16/3/11

Πυρηνική «Αποκάλυψη» απειλεί την Ιαπωνία!

Πανικός στο Τόκιο από τη διαρροή ραδιενέργειας στο εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊτσί, παρά τις εκκλήσεις της κυβέρνησης για ψυχραιμία.


Του Παναγιώτη Παπαϊωάννου.
Αντιμέτωπη με το φάσμα του πυρηνικού ολέθρου βρίσκεται η Ιαπωνία, καθώς διάχυτη είναι η διεθνής ανησυχία για τη σοβαρότητα της κατάστασης στη χώρα, τη στιγμή που οι ιαπωνικές αρχές συνεχίζουν να εμφανίζονται καθησυχαστικές ενώ ο τοπικός πληθυσμός βρίσκεται στα όρια του πανικού.
Η Ιαπωνία βιώνει «σκηνές από την Αποκάλυψη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος επίτροπος για θέματα Ενέργειας, Γκίντερ Ετινγκερ, εκτιμώντας ότι οι τοπικές αρχές έχουν χάσει τον έλεγχο της κατάστασης όσον αφορά στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊτσί.
«Πρακτικά όλα είναι εκτός ελέγχου. Δεν αποκλείω το χειρότερο τις επόμενες ώρες και ημέρες», ανέφερε μιλώντας σε επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Απολύτως δραματικά» και «μεγάλης έκτασης» χαρακτήρισε τα γεγονότα ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, τονίζοντας ότι δεν θα πρέπει να υποβαθμίζονται. Σύμφωνα με τη γαλλική υπηρεσία πυρηνικής ενέργειας ASN, το δυστύχημα στη Φουκουσίμα κατατάσσεται πλέον στο επίπεδο σοβαρότητας 6 στη διεθνή κλίμακα των πυρηνικών και ραδιολογικών συμβάντων, η οποία έχει 7 βαθμούς, αξιολόγηση που μέχρι σήμερα έχει λάβει μόνο το δυστύχημα στο Τσέρνομπιλ το 1986.
Αντιμέτωπες πλέον με αυστηρές επικρίσεις για τους χειρισμούς τους τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, οι ιαπωνικές αρχές ανακοίνωσαν χθες ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας στο πυρηνικό εργοστάσιο που υπέστη πλήγμα από το σεισμό και το τσουνάμι της Παρασκευής έχουν πλέον μειωθεί. Αναγνώρισαν, ωστόσο, ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας που απελευθερώθηκαν από την πυρκαγιά στον αντιδραστήρα 4 «θα μπορούσαν να είναι επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία». Οι υπεύθυνοι της εταιρείας TEPCO, που διαχειρίζεται το εργοστάσιο, ανακοίνωσαν ότι θα ζητήσουν τη συνδρομή του ιαπωνικού και αμερικανικού στρατού για τη ρήψη νερού στους αντιδραστήρες από ελικόπτερα, με στόχο να αποφευχθεί το σενάριο της τήξης του πυρηνικού καυσίμου. Νωρίτερα, η διεθνής ανησυχία είχε αναζωπυρωθεί μετά την εκτίμηση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ότι η έκρηξη που σημειώθηκε τη Δευτέρα επηρέασε την «καρδιά» του αντιδραστήρα 2. Εν μέσω των συγκεχυμένων πληροφοριών για τη σοβαρότητα της κατάστασης, οι Aρχές έχουν απομακρύνει τον πληθυσμό σε ακτίνα 20 χλμ., διέθεσαν προληπτικά ταμπλέτες ιωδίου στους κατοίκους σε ακτίνα 30 χλμ. και επέβαλαν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων σε ακτίνα 30 χλμ. γύρω από το εργοστάσιο.
Πανικός.
Παρά τις εκκλήσεις για ψυχραιμία, ο πανικός είναι ήδη εμφανής στους κατοίκους της χώρας και ιδιαίτερα στο Τόκιο, μετά την έκρηξη στον αντιδραστήρα 2 και την άνοδο των επιπέδων της ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα σε δεκαπλάσια του κανονικού επίπεδα. Πολλοί κάτοικοι έσπευσαν χθες να εγκαταλείψουν την πρωτεύουσα, ενώ χιλιάδες έσπευσαν για προμήθειες σε τρόφιμα και καύσιμα με αποτέλεσμα να παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις στην αγορά. Ξένες πρεσβείες κάλεσαν το προσωπικό και τους πολίτες τους να απομακρυνθούν από τις πληγείσες περιοχές, τουρίστες διέκοψαν αιφνιδιαστικά τις διακοπές τους, ενώ ακόμη και πολυεθνικές εταιρείες κάλεσαν το προσωπικό τους να μετεγκατασταθεί σε άλλες πόλεις.Ο πανικός εντείνεται από τις ανησυχητικές προειδοποιήσεις διεθνών εμπειρογνωμόνων. Τον κίνδυνο να εισέλθει ραδιενέργεια στη διατροφική αλυσίδα επισήμανε ο χημικός παθολόγος από το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, Λαμ Τσινγκ-Ουάν, τονίζοντας ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου ιδιαίτερα σε παιδιά και έμβρυα. Σύμφωνα με τον Ισραηλινό πυρηνικό επιστήμονα Ούζι Εβεν, η ιαπωνική κυβέρνηση αποκρύπτει γεγονότα και «κανείς δεν θα μπορέσει να πατήσει πόδι στην περιοχή για χιλιάδες χρόνια», εάν υπήρξε διαρροή οξειδίου του πλουτωνίου. Την εκτίμηση ότι και οι έξι αντιδραστήρες του εργοστασίου μπορεί να λιώσουν και συνιστούν απειλή, διατύπωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας Σεργκέι Κιριένκο.
Αγνοούνται.
Εν μέσω της πυρηνικής απειλής, η Ιαπωνία προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές της από το σεισμό και το τσουνάμι της Παρασκευής. Περισσότερα από 3.000 είναι τα επιβεβαιωμένα θύματα, ενώ χιλιάδες άνθρωποι αγνοούνται. Δυσοίωνες προβλέψεις αναφέρουν ότι θα χρειαστεί μία πενταετία για την αποκατάσταση των ζημιών. Μοναδική θετική είδηση της χθεσινής μέρας οι αναπάντεχες διασώσεις δύο επιζώντων...

***************************

Δεν υπάρχουν σχόλια: