14/12/09

Αιολικό πάρκο στην κορυφή «Περγαντή»; Εθνικό πάρκο στον «Μπούμστο»!

Νέο αιολικό πάρκο θα δημιουργηθεί στην περιοχή Περγαντή που βρίσκεται στα διοικητικά όρια των δήμων Παλαίρου, Ανακτορίου και Μεδεώνος. Το αιολικό αυτό πάρκο αποτελείται από 19 ανεμογεννήτριες, ισχύος 2 MW η κάθε μια, και συνολικής δυναμικότητας 38 MW. Για τις ανάγκες εγκατάστασης των ανεμογεννητριών θα κατασκευαστεί ένα σύστημα εσωτερικής οδοποιίας εντός του αιολικού πάρκου, μήκους 8 χλμ., και πλάτους 10 μέτρων. Παράλληλα θα κατασκευαστεί ένα υπόγειο ηλεκτρικό δίκτυο, όσο και το μήκος της εσωτερικής οδοποιίας, καθώς επίσης και ένα κτίριο, το οποίο θα χρησιμεύει ως κέντρο ελέγχου, εμβαδού 106 τ.μ.

Σε ότι αφορά τα συνοδά έργα, που θα χρησιμεύουν για τη λειτουργία του αιολικού πάρκου, αυτά θα είναι: Ένας υποσταθμός για ανύψωση της τάσης που θα κατασκευαστεί στο δ.δ. Κατούνας και ένα υπόγειο δίκτυο μέσης τάσης μήκους 13 χλμ., για την μεταφορά του ηλεκτρικού ρεύματος από το αιολικό πάρκο στον υποσταθμό, ενώ θα δημιουργηθεί και ένας δρόμος πρόσβασης μήκους 6 χλμ., από το ύψος του Μοναστηριακίου, με κατεύθυνση προς την κορυφογραμμή των Ακαρνανικών, όπου θα εγκατασταθεί το αιολικό πάρκο.
Η περιοχή αυτή, βάση του ειδικού χωροταξικού σχεδίου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δεν κατατάσσεται σε αυτές που χαρακτηρίζονται ως αιολικής προτεραιότητας, αλλά σε εκείνες που είναι χαρακτηρισμένες ως αιολικής καταλληλότητας.



Επειδή τα Ακαρνανικά Όρη είναι προστατευόμενη περιοχή λόγω του ότι είναι ενταγμένη στο κατάλογο του ευρωπαϊκού δικτύου «Φύση 2000» (Natura 2000) και έχει περιληφθεί, ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας για την Ορνιθοπανίδα, σίγουρα η εγκατάσταση αιολικού πάρκου θα δημιουργήσει  ζημιογόνες επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον. Πρέπει λοιπόν να μελετηθεί η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, με κάθε λεπτομέρεια, να γίνουν οι απαραίτητες συζητήσεις με την τοπική κοινωνία (οργάνωση ανοιχτών λαϊκών συνελεύσεων) αλλά και η απαραίτητη ενημέρωση από ειδικούς επιστήμονες για τυχόν προβλήματα που θα δημιουργηθούν από αυτή την επένδυση, ώστε να διαφυλαχτεί ο χαρακτήρας των Ακαρνανικών, ως περιοχή διατήρησης της φύσης! Ταυτόχρονα πρέπει το περιβαλλοντικό κόστος που θα επωμιστούν τα Ακαρνανικά όρη από την εγκατάσταση του Αιολικού Πάρκου στο Περγαντή να αντισταθμιστεί με την Πλήρη Προστασία του Μπούμστου από κάθε ανθρώπινη παρέμβαση με την Κύρηξή του ως Εθνικού Πάρκου!
Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ευρύτερη περιοχή των Ακαρνανικών αξίζει την προστασία μας λόγω του ότι:

1.  Είναι ενταγμένη στο κατάλογο του ευρωπαϊκού δικτύου «Φύση 2000» (Natura 2000)
2. Έχει περιληφθεί, ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας για την Ορνιθοπανίδα.
3. Υπάρχει στο κατάλογο των οικότοπων της Ελλάδος με αξιοσημείωτη βλάστηση και σπάνια ενδημικά φυτά που φιλοξενούνται στην εν λόγω περιοχή.
4. Είναι ένα μοναδικής ομορφιάς τοπίο, με πηγές, υδροφόρους ορίζοντες, ικανό, αν αναπτυχθεί σωστά, να προσελκύσει τουρισμό, βοηθώντας την οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.


1 σχόλιο:

Φίλιππος είπε...

Οικονομικά οφέλη της κοινότητας μόνο από της άνεμο γεννήτριες? ????