17/4/10

Οι Aρχές της Bιώσιμης Aνάπτυξης και το ΔΝΤ.

Για να μην ξεχάσουμε και αυτά που ξέρουμε - μιας και γίναμε όλοι οικολόγοι "εν μια νυκτί" με προεξάρχουσα την κα. Μπιρμπίλη - και για να καταλάβουμε γιατί η "Πράσινη" Ανάπτυξη στην πραγματικότητα είναι "Κατάμαυρη", απλά θα ξαναθυμίσουμε τις αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης :
1. Θεσπίζεται σύστημα ελέγχου της δημόσιας οικολογικής "τάξης" με ευθύνη της πολιτείας και δεν αφήνεται στους "κανόνες της αγοράς" η υπόθεση αυτή.
2. Aπαγόρευση της μείωσης του Φυσικού Κεφαλαίου.
3. Eπιβάλλεται ο σεβασμός της φερούσης ικανότητας των οικοσυστημάτων.
4. Eπιβάλλεται η διόρθωση του σφάλματος όσον αφορά την προηγούμενη περίπτωση, όπου είναι ακόμα εφικτή.
5. Προστατεύεται η βιοποικιλομορφία.
6. Eπιδιώκεται η διασφάλιση της κοινής φυσικής κληρονομιάς του ζωτικού πυρήνα του φυσικού κεφαλαίου, δηλαδή της άγριας φύσης.
7. Aπαγορεύεται η μη ήπια ανάπτυξη των ευπαθών οικοσυστημάτων.
8. Eπιτάσσεται η ισορροπία ανθρωπογενών συστημάτων και οικοσυστημάτων βάσει της αρχής της χωρονομίας.
9. Προστατεύεται η πολιτιστική κληρονομιά και υποστηρίζεται ο ποιοτικό-πνευματικός χαρακτήρα της ανάπτυξης.
10. Eπανέρχεται η ποιότητα ζωής στην πόλη μέσω του βιώσιμου αστικού περιβάλλοντος.
11. Mε το σεβασμό του φυσικού κάλλους εξυπηρετούνται οι αισθητικές ανθρώπινες ανάγκες.
12. Kαθιερώνεται το υγιές σύστημα αξιών και η οικολογική συνείδηση ως πραγματική εγγύηση όλου του συστήματος ελέγχου της βιώσιμης ανάπτυξης.
13.Εγγενής ηθική αξία αποδίδεται ακόμη στο φυσικό κεφάλαιο, τα οικοσυστήματα, τη βιοποικιλομορφία, την πολιτιστική κληρονομιά, το φυσικό κάλλος και τέλος, στην άγρια φύση.
Oι αρχές αυτές στηρίχθηκαν στους Κανόνες και στις Eγγενείς Hθικές Aξίες που θεμελίωσαν το Οικολογικό Κίνημα την Δεκαετία του 1970, όταν η μόνη "πράσινη" αναφορά στις γραμμές του ΠΑΣΟΚ ήταν ο ... "ήλιος" του. Τώρα 40 χρόνια μετά και αφού το ΠΑΣΟΚ πέρασε από τον "Τρίτο Δρόμο" του Ανδρέα Παπανδρέου , στον "Εκσυγχρονιστικό Δρόμο" του Σημίτη για να καταλήξει στον "Πράσινο Δρόμο" του Γιωργάκη Παπανδρέου, οι αρχές της Αειφορίας και της Βιωσιμότητας καταπατούνται πλήρως από το "Πρόγραμμα Ανεμογεννήτριες Παντού" της κα. Μπιρμπίλη. Θα μπορούσε κανείς να περιμένει κάτι διαφορετικό, όταν με μαθηματική ακρίβεια ο Δρόμος της σημερινής Κυβέρνησης μας οδηγεί στην Μονεταριστική πολιτική του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου; Εκτός αν κάποιος υποστηρίξει ότι η Αειφόρος Ανάπτυξη δεν αντίκειται στο ΔΝΤ, και ότι το ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ με την σειρά του δεν εφαρμόζει Μονεταριστική Πολιτική αλλά είναι Φορέας για την διάδωση και την εφαρμογή της Πράσινης Ανάπτυξης; (βέβαια από το ΠΑΣΟΚ όλα να τα περιμένεις: τα στελέχη του είναι ικανά να προσπαθήσουν να μας πείσουν και για αυτό!)...
Και επειδή πολλοί όψιμοι «οικολογίζοντες» τείνουν να μας επιτείθονται για την Πολεμική μας ενάντια στην Υπουργό "Περιβάλλοντος" Τίνα Μπιρμπίλη τους καλούμε να ξαναθυμηθούμε μαζί τις αρχές συγκρότησης του οικολογικού κινήματος πάνω στις οποίες στηρίχθηκε η Πολιτική της Βιώσιμης Ανάπτυξης και της Αειφορίας! Οι αρχές αυτές όπως διετυπώθησαν αρχικά από τον Arne Naess και τον συνεργάτη του George Sessions είναι οκτώ:
1. Yποστηρίζεται πως η καλή κατάσταση και η άνθιση της ανθρώπινης και μη-ανθρώπινης ζωής στη γη έχουν εγγενή αξία, ανεξάρτητα από τη χρησιμότητα του μη-ανθρώπινου έμβιου κόσμου για τον άνθρωπο.
2. Aναγνωρίζεται εγγενής αξία στην ποικιλία των μορφών ζωής, που συνεισφέρουν στην πραγμάτωση αυτών των αξιών.
3. Oρίζεται πως ο άνθρωπος δεν έχει δικαίωμα να μειώσει αυτόν τον πλούτο και τη διαφορετικότητα των μορφών ζωής, παρά μόνο εάν πρόκειται για την ικανοποίηση ζωτικών του αναγκών.
4. Διαπιστώνεται, πως η άνθιση τη
ς ανθρώπινης ζωής και του πολιτισμού είναι συμβατή με τη μείωση του ανθρώπινου πληθυσμού και πως αυτή είναι αναγκαία, για την ανάπτυξη της μη-ανθρώπινης έμβιας ζωής.
5. Aναγνωρίζεται ότι ο βαθμός παρέμβασης του ανθρώπου στη φύση είναι υπερβολικός, ενώ η κατάσταση διαρκώς χειροτερεύει.
6. Προτείνεται η αλλαγή της οικονομικής και τεχνολογικής πολιτικής, καθώς και οι ιδεολογικές τους δομές. Τα πράγματα τότε θα είναι πολύ διαφορετικά.
7. Διευκρινίζεται, πως η ιδεολογική αλλαγή θα αφορά στη σωστή κατανόηση της έννοιας της ποιότητας ζωής, σε αντίθεση με την επιδίωξη ενός υψηλότερου οικονομικά επιπέδου ζωής. Θα επέλθει, τοιουτοτρόπως, η συνειδητοποίηση της διαφοράς του υψηλού από το ωραίο.
8. Tονίζεται πως, όσοι υποστηρίζουν τις παραπάνω θέσεις, οφείλουν να προωθήσουν έμμεσα ή άμεσα τις αλλαγές αυτές.
Τώρα αν υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν πως οι Μεγαλοεργολάβοι της ΤΕΡΝΑ-ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ και των άλλων Εταιρειών αποφάσισαν να ενστερνιστούν αυτές τις αρχές, τότε αυτοί είναι ικανοί να πιστέψουν ότι και το ΔΝΤ έρχεται στην Χώρα μας για να εφαρμόσει Πρόγραμμα Πράσινης Ανάπτυξης! Εμείς επειδή πιστεύουμε ακριβώς το αντίθετο θα συνεχίζουμε να καλούμε όλους τους σκεπτόμενους και ευαισθητοποιημένους πολίτες σε:
ενάντια
για την
*****************

Για την Αειφόρο και Βιώσιμη Ανάπτυξη διαβάστε επίσης και εδώ:
ΟΙ ΕΓΓΕΝΕΙΣ ΗΘΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΣΤΗ ΒΑΘΕΙΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Βαθειά Οικολογία

Δεν υπάρχουν σχόλια: