7/4/14

Ακροδεξιά στροφή της Ουγγαρίας.

Το ουγγρικό ακροδεξιό κόμμα Τζόμπικ είναι πλέον το ισχυρότερο εθνικό ριζοσπαστικό κόμμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο ηγέτης του, Γκαμπόρ Βόνα, μετά τα πρώτα αποτελέσματα από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στη χώρα. Ο Βόνα δήλωσε ότι το κόμμα του κατέχει το 21 τοις εκατό των ψήφων.
«Δεν καταφέραμε να επιτύχουμε τη σημαντική εξέλιξη που επιζητούσαμε, (αλλά) πήραμε πάνω από το 20 τοις εκατό, κάτι που πολλοί δεν πίστευαν!», δήλωσε ο Βόνα σε συνέντευξη Τύπου. «Το Τζόμπικ συνεχώς αυξάνει τη δημοτικότητά του... Και πριν από τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι σημαντικό να καταστεί σαφές πως σήμερα το Τζόμπικ είναι το ισχυρότερο εθνικό ριζοσπαστικό κόμμα στην ΕΕ», δήλωσε ο Γκαμπόρ Βόνα και πρόσθεσε«Δεν θα εγκαταλείψουμε τον αγώνα, θα συνεχίσουμε και θα βγούμε νικητές. Θα συζητήσουμε και θα σκεφτούμε σοβαρά πως θα λειτουργήσουμε στο μέλλον. Σκοπός μας είναι το 2018 να είμαστε νικητές!» 
Με καταμετρημένο σχεδόν το 87% των ψήφων, το Τζόμπικ προβλέπεται να καταλάβει 23 έδρες στις συνολικά 199 του ουγγρικού κοινοβουλίου. Το κυβερνών δεξιό κόμμα Fidesz του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν κερδίζει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή καταλαμβάνοντας 133 από τις 199 έδρες, ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή, ενώ η Αριστερή Συμμαχία εκλέγει 39 βουλευτές. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως εξαιτίας του γεγονότος ότι η Αριστερή Συμμαχία δεν θα παραμείνει αρραγής εντός του κοινοβουλίου, το ακροδεξιό κόμμα θα έχει πλέον τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην χώρα.
Το Fidesz έλαβε το 44,5% των ψήφων και εκμεταλλευόμενος το εκλογικό σύστημα, εξασφαλίζει τις 133 από τις 199 έδρες του νέου Κοινοβουλίου. «Οι Ούγγροι κατέστησαν σαφές πως δεν επιθυμούν της έξοδο από την ΕΕ. Το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο, η Ουγγαρία πρέπει να παραμείνει στην ΕΕ, έχοντας όμως ισχυρή εθνική κυριαρχία,» δήλωσε αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο Ορμπάν.
Δεύτερη ήρθε η κεντροαριστερή συμμαχία, με ηγέτη τον Αττίλα Μαστερχάζι, που συγκέντρωσε το 25%, βλέποντας την δύναμη της να συρρικνώνεται. «Η χώρα μας δεν είναι ελεύθερη. Η κυβερνώσα παράταξη είναι υπεύθυνη για την Συνταγματική εκτροπή καθώς την τελευταία τετραετία, καταχράστηκε την πλειοψηφία των δύο τρίτων στο κοινοβούλιο», κατήγγειλε ο Μαστερχάζι. Τις καταγγελίες αυτές ενίσχυσε και η ανακοίνωση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).
Τα μέσα ενημέρωσης και ο εκλογικός νόμος προσέφεραν "ένα ανάρμοστο πλεονέκτημα" στο συντηρητικό κόμμα Fidesz (Ένωση Νεαρών Δημοκρατών) του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, το οποίο κέρδισε τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές στην Ουγγαρία, ανακοίνωσε χαρακτηριστικά ο ΟΑΣΕ.
"Μια περιοριστική νομοθεσία για την προεκλογική εκστρατεία, μια μεροληπτική κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης και προεκλογικές δραστηριότητες που θόλωναν τον διαχωρισμό ανάμεσα στο πολιτικό κόμμα και το κράτος παρείχαν ένα ανάρμοστο πλεονέκτημα στο κύριο κόμμα στην εξουσία", δήλωσε ο Πορτογάλος βουλευτής Αντάο Σίλβα, ο οποίος ήταν ο συντονιστής της ομάδας των παρατηρητών του ΟΑΣΕ στις ουγγρικές εκλογές. Ο ΟΑΣΕ διαπιστώνει ωστόσο ότι οι εκλογές αυτές προσέφεραν "μια πραγματική επιλογή" στους Ούγγρους και ότι η διαχείρισή τους ήταν "διαφανής και αποτελεσματική".
Ο Ορμπάν θα συνεχίσει να κρατάει τα ηνία της Ουγγαρίας για άλλα τέσσερα χρόνια καθώς το κόμμα του εξασφάλισε το 44,5% των ψήφων στις χθεσινές εκλογές, σύμφωνα με τα σχεδόν οριστικά αποτελέσματα.
Κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο Ορμπάν είχε κατηγορηθεί ευρέως ότι αναδιοργάνωσε τις εκλογικές περιφέρειες και το σύνολο του εκλογικού συστήματος προς όφελός του.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός κατάφερε εξάλλου, προχωρώντας γρήγορα σε τροπολογίες του Συντάγματος, να καθυποτάξει την μεγάλη πλειονότητα των ουγγρικών μέσων ενημέρωσης.
Η ενδελεχής νομική εξέταση "με περίπου 800 νέους νόμους ή ουσιαστικές τροποποιήσεις που εισήχθησαν, είναι κάτι το άνευ προηγουμένου", δήλωσε παράλληλα η επικεφαλής της αποστολής των παρατηρητών του ΟΑΣΕ Όντρεϊ Γκλόβερ.
"Ορισμένες από τις αλλαγές ήταν θετικές, αλλά άλλες υπονόμευσαν τους ελέγχους και τις ισορροπίες και υπήρξε λίγη ή καθόλου δημόσια διαβούλευση ή συζήτηση", πρόσθεσε η ίδια.
Από τις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο τηλεφώνησε χθες στον Ορμπάν για να τον συγχαρεί, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
"Υπολογίζουμε στην δέσμευση του πρωθυπουργού Ορμπάν και στην δέσμευση και στην υποστήριξη της Ουγγαρίας στην διατήρηση της κοινής διαδρομής προς τα εμπρός για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση", δήλωσε η Πία Αρενκίλντε.
Ωστόσο ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Χάνες Σβόμποντα προειδοποίησε τον Ορμπάν ότι πρέπει να συμμορφωθεί με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και κάλεσε τις Βρυξέλλες να επιτηρούν την Ουγγαρία.
"Όσο μεγάλη πλειοψηφία κι αν εξασφάλισε ο Ορμπάν, αυτό δεν τον απαλλάσσει από την συμμόρφωσή του με την νομοθεσία της ΕΕ και τον σεβασμό των αξιών της ΕΕ", σημείωσε ο Σβόμποντα, κατηγορώντας τον Ορμπάν για τον "επανασχεδιασμό του Συντάγματος και την υιοθέτηση νόμων, οι οποίοι ήταν συχνά πέραν αυτού που είναι αποδεκτό σε μια ευρωπαϊκή δημοκρατία".


Δεν υπάρχουν σχόλια: