23/2/14

Το φιάσκο των "ανανεώσιμων" πηγών ενέργειας!

Η μεταρρύθμιση στην αγορά ενέργειας της Ισπανίας, ιδίως οι περικοπές στις επιδοτήσεις και τις εγγυημένες τιμές που ισχύουν για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προκαλεί ισχυρά νομικά προβλήματα για την κυβέρνηση. Το τελευταίο επεισόδιο είναι η προσφυγή στην δικαιοσύνη που κατατέθηκε από την εταιρεία Masdar, θυγατρική της "Abu Dhabi Investment Authority", λόγω της περικοπής των αποδοχών της που υπέστη στην Ανδαλουσία. Αυτή δεν είναι η μόνη περίπτωση: Άλλες επιχειρήσεις "πράσινης" ενέργειας. που επηρεάζονται κατά παρόμοιο τρόπο από τις αλλαγές στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, κατέθεσαν επίσης προσφυγές στην δικαιοσύνη για τις ζημίες που τους προκλήθηκαν από τις περικοπές στις επιδοτήσεις και τις εγγυημένες τιμές. Τα ασφαλιστικά μέτρα και οι αποζημιώσεις που απαιτούν είναι τεράστιες, και ο κίνδυνος η κυβέρνηση να χάσει στην δικαστική διαμάχη μαζί τους και τελικά να αναγκαστεί να τις αποζημιώσει είναι υψηλός.
Αυτή η δικαστική διαμάχη θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν το υπουργείο Βιομηχανίας προσάρμοζε το νέο σύστημα πληρωμών για τους παραγωγούς από "ανανεώσιμες" πηγές ενέργειας με ισχυρό νομοθετικό πλαίσιο. Οι πιο αντικειμενικοί υπολογισμοί δείχνουν ότι η Ισπανία πράγματι, είχε υπερβολικές επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές και υψηλές εγγυημένες τιμές για τις "ανανεώσιμες" πηγές ενέργειας, καθ' υπέρβαση των κανόνων της αγοράς και του οικονομικού ορθολογισμού, και αυτό ήταν μία από τις αιτίες της αδυσώπητης αύξησης του δασμολογικού ελλείμματος της χώρας, της αύξησης του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και τελικά της οικονομικής κρίσης που χτύπησε την χώρα.
Η έλξη για τις "ανανεώσιμες" πηγές ενέργειας ήταν προφανής: σε ορισμένες περιπτώσεις βέβαια ευνοούσαν την εγχώρια τεχνολογία καθώς μια σειρά εταιρειών που κατασκευάζουν ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά πάνελ είναι ισπανικών συμφερόντων. Αλλά η χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό, και η επιδότησή τους σε ένα τόσο υπερβολικό βαθμό, δεν ήταν εξαρχής βιώσιμη.
Πολλές εταιρείες επένδυσαν στην αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε συνάρτηση με τα υψηλά οφέλη που παρείχε ο κρατικός προϋπολογισμός: τώρα με τις περικοπές που αποφάσισε τελικά η κυβέρνηση, το σοβαρό πρόβλημα της απόσβεσης της αρχικής επένδυσης αλλά και το υψηλό λειτουργικό κόστος είναι αδύνατον να αντιμετωπιστούν. Όλες οι εταιρείες που εμπλέκονται με τις "ανανεώσιμες" πηγές ενέργειας τώρα είναι ζημιογόνες με ελλειμματικούς προϋπολογισμούς: και τώρα οι επενδυτές στις "ανανεώσιμες" πηγές ενέργειας, ζητούν ασφαλιστικά μέτρα έναντι της κυβέρνησης. Οι προσφυγές τους έχουν δυστυχώς νομική βάση: οι περικοπές στις επιδοτήσεις και τις εγγυημένες τιμές είναι δεδομένο πως πρέπει να εφαρμοστούν, αλλά η υπάρχουσα νομοθεσία ορίζει ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο για την περίοδο που αρχίζει όταν η περικοπή έχει νομοθετηθεί και όχι αναδρομικά.
Τα δικαστήρια θα αναγκαστούν τελικά να εμποδίσουν την προσπάθεια να εφαρμοστούν οι περικοπές αναδρομικά και να επιδικάσουν επαχθείς αποζημιώσεις για τις εταιρείες "πράσινης" ενέργειας, εμποδίζοντας έτσι και την πρόθεση της μεταρρύθμισης στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με στόχο την εξοικονόμηση οικονομικών πόρων για την κυβέρνηση αλλά και την μείωση του ενεργειακού κόστους στην χώρα. Είναι πιθανό ότι ορισμένες εταιρείες, που είχαν συσταθεί στο ευνοϊκό κλίμα των αρχικών επιδοτήσεων, θα καταλήξουν να κλείσουν. Αλλά τώρα είναι πολύ αργά για την Ισπανία: για αυτό λοιπόν, πάρτε τα λεφτά και τρέχτε...

Δεν υπάρχουν σχόλια: