16/3/11

Τι γίνεται με τις ανεμογεννήτριες στο Καρπενήσι;

Η Λαϊκή Συσπείρωση Καρπενησίου  έθεσε το ζήτημα των αιολικών πάρκων και των υδροηλεκτρικών που ήδη έχουν αδειοδοτηθεί  εντός των ορίων του Δήμου Καρπενησίου στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρπενησίου την Τετάρτη 9 Μάρτη. Έθεσε το ερώτημα στον δήμαρχο κ. Μπακογιάννη, για το  τι ενέργειες πρόκειται να κάνει ο Δήμος ενάντια στην εγκατάστασή τους, σύμφωνα και με την εκφρασμένη απαίτηση των κατοίκων.
Η απάντηση του κ. Μπακογιάννη ήταν αποκαλυπτική: όχι μόνο δεν τοποθετήθηκε κατά των αιολικών πάρκων, αλλά μάλιστα είπε ότι οποιαδήποτε επένδυση θα πρέπει να πληρεί περιβαλλοντικά κριτήρια (!) και να έχει ανταποδοτικά οφέλη για τον τόπο (!). Μάλιστα έκανε και έναν λεονταρισμό λέγοντας ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γίνει τοπικό δημοψήφισμα.
Προφανώς είτε δε γνωρίζει είτε κάνει πως δεν ξέρει πως μέχρι τον Ιούλη του 2010 η ΡΑΕ είχε χορηγήσει 9 άδειες αιολικών στην Ευρυτανία, όλες στην επικράτεια του Δήμου Καρπενησίου και μάλιστα μέσα στο 2011 έδωσε ακόμα 3, η μία εκ των οποίων εντός του Δήμου Καρπενησίου. Βεβαίως, κανένα “δημοψήφισμα” δεν είδαμε να ετοιμάζεται.
Χώρια που στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ καταγράφονται 32 (!!) άδειες για μικρά υδροηλεκτρικά στην Ευρυτανία, τα μισά εκ των οποίων στο Δήμο Καρπενησίου.
Στην πραγματικότητα η δημοτική αρχή ομολογεί τη συναίνεσή της στην παράδοση των ορεινών όγκων της Ευρυτανίας στα αδηφάγα συμφέροντα των ιδιωτών και της επιχειρηματικής κερδοφορίας.
Εκτός των άλλων, οι λεγόμενες ΑΠΕ έχουν μεταβληθεί στον δούρειο ίππο για το “άνοιγμα” της αγοράς ενέργειας και την κατακόρυφη αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος ώστε να εισβάλλουν με επικερδείς όρους τα μονοπώλια στον τομέα της ενέργειας.
Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί σε επαγρύπνηση και σε κινητοποίηση για να μπει φραγμός στα σχέδια αυτά, αλλά και ενάντια στο παραπέρα ξεπούλημα της ΔΕΗ που θα επιταχύνει αυτές τις εξελίξεις.
*********************
Αναδημοσίευση από εδώ: 4η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρπενησίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: