1/3/14

Η Γερμανία πνίγεται από την αιθάλη των λιγνιτωρυχείων!

Παρότι η Γερμανία προπαγανδίζει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παγκοσμίως, η χώρα εξαρτάται ακόμα σε μεγάλο βαθμό από την εξόρυξη άνθρακα για την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών. Μάλιστα το 2013, η εκμετάλλευση του άνθρακα ανήλθε σε υψηλό εικοσαετίας. 
Ένα παράδειγμα είναι το χωριό Atterwasch στην περιοχή του Βραδεμβούργου που θα μεταφερθεί καθώς βρίσκεται πάνω από ένα μεγάλο κοίτασμα λιθάνθρακα. Αντίστοιχη μοίρα περιμένει το χωριό του Proschim ηλικίας 700 ετών, ενώ η εκκλησία του Magdeborn κοντά στη Λειψία βρίσκεται πλέον στο μέσο μιας λίμνης που δημιουργήθηκε δίπλα στο κύτταρο εξόρυξης της περιοχής. Τα περισσότερα από αυτά τα χωριά βρίσκονται στην πρώην Ανατολική Γερμανία. Πάντως παρόμοιες τακτικές ακολουθούνται σε Πολωνία και Τσεχία.
Παρότι η γερμανική κυβέρνηση υποστηρίζει πως θα περιορίσει την εξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα ως το 2050, οι εκπομπές αέριων ρύπων αυξάνονται σε πείσμα της υψηλότερης διείσδυσης των φωτοβολταϊκών και των αιολικών στο ενεργειακό μείγμα της χώρας. Και ήδη υπάρχουν φωνές μέσα στον ποδόγυρο της καγκελαρίου Μέρκελ, που μιλούν για άμεση διακοπή του προγράμματος επιδοτήσεων ειδικά για τα αιολικά.  Κι αν αυτό σας φαντάζει παράλογο σίγουρα δεν έχετε ακούσει και δεν έχετε διαβάσει τίποτε για την ...απάτη της πράσινης ανάπτυξης! 


Δεν υπάρχουν σχόλια: