2/3/14

Lviv (Λβοφ), 1941, 2014: Το κτήνος επέστρεψε.

Ο ναζισμός, στην πιο σκληρή και απάνθρωπη έκδοσή του, ανάκατος με θρησκευτικό φανατισμό και άκρατο μεσαιωνισμό, στην Ουκρανία της Μέρκελ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο πρώτος γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος στην πόλη της Lviv της Ουκρανίας, Rostislav Vasilko (Ρόστισλαβ Βασίλκο), βασανίστηκε στην κυριολεξία με τρόπο που αναβιώνει τον Μεσαίωνα, από μέλη της περιβόητης "EuroMaidan". Αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται στο νοσοκομείο του Κιέβου σε σοβαρή κατάσταση. Ο Rostislav Vasilko κάτοικος της πόλης Λβιβ (κύριο προπύργιο του νεοναζιστικού μορφώματος "Svoboda") δεχόταν απειλές κατά της ζωής του και της οικογένειάς του. 
Στις 22/2 βασανίζονταν περίπου επί 12 ωρες (11 π.μ-11 μ.μ) από τους νεοναζί. Μεταξύ άλλων, τον έβαλαν να φιλήσει τον σταυρό και να μετανοήσει, όπως γινόταν το μεσαίωνα από την Ιερά Εξέταση. Ένας οργισμένος όχλος χριστιανοφασιστών σε έξαλλη κατάσταση…Τα σημάδια της βίας κατά του προσώπου του εμφανή. Το σώμα του μελανιασμένο, τον χτυπούσαν σύμφωνα με μαρτυρίες με όλα τα είδη των αντικειμένων σπάζοντας του έτσι το κρανίο, τρία πλευρά και το ρινικό διάφραγμα. Λόγω της βαριάς κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης που υπέστει πάσχει από διάσειση δεύτερου βαθμού. 
Δυστυχώς η ιστορική αυτή πόλη της Ουκρανίας (το ιστορικό κέντρο της μάλιστα έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς) έχει στιγματιστεί από παρόμοιες καταστάσεις. H Λβιβ άλλαξε πολλές φορές ονομασία και επίσημη γλώσσα. Μετά τη λήξη του Α’ Παγκόσμιου Πόλεμου (1918), οι Πολωνοί επανέφεραν την παλαιά ονομασία, καθώς πέρασε στα χέρια τους. Το 1939, η πόλη και η επαρχία της πέρασε στα χέρια της Σοβιετικής Ένωσης, πήρε την ονομασία Λβοφ και έγινε κομμάτι της ουκρανικής Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας. Κατόπιν βρέθηκε υπό την κατοχή των Ναζί από τον Ιούνιο του 1941 μέχρι τον Ιούλιο του 1944 οπότε πέρασε ξανά στα χέρια της ΕΣΣΔ. Μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, η Λβιβ ανήκει στην Ουκρανία.
Τα «πογκρόμ της Lviv» όπως έμειναν γνωστά στην ιστορία είναι οι δυο μεγάλες σφαγές των Εβραίων από τους ναζί στην πολύπαθη περιοχή της σημερινής Ουκρανίας (30 Ιουνίου – 2 Ιουλίου και 25 Ιουλίου με 29 Ιουλίου 1941) κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Πάνω από 6.000 Εβραίοι υπολογίζεται ότι δολοφονήθηκαν από τα Τάγματα Θανάτου (παραστρατιωτικές οργανώσεις υπό τον έλεγχο των Ες-Ες που χρησιμοποιήθηκαν κυρίως για τον αφανισμό των Εβραίων, των Ρομά και των κομουνιστών), Ουκρανούς εθνικιστές και τμήματα των ουκρανικών πολιτοφυλακών. 
Κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου η Lviv (Λβιβ) είχε τον τρίτο μεγαλύτερο – πάνω από 200.000 - εβραϊκό πληθυσμό στην Πολωνία. Το 1939, η πόλη και η επαρχία της προσαρτήθηκε Σοβιετικής Ένωσης, πήρε την ονομασία Λβοφ και έγινε κομμάτι της ουκρανικής Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας. Ακολούθησε η επέλαση της Βέρμαχτ. Αμέσως μόλις ο ναζιστικός στρατός μπήκε στην Lviv, τα Τάγματα Θανάτου με τη συμμετοχή των Ουκρανών εθνικιστών οργάνωσαν πογκρόμ ως αντίποινα για τις εκτελέσεις κρατουμένων που πραγματοποιήθηκαν σε φυλακές της Πολωνίας και της Ουκρανίας από τη Σοβιετική μυστική αστυνομία NKVD. Οι προπαγανδιστές των ναζί χρησιμοποίησαν το γεγονός ότι μεγάλο ποσοστό των σοβιετικών στρατιωτών ήταν Εβραίοι για να ανατροφοδοτήσουν το μίσος προς τους Εβραίους στον ουκρανικό λαό. 
Το πρώτο βήμα ήταν η συγκρότηση μιας ουκρανικής πολιτοφυλακής η οποία ενεργούσε υπό τις προτροπές και τις ευλογίες των ναζί. Υποβοηθούσε ο Οργανισμός των Ουκρανών Εθνικιστών (θεωρείται πρόγονος του σημερινού ακροδεξιού κόμματος "Svoboda") αλλά και ανοργάνωτους εθνικιστές της Ουκρανίας. Μαρτυρίες κάνουν λόγο ακόμη και για 7.000 νεκρούς εβραίους. Λίγες ημέρες μετά ακολούθησε και δεύτερο πογκρόμ που έμεινε στην ιστορία ως «Οι Μέρες του Πετλιούρα» γιατί έγινε ως αντίποινα για τη δολοφονία του Ουκρανού ηγέτη Σιμόν Πετλιούρα από αντάρτη του αναρχικού κομουνιστικού επαναστατικού στρατού της Ουκρανίας στο Παρίσι. Το δεύτερο πογκρόμ οργανώθηκε από εθνικιστικούς κύκλους της Ουκρανίας με γερμανική ενθάρρυνση.
Περίπου 2.000 άνθρωποι δολοφονήθηκαν σε περίπου τρεις ημέρες. Πολλοί Εβραίοι μεταφέρθηκαν στο εβραϊκό νεκροταφείο και δολοφονήθηκαν βάναυσα και μαζικά. 
Οι φωτογραφίες από τα πογκρόμ της Lviv είναι φρικιαστικές. Ξυλοδαρμοί, πετροβολισμοί, ταπείνωση γυναικών και αντρών τους οποίους τα τάγματα εφόδου έγδυναν δημόσια και τους χτυπούσαν με μπαστούνια. Σκηνές από βίαιες συλλήψεις. Στις φωτογραφίες μεταξύ άλλων αναγνωρίζονται μέλη του Οργανισμού Ουκρανών Εθνικιστών. Δεν υπάρχουν σχόλια: