20/5/11

Η απάτη της "Πράσινης Ανάπτυξης" και η χρεοκοπία της Χώρας!

Την υπόθεση αρχικά την είχε περιγράψει στο Ολυμπία gr.  ο Δρ. Ηλίας Καλλιώρας στο άρθρο του: Cds, Κερδοσκόποι και διεθνείς αγορές. Όπου έγραφε χαρακτηριστικά: "Στην Ελλάδα ειδικότερα, το καλοκαίρι του 2009, κάποια κρατική ελληνική τράπεζα εξέδωσε cds (ασφαλίστρων κινδύνου), αξίας περίπου 1 δισ. ευρώ. Δηλαδή, το εν λόγω πιστωτικό ίδρυμα έπαιξε «μη χρεοκοπία» (“long”) της Ελλάδας. Ο τότε αγοραστής των εν λόγω cds  έπαιξε αντίστοιχα «χρεοκοπία» της χώρας μας (‘short”), σε τιμή γύρω από τις 130-140 μονάδες βάσης. Μετά από εκείνη την σχετικά μη «πονηρή» περίοδο έκδοσης των εν λόγω cds , από την εν λόγω πολύ μεγάλη κρατική τράπεζα, η νέα της διοίκηση, που προέκυψε μετά από τις εκλογές του 2009, πούλησε ξαφνικά (με κέρδος, ή όχι, δεν έχει σημασία) αυτά τα ασφάλιστρα κινδύνου! Γιατί; Εκείνη την περίοδο, η συγκεκριμένη έκδοση-θέση της εν λόγω τράπεζας αντιπροσώπευε περίπου το 12% της αντίστοιχης παγκόσμιας αγοράς cds , για το συνολικό ελληνικό χρέος (της τάξης τότε των 8 δισ. ευρώ). Ποιος πούλησε στους «κερδοσκόπους-βαρβάρους» τα εν λόγω cds , ή τα όπλα μαζικής καταστροφής της ελληνικής οικονομίας; Ποιος έλληνας-ανθέλληνας έδωσε «διηπειρωτικούς πυραύλους» στα χέρια των αδίστακτων επενδυτών-κερδοσκόπων; Η ιστορία θα γράψει λίγες μαύρες σελίδες για αυτή την ντροπή!" 
Σήμερα στην βουλή μάθαμε και το όνομα της τράπεζας. Ο βουλευτής της ΝΔ, κ. Πάνος Καμμένος, κατήγγειλε: «Έγινε μία αγοραπωλησία cds (ασφαλίστρων κινδύνου) στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ) μεταξύ Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου 2009, από την οποία το ΤΤ έβγαλε 40 εκατ., ενώ θα μπορούσε να έχει βγάλει περισσότερα». Μέρος των κερδών, σύμφωνα πάντα με τον κ. Καμμένο, πήγε σε μία εταιρεία, την Informed Judgement Partners της οποίας πρόεδρος είναι ο κ. Μαργέλλος. Αντιπρόεδρος στην εν λόγω εταιρεία είναι η κυρία Μιράντα Ξαφά, ενώ μέλος του ΔΣ είναι ο πρώην πρόεδρος της Κόστα Ρίκα, ο οποίος ταυτόχρονα  είναι και μέλος στην ΜΚΟ του κ. Αντρίκου Παπανδρέου, i4cense (Institute for Climate and Energy Security) !
Ποιά είναι όμως η "Informed Judgement Partners"; 
Ποιό είναι το "Ινστιτούτο για το Κλίμα και την Ενεργειακή Ασφάλεια" (i4cense); 
Ποιός ο ρόλος του "Τ.Τ".;
Που σχετίζονται οι Μεγαλοεργολάβοι της "Πράσινης Ανάπτυξης";
Και ποιά η σχέση όλων αυτών; 


Οι ενημερωμένοι και αποφασισμένοι πωλητές "Γιουγκοσλαβικού καλαμποκιού και Ελληνικών cds"!
Η IJ Partners είναι μία εταιρεία  διαχείρισης επενδύσεων. Ιδρύθηκε το 2009 και εδρεύει στη Γενεύη της Ελβετίας.  Επενδύει κυρίως στη δημόσια αγορά μετοχών.
Η εταιρεία έχει τον απίστευτο τίτλο: Informed Judgement Partners (οι ενημερωμένοι και αποφασισμένοι συνεργάτες σας), που βέβαια ανταποκρίνεται πλήρως στην πραγματικότητα αφού ο βαθμός πληροφόρησης της πρέπει να ήταν τεράστιος ώστε να ποντάρει στο επίμαχο CDS, την ώρα που μία πανίσχυρη κυβέρνηση και μάλιστα με το σύνθημα "λεφτά υπάρχουν") είχε διαδεχθεί την παραπαίουσα κυβέρνηση Καραμανλή,  και προφανώς ο φόβος της χρεοκοπίας της χώρας φάνταζε απόμακρος ( παρόλο που την ίδια στιγμή ο νεοεκλεγείς Πρωθυπουργός της Χώρας συνομιλούσε κρυφά με τον επικεφαλή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος - Καν για την "σωτηρία" της χώρας ) . Πρόεδρος της εν λόγω εταιρείας είναι ο κ. Θεόδωρος Μαργέλλος. Αντιπρόεδρος στην εν λόγω εταιρεία είναι η κυρία Μιράντα Ξαφά, ενώ μέλος του ΔΣ είναι ο πρώην πρόεδρος της Κόστα Ρίκα Jose Maria Figueres.
  Tα πρόσωπα κλειδιά της I.J. Partners:
Θεόδωρος Μαργέλλος: ο οποίος στο εξαιρετικά λιτό βιογραφικό του στην ιστοσελίδα του fund αναφέρει «ότι είχε μια άκρως επιτυχημένη καριέρα ως έμπορος προϊόντων και επιχειρηματίας στον τομέα των γεωργικών επιχειρήσεων». Επισημαίνεται ότι επιχειρηματίας με το όνομα Θεόδωρος Μαργέλλος είχε εμπλακεί μαζί με τον  πρώην υπουργό Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ Νίκο Αθανασόπουλο  στην υπόθεση του "γιουγκοσλαβικού καλαμποκιού", το οποίο επιτήδειοι «βάφτιζαν» ελληνικό και προωθούσαν προς πώληση μέσω της κρατικής εταιρείας ITCO σε χώρες της ΕΟΚ  προκειμένου να εισπραχτούν οι κοινοτικές επιδοτήσεις. Η Κομισιόν ανακάλυψε την κομπίνα και παρέπεμψε τη χώρα μας στο Ευρωδικαστήριο, ζητώντας επιστροφές ύψους 400 εκατομμυρίων δραχμών. Στις 7 Δεκεμβρίου 2010 στο γαλλογερμανικό κανάλι Arte, προβλήθηκε ντοκυμαντέρ, του Jean Quatremer, με θέμα την Ελληνική κρίση. Περιλαμβάνει συνεντεύξεις των: Ζαν-Πωλ Γιούνκερ, Ζαν-Πωλ Τρισέ, Όλι Ρεν, Γ. Παπακωνσταντίνου, Κριστίν Λαγκάρντ, Θεόδωρου Μαργέλλου και άλλων.
Δείτε τις δηλώσεις του "κοντινού", όπως αποκαλείται στο ντοκυμαντέρ, στον "πρωθυπουργό" της χώρας μας, επενδυτή κ.  Μαργέλλου: 

Jose Maria Figueres: επιχειρηματίας, πολιτικός και διεθνής εμπειρογνώμονας για την Αειφόρο Ανάπτυξη και την Τεχνολογία. Πρώην πρόεδρος της Κόστα Ρίκα, (1994-1998). Πρώην Διευθύνων Σύμβουλος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ από το οποίο αναγκάστηκε να παραιτηθεί λόγω καταγγελιών για χρηματισμό του από την εταιρεία Alcatel. Σύμβουλος στο ίδρυμα i4cense που ιδρυσε ο Ανδρίκος Παπανδρέου, αδερφός του πρωθυπουργού!
Jose Maria Figueres.

Michael Demirel :  Πρώην στέλεχος (Mάρτιος 1995 – Απρίλιος 2001)   της Goldman Sachs (!!!), την εποχή που η κυβέρνηση Σημίτη υπέγραφε τα περιβόητα Swaps με τον κύριο Παπακωνσταντίνου σύμβουλο, για τα οποία η νυν κυβέρνηση δεν έχει δώσει ακόμα τα στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τις μηνύσεις. Έχει κατά το παρελθον περάσει και απο την Barclays Wealth (2008 -2010),  την Citibank (2006 –2008), και το  UBS Financial Services industry (2001 – 2006). 
Michael Demirel
Μιράντα Ξαφά: ξεκίνησε την καριέρα της ως οικονομολόγος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Ουάσινγκτον (1980-90), όπου επικεντρώθηκε στα σταθεροποιητικά προγράμματα στη Λατινική Αμερική. Το 1991-93 ήταν Διευθύντρια του Οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη, και εν συνεχεία εργάστηκε ως αναλύτρια των διεθνών αγορών στο Λονδίνο και στην Αθήνα. Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ την περίοδο 2004-09, είναι τώρα σύμβουλος επενδύσεων στην IJ Partners με έδρα την Γενεύη. To τελευταίο διάστημα η κα. Ξαφά, αναδεικνύεται σε αιχμή του δόρατος της προσπάθειας για την υποστήριξη της τρόικας μέσα από τις εμφανίσεις της στα τηλεοπτικά κανάλια, την αρθρογραφία της στο τύπο και τις συνεντεύξεις της ως ειδικού.


H Μη Κυβερνητική Οργάνωση του αδερφού του Πρωθυπουργού!!!
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου, το i4cense είναι ένας μη κυβερνητικός οργανισμός που στόχο έχει την ανάπτυξη όλων των δυνατοτήτων, ώστε να καταστεί δυνατή η προώθηση πρωτοβουλιών για το κλίμα και την ενεργειακή ασφάλεια της Μεσογείου. Το Ινστιτούτο καθοδηγείται από κορυφαίους επιστήμονες ευρείας αναγνώρισης τόσο για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής όσο και για τις ευκαιρίες που προκύπτουν από τη μετάβαση στις λεγόμενες οικονομίες χαμηλού άνθρακα. Με άλλα λόγια, προσπαθεί να παίξει το ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ κυβερνήσεων και πολυεθνικών εταιρειών, με σκοπό την υλοποίηση «πράσινων» επενδυτικών σχεδίων.
Η αποστολή του i4cense είναι να φέρνει κυβερνήσεις, φορείς λήψης αποφάσεων, μη κυβερνητικούς οργανισμούς, επιχειρηματίες και ακαδημαϊκούς σε ουσιαστικό διάλογο με στόχο την ανάπτυξη κοινών πολιτικών και προγραμμάτων. Ο ίδιος ο πρόεδρός του, καθηγητής Ανδρίκος Α. Παπανδρέου, απαντώντας στην «Ελευθεροτυπία» στις 21.3.2010 είχε δηλώσει όσον αφορά τους πόρους του Ινστιτούτου: «Οι δραστηριότητες του i4cense είναι διεθνείς. Η μέχρι τώρα διεθνής συμμετοχή των επιστημόνων και ειδικών στον χώρο καθώς και των συνεργατών είναι εθελοντική. Πέραν της εθελοντικής προσφοράς, οι επιπλέον πόροι καθορίζονται από τον όγκο και το είδος των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει και προκύπτουν από τη συνεργασία με άλλους διεθνείς επιστημονικούς φορείς και οργανισμούς».

Ο καθηγητής Ανδρίκος Α. Παπανδρέου ως ιδρυτής και πρόεδρος έχει ασφαλώς τον πρώτο ρόλο, ενώ άμεσοι συνεργάτες του είναι τα επτά μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου, το i4cense καθοδηγείται από μια Συμβουλευτική Επιτροπή, η οποία αποτελείται από διεθνούς φήμης ακαδημαϊκούς, πολιτικούς και υπεύθυνους λήψης αποφάσεων, ο ρόλος των οποίων είναι να καθοδηγούν το Ινστιτούτο με την παγκόσμια εμπειρία τους και την επιστημονική τους γνώση. Στο ενημερωτικό σημείωμα δεν αναφέρεται, όμως, ότι μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής είναι επί της ουσίας και μεγαλόσχημοι επιχειρηματίες.

Μια μικρή έρευνα που κάναμε για την «ταυτότητα» των 7 μελών της Συμβουλευτικής Επιτροπής, απέβη εξαιρετικά αποκαλυπτική, γιατί στον «μπαξέ» ανθίζουν όλα τα «λουλούδια».
Οι 7 «κλειδοκράτορες»:
1) Ipek Nur Cem Taha.
Ω, ναι! Είναι η κόρη του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας και φίλου του Γιώργου Παπανδρέου Ισμαήλ Τζεμ. Ποιος άλλωστε μπορεί να ξεχάσει το ζεϊμπέκικο που είχαν χορέψει ως υπουργοί Εξωτερικών, στο όνομα της ελληνοτουρκικής φιλίας βεβαίως- βεβαίως.
Η κόρη του Τζεμ, ο γάμος της οποίας με τον Ιρακινό επιχειρηματία Shwan Taha έχει μείνει αξέχαστος στο κορυφαίο ξενοδοχείο της γείτονος, το «Τζιραχάν Πάλας», είναι επιχειρηματίας, δημοσιογράφος και δραστήριο μέλος διάφορων μη κυβερνητικών και μη κερδοσκοπικών – ασφαλώς – οργανώσεων. Η Ιπέκ τα τελευταία 5 χρόνια εργάζεται ως παραγωγός και παρουσιάστρια της τηλεοπτικής εκπομπής «Global Leaders» σε συνεργασία με ένα από τα μεγαλύτερα τούρκικα τηλεοπτικά δίκτυα, το NTV. Παράλληλα, από το 2007 και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του i4cense έχει ιδρύσει και διευθύνει την εταιρεία Melak Investments, η οποία ειδικεύεται στην παροχή στρατηγικών συμβουλών σε επενδυτικούς ομίλους και εταιρείες που επιθυμούν να επενδύσουν στην Τουρκία.
2) Jose Maria Figueres.
Πρόκειται για τον τέως πρόεδρο της Κόστα Ρίκα που είδαμε παραπάνω. Οι οικογένειες Παπανδρέου – Figueres, διατηρούν στενές σχέσεις και σε άλλα επίπεδα, με φόντο την “Πράσινη Ανάπτυξη”. Με την "πράσινη ανάπτυξη" ασχολείται τόσο η αδελφή του Jose Maria Figueres, η κα.Karen Christiana Figueres Olsen όσο και η γυναίκα του κα. Josette Altmann Borbón.
3) Μάρκος Κουναλάκης.
Πολύ γνωστός Ελληνοαμερικάνος δημοσιογράφος και επιχειρηματίας, παντρεμένος με την κόρη του ζάμπλουτου Ελληνοαμερικάνου επιχειρηματία Άγγελου Τσακόπουλου. Η σύζυγος του Μάρκου Κουναλάκη, Ελένη Τσακοπούλου ανέλαβε πριν από λίγο καιρό πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουγγαρία. Πριν αναλάβει την άκρως σημαντική αυτή θέση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το ζεύγος Τσακοπούλου - Κουναλάκη διηύθυνε την εταιρεία της οικογένειας AΚΤ Development, που θεωρείται κολοσσός στον τομέα των κατασκευών και του real estate. Ο Μάρκος Κουναλάκης είναι επίσης εκδότης του «Washington Monthly», που θεωρείται από τα πιο έγκυρα πολιτικά περιοδικά των ΗΠΑ.
Τόσο η οικογένεια Τσακοπούλου όσο και η οικογένεια Κουναλάκη διατηρούν άριστες σχέσεις με την οικογένεια Μητσοτάκη. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο Άγγελος Τσακόπουλος δώρισε 2 εκατομμύρια δολάρια στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ για τη δημιουργία της έδρας Ελληνικών Σπουδών «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης». Ο πατριάρχης της οικογένειας Κουναλάκη κατάγεται από το ίδιο χωριό της Κρήτης με τον Μητσοτάκη και διατήρησαν επαφή ακόμα και όταν η οικογένεια Κουναλάκη μετανάστευσε στις ΗΠΑ, ενώ η Ελένη Τσακοπούλου σπούδασε μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Στάνφορντ. Δεν είναι, επίσης, τυχαίο ότι η Ντόρα Μπακογιάννη ως δήμαρχος Αθηναίων έδωσε το κλειδί της πόλης στον πατριάρχη της οικογένειας Άγγελο Τσακόπουλο. Ο ίδιος ο Μάρκος Κουναλάκης δηλώνει ότι διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με την Ντόρα Μπακογιάννη, με την οποία, όπως έχει πει παλιότερα σε συνέντευξή του, έχουν την ίδια αίσθηση του χιούμορ.
4) Σάιμον Ρέντι.
Ο Σάιμον Ρέντι είναι εκτελεστικός διευθυντής της Διεθνούς Πρωτοβουλίας ενάντια στην κλιματική αλλαγή C40 Cities. Πρωτοβουλία στην οποία συμμετέχουν 40 μεγάλες πόλεις του κόσμου, ανάμεσά τους και η Αθήνα, αφού πριν από 2 χρόνια υπέγραψε τη σχετική συμφωνία ο Νικήτας Κακλαμάνης. Η C40 έχει συνάψει συνεργασία με το Ίδρυμα του τέως προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, το Clinton Climate Initiative, με στόχο την ανάπτυξη και υλοποίηση από κοινού έργων και δράσεων με σκοπό τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου. Επισημαίνεται ότι το Clinton Climate Initiative είναι παρακλάδι της κεντρικής ομπρέλας του Ιδρύματος Clinton Global Initiative, στο  φόρουμ του οποίου πριν από λίγο καιρό παρευρέθηκε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αλλά και η Γιάννα Αγγελοπούλου, που διαρρέει ότι «ξηλώθηκε» κανονικά για να ενισχύσει το όραμα του mister president. Σε απλά ελληνικά το Ίδρυμα Κλίντον είναι ένας παγκόσμιος «μεσίτης», αφού η βασική στρατηγική του είναι να οικοδομεί συνεργασίες μεταξύ κυβερνήσεων, μη κυβερνητικών οργανώσεων και επιχειρήσεων για τη μετάδοση τεχνογνωσίας αλλά και την προώθηση προγραμμάτων για αστικές αναπλάσεις με στόχο τη μείωση των εκπομπών του άνθρακα, την ανάπτυξη των ΑΠΕ, τη διαχείριση των αποβλήτων, τις μεταφορές, τη δασική πολιτική και ό,τι άλλο σχετίζεται με τους τομείς της πράσινης ανάπτυξης.
5) Νικ Μάμπεϊ.
Είναι ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής E3G, η οποία εμφανίζεται ως ένας ανεξάρτητος μη κερδοσκοπικός οργανισμός. Διαβάζοντας με μεγαλύτερη προσοχή το προφίλ του οργανισμού, διαπιστώνει κανείς ότι σε άλλο σημείο η E3G εμφανίζεται ως ιδιωτική εταιρεία περιορισμένης ευθύνης, κατοχυρωμένη ως εταιρεία στην Αγγλία και την Ουαλία. Όπως επισημαίνεται, η E3G χρηματοδοτείται από ιδρύματα, κρατικούς φορείς και μη κυβερνητικές οργανώσεις και μέχρι σήμερα έχει λάβει χρηματοδότηση από κρατικούς φορείς και άλλους φορείς της Βρετανίας, όπως το βρετανικό υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων, το βρετανικό υπουργείο Διεθνούς Ανάπτυξης, το Ίδρυμα Fairbairn Esmee, το ιταλικό υπουργείο Περιβάλλοντος και Επικράτειας, το Ίδρυμα της Shell και την περιβαλλοντική οργάνωση WWF.
6) Τζόζεφ Στάνισλοου.
Ο δρ Τζόζεφ Στάνισλοου είναι ανεξάρτητος σύμβουλος στον τομέα της ενέργειας και της βιώσιμης ανάπτυξης για την πολυεθνική Deloitte LLP. Είναι, επίσης, ιδρυτής της συμβουλευτικής εταιρείας JAStanislaw Group LLC, που ειδικεύεται στη στρατηγική σκέψη και τις επενδύσεις στην ενέργεια και την τεχνολογία, καθώς και συνιδρυτής και πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Cambridge Energy Research Associates (CERA). Ως κορυφαίος παγκοσμίως παράγοντας, με εμπειρία πάνω από 30 χρόνια στον κλάδο της ενέργειας, ο δρ Στάνισλοου συμβουλεύει και σχεδιάζει τη στρατηγική πολιτική των μεγαλύτερων εταιρειών ενέργειας των ΗΠΑ και όχι μόνο.
7) Δημήτρης Ζενγκέλης.
Ο ελληνικής καταγωγής οικονομολόγος Δημήτρης Ζενγκέλης είναι μέλος της βρετανικής ομάδας που διαμόρφωσε την περίφημη έκθεση Στερν για τα οικονομικά του κλίματος, ο οποίος στη συνέχεια ανέλαβε ανώτερος οικονομικός σύμβουλος της εταιρείας κολοσσού Cisco.
Οι «πράσινες» μπίζνες του Τ.Τ.- Ποιά είναι η C&C και ποιός ο Κυριάκος Γριβέας;
«Πράσινες» business ήθελε να κάνει η προηγούμενη, διορισμένη από τη Ν.Δ., διοίκηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και ίδρυσε κοινή εταιρεία, την Post Bank Green Institute Α.Ε., με έναν ιδιώτη (50%-50%). Επέλεξε για συνέταιρο τον Κυριάκο Γριβέα, «μέσω του νομικού προσώπου C&C International», όπως δήλωσε ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος της τράπεζας, Αγγ. Φιλιππίδης, χωρίς όμως να το ανακοινώσει ως ώφειλε και χωρίς να απευθύνει πρόσκληση ενδιαφέροντος σε άλλους πιθανούς υποψήφιους (για λόγους διαφάνειας και μόνο, γιατί δεν ήταν υποχρεωμένη εκ του νόμου η διοίκηση να το πράξει). Το συνεταιριλίκι-δώρο έσκασε αρχικά σαν βόμβα στη νέα διοίκηση του Τ.Τ. (μετά τις εκλογές η  κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ άλλαξε τη διοίκηση), η οποία όμως γρήγορα διαπίστωσε πως ο συνέταιρος δεν είναι όποιος κι όποιος, αφού είχε κάνει τα δέοντα ανοίγματα στην πράσινη ανάπτυξη. Ο Κ. Γριβέας είχε αναπτύξει συνεργασία με τον Ανδρίκο Παπανδρέου, αδελφό του σημερινού πρωθυπουργού, και τη μη κυβερνητική οργάνωση «Ινστιτούτο για την Κλιματική Αλλαγή και Ενεργειακή Ασφάλεια» (i4cense), στην οποία ιδρυτής και επικεφαλής είναι ο αδελφός του Πρωθυπουργού. Οι δύο τους συνδιοργανώνουν συνέδρια κάθε χρόνο για να προωθήσουν την πράσινη ανάπτυξη στην Ελλάδα.
Τελικά, ο επικεφαλής της νέας διοίκησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Κλ. Παπαδόπουλος, αντικαθιστά τον διευθύνοντα σύμβουλο της Post Bank Green Institute Α.Ε., δηλαδή τον Κ. Γριβέα, και στη θέση του   τοποθετει τον Δ. Ζήση. Μένει, όμως, να αποδειχθεί αν ο Κ. Γριβέας παραμένει ακόμα και σήμερα βασικός μέτοχος, κάτι που η σημερινή διοίκηση του Τ.Τ. αποφεύγει συστηματικώς να διευκρινίσει, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις.
Η ιστορία!
Η ιστορία ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2009, όταν η διοίκηση του Αγγ. Φιλιππίδη, έλαβε απόφαση για την ίδρυση τριών θυγατρικών. Η μία εξ αυτών συστάθηκε άμεσα τον Αύγουστο  και έλαβε την επωνυμία Post Bank Green Institute Α.Ε., για να δραστηριοποιηθεί στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης. Το καταστατικό έχει διάφορες δραστηριότητες από παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, διοργανώσεις συνεδρίων, μέχρι εμπορία ρύπων και επενδύσεις -μέσω θυγατρικών- στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες.
Αυτά δεν έγιναν άμεσα γνωστά, ως όφειλε να κάνει μια εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, όπως το Τ.Τ. Δεν υπήρξε ιδιαίτερη ανακοίνωση, πράγμα σπάνιο ακόμα και για τον πρώην πρόεδρο, Αγγ. Φιλιππίδη, όταν επί των ημερών του η τράπεζα ανακοίνωνε μέχρι και τη συμμετοχή της σε συνέδρια και εκθέσεις.
Η ίδρυση της νέας εταιρείας γνωστοποιήθηκε στο επενδυτικό κοινό τον Νοέμβριο του 2009, δηλαδή τρεις μήνες μετά τη σύστασή της, όταν το Τ.Τ. ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα 9μήνου. Το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας ήταν 500.000 ευρώ με τη συμμετοχή του Τ.Τ. να ορίζεται σε 50%.
Αυτά που δεν έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα είναι ότι:
* Το υπόλοιπο 50% των μετοχών απέκτησε ένα νομικό πρόσωπο, η εταιρεία C&C International, συμφερόντων του επιχειρηματία Κ. Γριβέα.
* Ο ίδιος επιχειρηματίας ορίστηκε και διευθύνων σύμβουλος με αποκλειστικό δικαίωμα υπογραφής για τα πάντα.
* Ως έδρα της νέας εταιρείας ορίστηκε η Μεταμόρφωση της Αττικής, που αποτελεί έδρα και των άλλων επιχειρήσεων του Κ. Γριβέα.
Οι εκπλήξεις δεν σταματούν εδώ. Στο διοικητικό συμβούλιο του «πράσινου ινστιτούτου» (Green Institute) βρέθηκε ο Εμμανουήλ Κελαϊδάκης, μέλος διοικητικού συμβουλίου της Εγνατίας Οδού Α.Ε. (διορίστηκε από τον τότε υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργο Σουφλιά). Ο ίδιος διετέλεσε και μέλος του Ινστιτούτου «Κων. Καραμανλής», καθώς επίσης και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας Εναλλακτική Ενέργεια Α.Ε. (σ.σ.: είναι η εταιρεία που ήρθε στη δημοσιότητα με αφορμή τη μίσθωση οικοπέδου ιδιοκτησίας της οικογένειας του πρώην υπουργού Ευριπίδη Στυλιανίδη για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκού πάρκου).
Ο Κυρ. Γριβέας δεν είναι τυχαίος άνθρωπος, αλλά πολυπράγμων και επιτυχημένος επιχειρηματίας.
Είναι ιδιοκτήτης ξενοδοχείων, έχει εταιρεία που διοργανώνει συνέδρια (κυρίως ιατρικού και φαρμακευτικού ενδιαφέροντος), άλλη που κάνει δημόσιες σχέσεις κ.ά. Η εταιρεία του, C&C International, διοργάνωνε και συνεχίζει να διοργανώνει συνέδρια με χορηγό το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ). Συμπτωματικώς ή όχι, το 2009 έλαβε και δύο ομολογιακά δάνεια από το Τ.Τ.
Τα τελευταία χρόνια έχει κάνει άνοιγμα στην «πράσινη» ανάπτυξη.

 Η C&C International συνεργάζεται με τη μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνές Ινστιτούτο Κλιματικής Αλλαγής &  Ενεργειακής Ασφάλειας (i4cense), , υπό τον Ανδρίκο Παπανδρέου και διοργανώνουν συνέδρια όπως αυτό του  περασμένου Οκτωμβρίου στην Αθήνα, στο οποίο βασικοί ομιλητές ήταν ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο Jose-Maria Figueres, ο Guy Clausse της European Investment Bank, ο Σταύρος Δήμας και η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη

Παρόμοιο συνέδριο διοργάνωσαν και τον Μάη του 2010  (Mediterranean Sustainable Energy Summit 2010), στο οποίο ομιλητές ήταν  ο νέος πρόεδρος του Τ.Τ., Κλεάνθης Παπαδόπουλος αλλά και ο ο νέος πρόεδρος της Post Bank Green Institute Α.Ε, Δ. Ζήσης, μαζί με τον Ερντογάν, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, και πολλούς άλλους . Πλούσια είναι και η λίστα των χορηγών και lead partners που εξασφάλισε το συνέδριο που διοργανώνεσε ο αδελφός του πρωθυπουργού: Ιδρυμα Ωνάση, όμιλος Μυτιληναίος, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, HSBC, ΟΠΑΠ, ΔΕΠΑ, ΔΕΗ, Siemens, Wind, CCC, ΕΛΠΕ και πολλές άλλες.
Στην ερώτηση «εάν γνωρίζατε τον Κ. Γριβέα πριν τη σύσταση της εταιρείας και γιατί τον επιλέξατε για συνέταιρο;» ο Αγγ. Φιλιππίδης τέως πρόεδρος στο Τ.Τ. απάντησε ότι «είμαι υπέρ της συνεργασίας ιδιωτικού και δημοσίου τομέα» και ότι «ήμασταν (σ.σ.: εννοεί το Τ.Τ.) χορηγοί σε κάποιο συνέδριο». Τονίζει πως «έχει αναπτύξει εμπειρία στη δημιουργία συνεδρίων και μπορεί να χειριστεί περιβαλλοντικά θέματα καθώς έχει διασυνδέσεις στο εξωτερικό, όπως για παράδειγμα οι επαφές με το ίδρυμα Clinton Foundation, που ασχολείται με την πράσινη ανάπτυξη».
Ερωτούμενος ο νέος πρόεδρος του Τ.Τ., Κλεάνθης Παπαδόπουλος, για τη σημερινή μετοχική σύνθεση της Green Institute, εάν γνωρίζει πώς έγινε η επιλογή του κ. Γριβέα, ποια είναι η σημερινή σύνθεση του διοικητικού της συμβουλίου και για το τι   προτίθεται να κάνει με τη συγκεκριμένη εταιρεία, απάντησε ότι «πρόθεση της τράπεζας είναι να έχει συμμετοχή στον τομέα της περιβαλλοντικά βιώσιμης ανάπτυξης, ότι θα αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που θα προκύψουν και ότι σκοπός της Post Bank Green Institute είναι να συγκεντρώσει το καλύτερο επιστημονικό δυναμικό». Ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε επίσης ότι «δεν μας απασχολούν οι πολιτικές προτιμήσεις των στελεχών μας ή των συνεργατών μας αλλά αποκλειστικά και μόνο η δυνατότητά τους να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις του ρόλου τους». Παρέλειψε όμως να αναφερθεί στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας Post Bank Green Institute και στα μέλη του διοικητικού της συμβουλίου, λέγοντας μόνο ότι προχώρησε «στην πρόσληψη νέου διευθύνοντος συμβούλου, του Δ. Ζήση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: