16/3/11

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Μπαχρέιν!

Αυξάνονται οι ξένες «εμπλεκόμενες» δυνάμεις:
Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προωθούν στρατιωτικές δυνάμεις στις ενεργειακές εγκαταστάσεις!
Αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας προωθούνται στο Μπαχρέιν

Ολοένα πιο ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει η κατάσταση στο Μπαχρέιν, όπου χτες, μία μέρα μετά την ανάπτυξη στρατευμάτων από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη δική της παρουσία στις εξελίξεις έκανε αισθητή και η Τεχεράνη, «ρίχνοντας το βάρος της», σχεδόν ανοιχτά, πλέον πίσω από τους διαδηλωτές (κυρίως σιίτες), επιβεβαιώνοντας αυτό που όλοι γνώριζαν εδώ και καιρό, ότι, δηλαδή, το Μπαχρέιν, ουσιαστικά, έχει γίνει πεδίο αντιπαράθεσης ιμπεριαλιστικών και περιφερειακών δυνάμεων. Ο βασιλιάς του Μπαχρέιν κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες, μια απόφαση που πυροδότησε νέα ένταση και σφοδρότατες συγκρούσεις έξω από την πρωτεύουσα Μανάμα.
Για μετατροπή «μιας εσωτερικής κρίσης σε περιφερειακή», καλώντας «ξένες δυνάμεις να παρέμβουν στη χώρα», κατηγόρησε την ηγεσία του Μπαχρέιν, ανοιχτά, η Τεχεράνη. Μάλιστα, το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τους πρέσβεις της Σαουδικής Αραβίας, της Ελβετίας (που εκπροσωπεί και τα αμερικανικά συμφέροντα), αλλά και του Μπαχρέιν για να εκφράσει την καταδίκη της, κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι «στηρίζουν την εισβολή ξένων δυνάμεων». Επίσης, ο ΥΠΕΞ Αλί Ακμπάρ Σαλεχί συνομίλησε με τον ΓΓ του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, Εκμελεντίν Ιχσάνογλου, για να του καταστήσει σαφές ότι «το Ιράν θεωρεί απαραίτητο ο Οργανισμός να διασφαλίσει πως δε θα χρησιμοποιηθεί βία κατά των διαδηλωτών».
Η κίνηση της Τεχεράνης εξόργισε την ηγεσία του Μπαχρέιν που ανακάλεσε τον πρέσβη της από το Ιράν. Λίγο αργότερα, ο βασιλιάς Χάμαντ μπιν Ισα αλ Κχαλίφα κήρυξε το εμιράτο σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες» ως «πράξη εθνικής ασφαλείας». Ακολούθησαν σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε άνδρες των δυνάμεων καταστολής και διαδηλωτές, σε σιιτικές περιοχές γύρω από τη Μανάμα, η οποία παραμένει, σε μεγάλο βαθμό, αποκλεισμένη από ομάδες διαδηλωτές. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, σκοτώθηκαν στις περιοχές Μααμίρ και Σίτρα δύο διαδηλωτές και ένας άνδρας των δυνάμεων καταστολής, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 200.
Την αναγκαιότητα «αυτοσυγκράτησης» από όλες τις πλευρές επισήμαναν οι ΥΠΕΞ της «G8». Οι ΗΠΑ, που έχουν το εμιράτο βάση του 5ου στόλου τους, ισχυρίστηκαν ότι «δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στο Μπαχρέιν, παρά μόνο μια αξιόπιστη πολιτική μεταρρύθμιση». Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε τους υπηκόους του να εγκαταλείψουν, μέχρι νεοτέρας, τη χώρα. Την έντονη ανησυχία τους εξέφρασαν η Βρετανία και ο ΓΓ του ΟΗΕ.
Υπενθυμίζεται ότι το Μπαχρέιν, ως μέλος του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, όπου συμμετέχουν και τα ΗΑΕ, Σ. Αραβία, Ομάν, Κατάρ, Κουβέιτ, ζήτησε «βοήθεια για διατήρηση της ασφάλειας» επικαλούμενο άρθρο του Συμβουλίου περί αλληλοϋποστήριξης και περί προστασίας των ενεργειακών εγκαταστάσεων. Μάλιστα, οι υπάρχουσες πληροφορίες φέρουν τα ξένα στρατεύματα να έχουν αναπτυχθεί, κατά κύριο λόγο, πέριξ πετρελαϊκών εγκαταστάσεων και κρατικών κτιρίων.
**********************
Αναδημοσίευση από εδώ: ΜΠΑΧΡΕΪΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: