4/5/14

Νεοναζιστική τρομοκρατία στην Οδησσό!


Στις 2 Μαΐου, με το πρόσχημα της λεγόμενης πορείας «για την ενότητα της Ουκρανίας» (η οποία χρονολογείται πριν τον ποδοσφαιρικό αγώνα «Chernomorets»–«Metallist») – οι παραστρατιωτικές ομάδες και ουκρανοί εθνικιστές συγκεντρώθηκαν στην Οδησσό από όλη τον χώρα. Έφτασαν με λεωφορεία και με τρένα. Από την αρχή – μόλις άρχισαν να συγκεντρώνονται στην πλατεία «Sobornaya» – μεταξύ των απλών ακροδεξιών οπαδών θα μπορούσε κανείς να δει πάρα πολλούς, καλά εξοπλισμένους, παραστρατιωτικούς. 
Είχαν ασπίδες, κράνη, ρόπαλα, και άλλο εξοπλισμό μάχης. Ήταν κυρίως – άνδρες περίπου 30-40 ετών, οι οποίοι προφανώς δεν ήταν οπαδοί του ποδοσφαίρου. Κάποιοι από αυτούς είχαν ασπίδες, όπου ήταν γραμμένο: «φρουρά του Μαϊντάν». Αυτές οι εθνικιστικές παραστρατιωτικές ομάδες έγιναν η κύρια δύναμη κρούσης της αιματηρής σφαγής των κατοίκων της Οδησσού στην πλατεία «Kulikovo».
Συνολικά υπήρχαν περισσότεροι από χίλιοι εθνικιστές που συμμετείχαν στην πορεία και τη σφαγή που ακολούθησε. Οι κάτοικοι της περιοχής της Οδησσού ήταν η μειοψηφία μεταξύ τους, ενώ η πλειοψηφία – ακροδεξιών ήταν παρακρατικοί που ήρθαν εκεί μαζί. Αυτό έγινε φανερό ιδίως από τη διάλεκτο που χρησιμοποιούσαν (δεν είναι τυπική για την περιοχή της Οδησσού), ωστόσο πολλοί από αυτούς δεν δίσταζαν ανοιχτά να πουν από πού ήρθαν. Οι οπαδοί της τοπικής ομάδας «Chernomorets» εγκατέλειψαν την πορεία από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι συγκρούσεις – αφού ήταν εκεί μόνο για την παραδοσιακή πορεία στο γήπεδο και όταν συνειδητοποίησαν ότι οι «επισκέπτες» και προβοκάτορες τους οδηγούσαν ενάντια στον τοπικό πληθυσμό – η πλειοψηφία των οπαδών της Chernomorets (με τα μαύρα-μπλε κασκόλ του club της Οδησσού) – αποχώρησαν από τη δήθεν «ειρηνική» πορεία.
Ταυτόχρονα, οι «φιλοξενούμενοι-μαχητές» δεν πήγαιναν στο γήπεδο. Στόχος τους ήταν να τρομοκρατήσουν τους κατοίκους της πόλης και να εξαπολύσουν βίαιες επιθέσεις κατά των ακτιβιστών του κινήματος που αντιτίθεται στη χούντα του Κιέβου. Η δράση των εθνικιστών από την αρχή δεν είχε καμία ειρηνική φύση, από τη στιγμή που ετοιμαζόταν να ξεκινήσει τη σφαγή.
Στην περιοχή υπήρχαν μόνο λίγοι αστυνομικοί, αν και το προσωπικό της τοπικής αστυνομίας μόνο στην Οδησσό ήταν σε θέση να ελέγξει ένα πλήθος από χίλια άτομα και, ως εκ τούτου, να εμποδίσει το πογκρόμ και τις δολοφονίες. Όπως αποδείχθηκε, η πλειοψηφία των αστυνομικών διατάχτηκε να φυλάξει το κτίριο του Τμήματος Εσωτερικών Υποθέσεων. Έτσι, ολόκληρη η πόλη παραδόθηκε στα χέρια των παρακρατικών νεοναζί. Αυτό άλλωστε δεν ήταν καθόλου περίεργο δεδομένου ότι ο σημερινός υπουργός Εσωτερικών Arsen Avakov έχει μακριές και στενές σχέσεις με τις νεοναζιστικές ομάδες, που περιλαμβάνονται στο «Δεξιό Τομέα».
Όταν οι συμμορίτες εθνικιστές παρέλασαν κατά μήκος της οδού Grecheskaya περίπου 200-250 ακτιβιστές της τοπικής πολιτοφυλακής της Οδησσού προσπάθησαν να τους σταματήσουν. Αλλά σύντομα οι εθνικιστές αντέδρασαν πετώντας πέτρες, μπουκάλια και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης. Εκεί ακούστηκαν και οι πρώτοι πυροβολισμοί. Ο ακτιβιστής της "Borotba"  Ιβάν πληγώθηκε από πυροβολισμό στην κοιλιά από στρατιωτικό όπλο. Στη συνέχεια, οι ακτιβιστές και μέλη της πολιτοφυλακής της Οδησσού προσπάθησαν να διαφύγουν στο εμπορικό κέντρο “Αθηνά” στην πλατεία «Ελληνικού». Ένα πλήθος από ακροδεξιούς εθνικιστές ξεκίνησαν ένα μακελειό σε βάρος τους. Οι ακροδεξιοί παραστρατιωτικοί αμέσως προετοίμασαν τις μολότωφ στην πλατεία, προκειμένου να πυρπολήσουν το εμπορικό κέντρο στο οποίο κλείστηκαν τα μέλη της πολιτοφυλακής της Οδησσού. Οι αστυνομικοί κατάφεραν εκεί να σώσουν τις ζωές των ακτιβιστών καθώς οδηγούσαν τα αυτοκίνητα της αστυνομίας απευθείας στην είσοδο του εμπορικού κέντρου.
Στη συνέχεια, το πλήθος των εθνικιστικών κατευθύνθηκε προς την πλατεία «Kulikovo», όπου υπήρχε μια κατασκήνωση ενάντια στη χούντα του Κιέβου. Οι ακτιβιστές της "Borotba", μαζί με άλλους ακτιβιστές και απλούς κάτοικους της Οδησσού, βρίσκονταν εκείνη την ημέρα στην κατασκήνωση διαμαρτυρίας. Συνολικά υπήρχαν εκεί περίπου 200 άτομα, οι μισοί από αυτούς ήταν γυναίκες και ηλικιωμένοι άνδρες.
Οι νεοναζί άρχισαν να ρίχνουν μολότωφ στις σκηνές τυλίγοντάς τες στις φλόγες. Ακτιβιστές από την κατασκήνωση διαμαρτυρίας αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν στο κοντινό «Σπίτι των Συνδικάτων».
Εκεί οι ακροδεξιοί προσπαθούν να δολοφονήσουν τους κατοίκους της Οδησσού, πυρπολώντας το ισόγειο του κτιρίου. Η φωτιά εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα σε όλο το κτίριο.
Οι άνθρωποι άρχισαν να πηδούν από τα παράθυρα των επάνω ορόφων – προσπαθώντας να ξεφύγουν από τις φλόγες. Στο έδαφος όμως τους περίμεναν για να τους αποτελειώσουν οι παρακρατικοί εθνικιστές. 
Έτσι, ο σύντροφός μας -μέλος της ένωσης "BorotbaAndrew Brazhevsky – δολοφονήθηκε άνανδρα. Το μέλος του περιφερειακού συμβουλίου Vyacheslav Markin (ένας συνεργάτης του ηγέτη της "Borotba" στην Οδησσό Alexey Albu) επίσης δολοφονήθηκε βάναυσα με τον ίδιο τρόπο, όταν πήδηξε από το παράθυρο. Πάνω από 40 ακτιβιστές κάηκαν ζωντανοί, δηλητηριάστηκαν από καπνό ή δολοφονήθηκαν από τους Ναζί, ενώ προσπαθούσαν να ξεφύγουν από το φλεγόμενο κτίριο. Ευτυχώς, οι περισσότεροι από τους συντρόφους μας κατάφεραν να ξεφύγουν ζωντανοί. Μερικοί από τους συντρόφους της "Borotba", μεταξύ και ο επικεφαλής μας δημοτικός σύμβουλος Alexei Albu ξυλοκοπήθηκαν άγρια από τα φασιστόμουτρα, με αποτέλεσμα μώλωπες, σπασμένα κόκαλα και τραύματα στο κεφάλι.
Η σφαγή στην Οδησσό διοργανώθηκε από τη χούντα του Κιέβου έτσι ώστε να εκφοβίσουν τον πληθυσμό που είναι δυσαρεστημένος με το νέο καθεστώς, και έτσι ώστε να τσακιστούν οι ενεργοί μαχητές εναντίον του. Απόδειξη για αυτό είναι το γεγονός ότι οι ακροδεξιοί συμμορίτες ήταν άρτια εξοπλισμένοι. Επιπλέον, η αδράνεια της αστυνομίας, καθώς και το γεγονός ότι η επίθεση των ακροδεξιών στην Οδησσό έγινε ταυτόχρονα με την «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» στο Slavyansk είναι επίσης ακόμα μια απόδειξη περί αυτού.
Η χούντα του Κιέβου πορεύεται ανοιχτά προς ένα βίαιο μακελειό εναντίον των πολιτικών της αντιπάλων. Και τα εργαλεία αυτής της βάναυσης βίας είναι οι νεοναζί αλήτες -που δρουν στενά μαζί με τη μυστική αστυνομία, καλά οπλισμένοι και χρηματοδοτούμενοι ανοιχτά από την ολιγαρχία.
Η σφαγή στην Οδησσό αποκαλύπτει ότι το καθεστώς των εθνικιστών και των ολιγαρχικών στο Κίεβο γίνεται όλο και περισσότερο μια ολοκληρωτική τρομοκρατική δικτατορία φασιστικού τύπου.
Το συμβούλιο της ένωσης "Borotba" , 3 Μάη 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια: