28/8/11

Πύρινος όλεθρος στην Αιτωλοακαρνανία:

Το εμπόριο γης αιτία  της καταστροφής!
Τραγικές στιγμές βιώνουν οι κάτοικοι σε δεκάδες χωριά και  περιοχές του νομού Αιτωλοακαρνανίας από τα πύρινα μέτωπα που έχουν απλωθεί και κατακαίνε χιλιάδες στρέμματα δάσους τις τελευταίες  μέρες, θέτοντας ταυτόχρονα σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, σπίτια, καλλιέργειες, ακόμα και βιομηχανικούς χώρους. Και το κυριότερο χάσαμε και χάνουμε τεράστιες δασικές εκτάσεις που πρακτικά ποτέ δεν θα αναγεννηθούν! Η οικολογική καταστροφή για τον Νομό μας αγγίζει τα όρια του ολοκαυτώματος!
Και αυτή η καταστροφή έχει αιτία, και αυτή δεν είναι άλλη από την πολιτική ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που οπλίζει τα χέρια των εμπρηστών με στόχο την εμπορευματοποίηση της γης. Η πολιτική που θέτει στο επίκεντρο την -προκλητικά αποκαλούμενη "πράσινη"-  "ανάπτυξη", είναι που έχει μετατρέψει τη γη και τις δασικές εκτάσεις σε εμπόρευμα προς συναλλαγή. Αλλωστε, είναι άκρως χαρακτηριστική η πρόσφατη δήλωση του ίδιου του υπουργού Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου, ότι θα ανοίξει τη συζήτηση «όχι για το τι είναι δάσος, αλλά τι θέλουμε να είναι δάσος», που δείχνει ξεκάθαρα, ότι αυτή η αντιδασική πολιτική δεν θα συνεχιστεί απλώς, αλλά θα ενταθεί ακόμα περισσότερο.
Οι Γερμανοί ξανάρχονται παρέα με τους Μεγαλοεργολάβους!
Πάνω στα αποκαΐδια  η κυβέρνηση διαμορφώνει το «νέο επενδυτικό σχέδιο γερμανικής εμπνεύσεως », το αποκαλούμενο "νέο σχέδιο Μάρσαλ" προσφέροντας σε ντόπιους Μεγαλοεργολάβους και ξένους Μονοπωλιακούς Ομίλους κερδοφόρα διέξοδο για τα συσσωρευμένα κεφάλαιά τους. Το μεγάλο φαγοπότι θα γίνει στον τομέα της λεγόμενης «Πράσινης Ανάπτυξης» και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Και θα γίνει σε δύο άξονες κυρίως: στον Κατασκευαστικό τομέα για Τουριστικές Επενδύσεις (ξενοδοχεία και παραθεριστικές κατοικίες) και βέβαια στις ΑΠΕ (κυριως στα φωτοβολταϊκά και στα αιολικά) !
Προχθές, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, διαφημίζοντας το προϊόν, επισκέφθηκε το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), στο Πικέρμι, συνοδευόμενος από τον υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου και τον υφυπουργό Γ. Μανιάτη. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχε ακόμα ο Τζέφρι Σακς, διευθυντής του «Earth Institute» του Πανεπιστημίου Κολούμπια των ΗΠΑ, που σύμφωνα με πληροφορίες συμβουλεύει την κυβέρνηση σε θέματα Ενέργειας.
Σε σύσκεψη που ακολούθησε, ο Γ. Παπανδρέου παρουσίασε τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για την ενίσχυση των επιχειρήσεων που θα προχωρήσουν σε επενδύσεις για τις Ανανεώσιμες Πηγές, αλλά και σε άλλους τομείς της Ενέργειας.
«Ειδικές ζώνες» εκμετάλλευσης.
Η προχθεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού, έγινε μια μόλις μέρα μετά τις επαφές του Γερμανού υφυπουργού Οικονομικών Στ. Κάπφερερ στην Αθήνα, με Ελληνες υπουργούς, για «επενδύσεις» γερμανικών μονοπωλίων στη χώρα, πρωτίστως «στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας», αλλά και στον Τουρισμό. Η αναφορά του Γερμανού υφυπουργού στην ανάγκη δημιουργίας «ειδικών επενδυτικών ζωνών», στις οποίες οι επιχειρήσεις θα απολαμβάνουν ειδικά φορολογικά και εργασιακά προνόμια, μόνο τυχαία δεν ήταν. Το μονοπώλια απαιτούν χαμηλότερη φορολογία στα κέρδη τους, μειωμένους μισθούς και ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα για το προσωπικό τους.
Η «επισήμανσή» του έγινε σε μια περίοδο που βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ελληνογερμανικό επιχειρηματικό σχέδιο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από  τεράστια φωτοβολταϊκά  και  αιολικά πάρκα. Σύμφωνα με το σχέδιο, η ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται στην Ελλάδα θα μεταφέρεται στην υπόλοιπη Ευρώπη μέσω υπόγειας διασύνδεσης.
Πέρα από το συγκεκριμένο σχέδιο, ξένα Μονοπώλια και ντόπιοι Μεγαλοεργολάβοι, ετοιμάζονται για συμπράξεις σε τομείς των ΑΠΕ. Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται ήδη οι γερμανικές εταιρείες «Enercon», «Nordex» και «Ζήμενς». Επίσης οι γαλλικές «GFF Suez» και «EdF» έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για «συνεργασία» με τη ΔΕΗ προκειμένου να δραστηριοποιηθούν στις εναλλακτικές πηγές Ενέργειας. Από ελληνικής πλευράς οι Μεγαλοεργολάβοι της «ΤΕΡΝΑ»,  της «ΘΕΜΕΛΗ», του «ΕΛΛΑΚΤΩΡ», του «ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ» και του  «ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΥ» νέμονται το μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς και καθορίζουν όχι μόνο την ενεργειακή αλλά και την περιβαλλοντική πολιτική πλέον της χώρας.
Αποκαλυπτικός των σχεδιασμών της κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός επενδυτικού «παραδείσου» για τα μονοπώλια, ήταν σε συνέντευξή του στον -που αλλού;- ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ»  ο υπουργός Ανάπτυξης - Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχ. Χρυσοχοΐδης.
«Σε 40 ημέρες θα έρθει ο Γερμανός ομόλογός μου με 100 επιχειρηματίες για συγκεκριμένους τομείς στους οποίους συζητάμε με πολύ συγκεκριμένη ατζέντα ώστε να αρχίσουν επενδύσεις, αλλά με δύο προϋποθέσεις. Η μια είναι ότι θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες της οικονομικής εξυγίανσης και η δεύτερη να απελευθερώσουμε τη χώρα από τα δεσμά της αδράνειας, της γραφειοκρατίας, της εχθρικότητας προς την επιχειρηματικότητα, της αλλαγής του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της δημιουργίας μιας Ελλάδας ελκυστικής στις επενδύσεις και στις επιχειρήσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Προηγήθηκε συμφωνία για συμπράξεις.
Εξάλλου, τον Περασμένο Μάρτη, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Μ. Ξενογιαννακοπούλου υπέγραψε με τη γερμανική κυβέρνηση «Μνημόνιο Συνεργασίας» σε μία σειρά τομείς, άμεσα συνδεδεμένους με τις αποκρατικοποιήσεις, που μεταξύ άλλων αφορούσαν στις Υποδομές και τις  Συγκοινωνίες, τον Τουρισμό, καθώς και την ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ξεχωριστής σημασίας πρόβλεψη στο συγκεκριμένο μνημόνιο είναι η πώληση ή η μακροχρόνια μίσθωση Γης, με σκοπό την εκμετάλευσή της κατά το δοκούν από τους ..."επενδυτές"! Για τον σκοπό αυτό η Κυβέρνηση με την συναίνεση της Αντιπολίτευσης συνεχώς τροποποιεί την νομοθεσία για την Περιβαλλοντική Αδειοδότηση ώστε οι γερμανοί επενδυτές και οι ντόπιοι μεγαλοεργολάβοι να μπορούν απρόσκοπτα να χτίζουν πάνω στο κύμα ή μέσα στο δάσος!
Και πραχτικά τα μόνα δάση που θα απομείνουν στον τόπο μας θα είναι τα "δάση" των ανεμογεννητριών στα βουνά μας! Αρκεί κανείς να επισκεφτεί τον ιστότοπο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και να δει τον χάρτη με τις αδειοδοτήσεις στην Αιτωλοακαρνανία και θα διαπιστώσει ότι το κεντρικό σύνθημα των Μεγαλοεργολάβων έχει σχεδόν υλοποιηθεί:

- Κάθε βουνοκορφή και αιολικό πάρκο.
- Κάθε χωράφι και φωτοβολταϊκό πάρκο.
- Κάθε ρέμα και υδροηλεκτρικός σταθμός.
Διαχρονική εμπρηστική πολιτική!
Τα επιχειρήματα των Πολικάντηδων της "Πράσινης Ανάπτυξης" ότι στην συγκεκριμένη οικονομικοκοινωνική συγκυρία μας ενδιαφέρει να σώσουμε την Χώρα και μετά τους Πολίτες και την Φύση, φαντάζουν αίολα σαν τις ανεμογεννήτριές τους!  Πέρα από το ότι η Χώρα είναι πριν και πάνω από όλα το Φυσικό της Περιβάλλον, ας δούμε τι έκαναν για το Περιβάλλον τότε που "λεφτά υπήρχαν!" Τα παραδείγματα της δικομματικής εμπρηστικής πολιτικής που έχει εξαφανίσει τα τελευταία 30 χρόνια εκατομμύρια στρέμματα δάσους και δασικών εκτάσεων είναι πάρα πολλά.
Ας δούμε συγκεκριμένα:
  • Τη 15ετία 1991 - 2005 με εναλλασσόμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, από τα 11 στρέμματα δασικών εκτάσεων που καίγονταν αναδασωνόταν μόνο το 1!
  • ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν έδωσαν ούτε 1 ευρώ όλα αυτά τα χρόνια για τη σύνταξη του Εθνικού Δασολογίου, ώστε να προστατευτούν μεγάλες εκτάσεις στη χώρα.
  • Με το νόμο 998/1979, η τότε κυβέρνηση της ΝΔ επιχείρησε να αποχαρακτηρίσει 25 εκατομμύρια στρέμματα δάσους, βαφτίζοντάς τα «χορτολίβαδα». Ακολούθησε ο νόμος 1734/1987 «περί βοσκοτόπων» - επί ΠΑΣΟΚ - με τον οποίο επιχειρήθηκε να αποχαρακτηριστούν 45 εκατομμύρια στρέμματα δάσους.
  • Η δασοκτόνα συνταγματική αναθεώρηση του 2001 και ο εκτελεστικός της νόμος 3208/2003, παραδίδει στην τσιμεντοποίηση εκατομμύρια στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων.
  • Εγκαταλείφθηκε κάθε έννοια πρόληψης των δασικών πυρκαγιών με την κατάργηση των Σωμάτων Δασοπυρόσβεσης, από το ΠΑΣΟΚ το 1998. Αντί να ενισχυθεί ο ενιαίος χαρακτήρας της πρόληψης, επαγρύπνησης, προστασίας και δασοπυρόσβεσης και ο συντονισμός των δασικών υπηρεσιών με τις δυνάμεις κατάσβεσης, έγινε ακριβώς το αντίθετο. Επιβλήθηκε το δόγμα της καταστολής, αντί της πρόληψης και ακολουθήθηκε πιστά από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
  • Το Πυροσβεστικό Σώμα εξακολουθεί να λειτουργεί με ελλείψεις 4.000 δασοπυροσβεστών και υλικοτεχνικής υποδομής.
  • Η δασοκτόνα και εμπρηστική πολιτική τους υποβοηθιέται ακόμα και σήμερα με την αντιεπιστημονική οριοθέτηση των δασών, έργο που ανέθεσε η «Κτηματολόγιο ΑΕ» και που οδηγεί στον αποχαρακτηρισμό έως και του 30% των δασών και δασικών εκτάσεων, ενώ με το νόμο 3127/2003, η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ χάρισε χιλιάδες δασικές εκτάσεις που είχαν τσιμεντωθεί στους ίδιους τους καταπατητές!
  • Οι κυβερνήσεις του δικομματισμού εφάρμοσαν το «κόλπο» της εξαίρεσης από την αναδάσωση δασικών εκτάσεων, και τα μετέτρεψαν σε «φιλέτα» οικοπεδοποίησης. Το ίδιο έγινε το 1995, 1998 και 2005 στα καμένα της Πεντέλης, το ίδιο έγινε και με έκταση 62,5 στρεμμάτων στην Πάρνηθα, που είχε παραχωρήσει ο 3139/2003 (του ΠΑΣΟΚ) στο καζίνο για τις επεκτάσεις του!

Αυτή η πολιτική που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα έχει ένα και μόνο σκοπό, να παραδώσει γη και δάσος στους Μεγαλοεργολάβους  προς κερδοσκοπική εκμετάλλευση. Η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φρόντισε πρόσφατα να τη διευρύνει και με νέους αντιπεριβαλλοντικούς νόμους, ανοίγοντας νέους «επενδυτικούς» ορίζοντες στους κερδοσκόπους γης και δασών, ειδικότερα:
-- Ο νόμος 3818/2010, που ψηφίστηκε δήθεν για την προστασία των δασών της Αττικής, «θολώνει» ακόμη περισσότερο τον ορισμό του δάσους, επιτρέποντας την αλλαγή χρήσης σε δάση και δασικές εκτάσεις.
-- Ο νόμος για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) παραχωρεί στους Μεγαλοεργολάβους δάση και δασικές εκτάσεις, προστατευόμενες περιοχές, εθνικά πάρκα και δρυμούς, παράκτιες περιοχές, ακόμη και τη χρήση αιγιαλών, προκειμένου να εγκαταστήσει, ιδιωτικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, ανάμεσά τους και μονάδες καύσης σύμμεικτων απορριμμάτων.
-- Ο νόμος για τη συγκρότηση του «Πράσινου Ταμείου», κάνει ένα ακόμη βήμα για την πλήρη εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των δασών και του φυσικού μας πλούτου. Η διαχείριση του δασικού πλούτου φεύγει από τη Δασική Υπηρεσία και θα γίνεται από ιδιώτες.
-- Η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων που ξεκίνησε πριν λίγες ημέρες, η οποία επί της ουσίας επιβραβεύει την πλήρη ανομία και την Καταπάτηση του άρθρου 24 του Συντάγματος!
Για τους Μεγαλοεργολάβους, τους Επενδυτές και το Μεγάλο Κεφάλαιο όμως ανοίγει ακόμα μεγαλύτερο πεδίο κερδοφορίας  με  ανεξάντλητες δυνατότητες μέσω του εφαρμοστικού νόμου για το «Μεσοπρόθεσμο». Καθώς θα τους παρέχεται η δυνατότητα να εγκαταστήσουν τις κερδοφόρες τουριστικές, βιομηχανικές και άλλες εγκαταστάσεις τους όπου θέλουν - ακόμη και σε δημόσιες δασικές εκτάσεις - και μάλιστα με διαδικασίες - εξπρές (fast track) , που ακυρώνουν ακόμη και αυτόν τον ανεπαρκή έλεγχο που προβλέπει η σημερινή νομοθεσία.
Εξάλλου η κυβέρνηση προωθεί λιαν συντόμως νομοθετική  (ν)τροπολογία με την οποία θα ξεμπλοκαριστεί η πώληση εκατοντάδων ακινήτων του Δημοσίου ακόμα και αυτών που αμφισβητείται η κυριότητα και για τα οποία εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις. Η (ν)τροπολογία που καταρτίζουν οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών με την συμβολή των συναρμόδιων Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, θα παρέχει τη δυνατότητα στο Δημόσιο να παρακάμπτει τάχιστα "σκοπέλους" όπως: το ασαφές ιδιοκτησιακό καθεστώς, ο αποχαρακτηρισμός ενός οικοπέδου, μη απαλλοτριωμένα ακίνητα, η έλλειψη κτηματολογίου και δασικών χαρτών για ένα οικόπεδο, ακόμη και υποθέσεις ακινήτων που έχουν φτάσει μέχρι το Συμβούλιο Επικρατείας. Πηγές από το οικονομικό επιτελείοτης Κυβέρνησης επισημαίνουν ότι η νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή, θα κινείται στα πρότυπα των έργων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Δείγμα της πίεσης που ασκεί η τρόικα για την αξιοποίηση της κρατικής γης. Οι δανειστές της χώρας έχουν διαμηνύσει στην κυβέρνηση ότι θα πρέπει, έως τον Δεκέμβριο του 2013, να έχει συγκεντρώσει από την εκμετάλλευση της δημόσιας περιουσίας και την πώληση δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών 15-17 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 33-35 δισ. ευρώ θα πρέπει να εισπραχθούν την τριετία 2013-2015, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 50 δισ. ευρώ που θα βοηθήσει στην αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους. Έτσι η δημόσια γη, ακόμη και τα δάση και ο αιγιαλός ξεπουλιούνται και μάλιστα για ...ένα ξεροκόματο.  Ειδικά για την Αιτωλοακαρνανία με τις "αναξιοποίητες" ακτές από το δελτα του Μόρνου και το Αντίρριο μέχρι τις ακτές της Ακαρνανίας και τον Αμβρακικό, έχουν απο καιρού αναπτυχθεί "επιχειρηματικές επενδυτικές πρωτοβουλίες" που μέχρι τώρα όμως προσέκρουαν στο ιδιοκτησιακό καθεστώς αλλά και στην περιβαλλοντική νομοθεσία!
Ας μην ψάχνουμε λοιπόν ποιός προμηθεύει με  σπίρτα  και βενζίνη τους εμπρηστές! Η κύρια ευθύνη είναι δική μας ως Άτομα, ως Λαός και Κοινωνία, που αφήνουμε αυτήν την Πολιτική να εγκληματεί απέναντι στο Περιβάλλον και στις νέες γεννιές!
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση που επαναλαμβάνεται διαρκώς, και θα χειροτερεύει συνεχώς, πρέπει άμεσα  ως πολίτες μεμονωμένα και συλλογικά ως κοινωνία , μεταξύ άλλων,  να απαιτήσουμε:
  • Η γη να πάψει να είναι εμπόρευμα. Η γη να μην αγοράζεται και να μην πουλιέται.
  • Να καταργηθούν όλοι οι αντιδασικοί νόμοι και να αναδασωθούν όλες οι καμένες εκτάσεις και όχι μόνο αυτές που τυπικά έχουν χαρακτηριστεί ως δασικές.
  • Να περάσουν στη δημόσια ιδιοκτησία, ακόμη και με τη μορφή δήμευσης, ιδιοκτησίες που έχουν αποκτηθεί με διάφορους τρόπους από οικοδομικούς συνεταιρισμούς, άλλες εταιρείες ή την Εκκλησία.
  • Να ακυρωθούν όλες οι αποφάσεις για κάποια μεγάλα έργα που δεσμεύουν ελεύθερη γη που μπορεί να μετατραπεί σε πράσινο.
  • Να θεωρούνται βλαπτικοί και καταργημένοι οι νόμοι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που αποχαρακτηρίζουν εκατομμύρια στρέμματα δάσους.
  • Να δημιουργηθεί ένας ενιαίος δημόσιος φορέας δασοπροστασίας, με την κατάλληλη στελέχωση και εξοπλισμό.
  • Αλλαγή της αντιπυρικής προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, που μέσα από μια διαφορετικά οργανωμένη δομή θα έχει την ευθύνη για την αντιπυρική προστασία στο πλαίσιο της συνολικής διαχείρισης προστασίας και ανάπτυξης των δασών. Γι' αυτό είναι απαραίτητη η αύξηση του προσωπικού όλων των βαθμίδων, επιστημονικού, τεχνολογικού, εργατοτεχνικού με μόνιμη και σταθερή δουλειά, αλλά και κατάλληλη εκπαίδευση, να υποστηριχθεί με τα αναγκαία μέσα και να εξασφαλισθούν τα απαραίτητα χρήματα. Αυτός ο αντιπυρικός σχεδιασμός θα έχει κύριο βάρος στην πρόληψη, στην οργάνωση των τοπικών επίγειων δυνάμεων, και στη βελτίωση των υποδομών.
  • Καμία αλλαγή χρήσης στις καμένες εκτάσεις! Καμία επιχειρηματική δραστηριότητα στα καμένα δάση!

    Δεν υπάρχουν σχόλια: