επιτροπή στη Λισσαβόνα για να αποφασιστούν οι λεπτομέρειες του προγράμματος ένταξης στο μηχανισμό διάσωσης.
Τα χρήματα του πακέτου διάσωσης της Πορτογαλίας, θα προκύψουν τόσο από το Μηχανισμό Στήριξης της ΕΕ, όσο και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (IMF), στην προβλεπόμενη αναλογία, των δύο τρίτων από το ευρωπαϊκό ταμείο και του ενός τρίτου από το ΔΝΤ, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή προερχόμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η ευρωζώνη είχε καθορίσει στη σύνοδο της 11ης Μαρτίου, ότι το επιτόκιο δανεισμού από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, θα είναι χαμηλότερο από το τρέχον, κάθε φορά στη διεθνή αγορά, συν 300 μονάδες βάσης, για δάνεια με περίοδο αποπληρωμής τριετίας και 400 μονάδες βάσης με 50 μ.β. επιβάρυνση το χρόνο, για δάνεια που υπερβαίνουν τον ορίζοντα 3ετίας, ως περίοδο αποπληρωμής του δανείου.



Δεν υπάρχουν σχόλια: