23/2/14

Εμπρηστές στις βουνοκορφές.

Οι περιστρεφόμενες έλικες των ανεμογεννητριών είναι αιτία πρόκλησης πυρκαγιών. Όπως απέδειξε το video που τράβηξαν -χρησιμοποιώντας κάμερες υψηλής ταχύτητας και ένα σύστημα τρισδιάστατης απεικόνισης κεραυνών- ο Joan Montanyà του Πολυτεχνείου της Καταλωνίας στη Βαρκελώνη και οι συνάδελφοί του, οι ανεμογεννήτριες πυροδοτούν την πρόκληση αστραπών.
Μάλιστα, προς έκπληξη των επιστημόνων, το video αποκάλυψε την ταυτόχρονη πρόκληση αστραπής από τρεις κοντινές ανεμογεννήτριες.
Οι συχνή πρόκληση κεραυνών αποβαίνει τελικά καταστροφική για τις έλικες των ανεμογεννητριών οι οποίες είναι κατασκευασμένες από πλαστικό ενισχυμένο με ανθρακονήματα. Παρότι είναι σχεδιασμένες για να ανταπεξέρχονται σε ηλεκτρικές εκκενώσεις, η συχνή εμφάνιση τέτοιων φαινομένων θα μπορούσε να τις φθείρει.
“Οι ανεμογεννήτριες είναι εκτεθειμένες σε πολλές ηλεκτρικές εκκενώσεις και μπορούν εύκολα να φθαρούν” επισημαίνει ο Montanyà. Ο ίδιος εικάζει ότι το περιστρεφόμενο μέρος της έλικας φορτίζεται ηλεκτρικά λόγω της τριβής με τον ατμοσφαιρικό αέρα.
Στις ανεμογεννήτριες δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί αγώγιμο αλουμίνιο ώστε το ηλεκτρικό ρεύμα να διαχυθεί στο σύνολο του κελύφους τους, όπως συμβαίνει στην άτρακτο των αεροσκαφών για να προστατευτούν από τους κεραυνούς. Κι αυτό διότι το επιπλέον βάρος θα μείωνε δραματικά την αποδοτικότητά τους.
Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση "Journal of Geophysical Research: Atmospheres". Και εμμέσως πλην σαφώς εξηγεί γιατί τόσες πολλές δασικές πυρκαγιές προκαλούνται δίπλα σε εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: