20/10/13

Φθινοπωρινή περιπέτεια: οδηγώντας από την Σπερχειάδα στην Γραμμένη Οξυά.

Απόδραση στο κόκκινο.

Κρυμμένο ανάμεσα στους ορεινούς όγκους της Οίτης, του Βελουχιού και των Βαρδουσίων, πάνω στα όρια των νομών Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Αιτωλοακαρνανίας και Φωκίδας, βρίσκεται το βουνό Οξιά (υψ. 1.926 μ.), γνωστό στους «μυημένους» για το πυκνό δάσος οξιάς που καλύπτει σχεδόν το σύνολο των βόρειων πλαγιών του.

Το φυλλοβόλο αυτό δέντρο βρίσκει εδώ το νοτιότερο σημείο εξάπλωσής του στην Ελλάδα και κατ' επέκταση στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
Αρχές Νοεμβρίου, όταν έχουν σφίξει πια τα κρύα, τα φυλλώματα του όμορφου αυτού δένδρου έχουν πάρει όλες τις φλογέρες αποχρώσεις του κόκκινου, κάνοντας τη διαδρομή μαγευτική.
Ανηφορίζοντας για το καταφύγιο μέσα από πυκνό δάσος οξιάς.  Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης, www.viewsofgreece.gr
Ανηφορίζοντας για το καταφύγιο μέσα από πυκνό δάσος οξιάς.

Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης.
Από τη Λαμία θα έρθετε εύκολα στη γεωργοκτηνοτροφική κωμόπολη της Σπερχειάδας (32 χλμ.). Από το κέντρο της πολίχνης αναζητάτε τον δρόμο για Γαρδίκι. Περνάτε τα χωριά Τρυφυλία, Φτέρη, Λευκάδα και σιγά σιγά κερδίζετε ύψος. Οταν βγείτε στα έλατα και αφού έχετε διανύσει 25 χιλιόμετρα με έντονες στροφές, θα φτάσετε στο Γαρδίκι (υψ. 1.000 μ.) όπου υπάρχει ταβέρνα και νεόδμητος ξενώνας.
Αφού διατρέξετε τον οικισμό και αφήσετε πίσω τη διασταύρωση προς Πλάτανο, θα συνεχίσετε σε καινούργιο ασφάλτινο δρόμο.
Στα 7 χλμ. από το Γαρδίκι το ασφάλτινο οδόστρωμα σταμάτα και ξεκινά ομαλός χωματόδρομος που τρυπώνει σε σκιερό δάσος ελάτης, ενώ παράλληλα ανηφορίζει με όλο και εντονότερες στροφές.
Στα 11 χιλιόμετρα από το Γαρδίκι βγαίνετε σε χαρακτηριστική τοποθεσία όπου υπάρχει στάνη, το ξωκλήσι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και η πηγή Αρβανίτη.
Από εδώ ανηφορίζετε ευθεία για το χωριό Γραμμένη Οξιά που βρίσκεται στα όρια των νομών Φωκίδας, Φθιώτιδας, Ευρυτανίας και Αιτωλοακαρνανίας.
Το καταφύγιο της Οξιάς βρίσκεται σε υψόμετρο 1750μ.  Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης, www.viewsofgreece.gr
Το καταφύγιο της Οξιάς βρίσκεται σε υψόμετρο 1750μ.

Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης.
Ο δρόμος κυριολεκτικά χάνεται στο αδιαπέραστο «τείχος» οξιάς που έρχεται να αντικαταστήσει τα έλατα. Στα 3,5 χλμ. θα δείτε δεξιά τον στενότερο δρόμο που οδηγεί στο ορειβατικό καταφύγιο (1 χλμ.), ενώ αν συνεχίσετε ευθεία θα βγείτε σε χαρακτηριστικό αυχένα (υψ. 1.400) και έπειτα θα κατηφορίσετε για 8 χλμ. έως το χωριό Γραμμένη Οξιά (υψ. 1.100) για να πατήσετε και πάλι άσφαλτο.
Σε όλη τη διάρκεια της πορείας θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε τη εξαιρετική θέα στις αλπικές και χιονισμένες από τις αρχές του Νοέμβρη ακρώρειες των Βαρδουσίων. Από εδώ συνεχίζετε για Αρτοτίνα - λίμνη Μόρνου - Λιδορίκι, απ' όπου μπορείτε να επιστρέψετε στη Λαμία μέσω Παύλιανης ή να κατηφορίσετε για το θαλασσινό Γαλαξίδι.
Σημεία που χρειάζονται προσοχή.
Μετά τη βρύση Αρβανίτη ο χωμάτινος δρόμος, καθώς χώνεται κάτω μέσα σε σκιερά δάση οξιάς, πιάνει λάσπη σε αρκετά σημεία, ειδικά αν έχει προηγηθεί έντονη βροχόπτωση.

Αν αποφασίσετε να ανηφορίσετε προς το καταφύγιο Οξιάς, θα χρειαστείτε όλη σας την προσοχή καθώς λόγω υψομέτρου το χιόνι έρχεται γρήγορα και καλύπτει τα πάντα.
ΔΙΑΜΟΝΗ:
Σπερχειάδα: «Γόργιανη» (22360 44800, www.gorgianixenonas.gr)
Γαρδίκι: «Ομιλαία» (22360 61023 & 6976975596, www.omilaia.gr)
Οξιά: Ορειβατικό καταφύγιο (22370 25130, www.klaoudatos-ski.gr/refuges.php, πριν ξεκινήσετε επικοινωνήστε με τον υπεύθυνο Αλέκο Λαμπράκη)
Ανεφοδιασμός με καύσιμα: Βενζινάδικο υπάρχει στη Σπερχειάδα, στο χωριό Κάτω Κάμπια στον δρόμο για Γραμμένη Οξιά και στο Λιδορίκι.
************
Κείμενο, φωτογραφίες: Θοδωρής Αθανασιάδης
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Έθνος".

1 σχόλιο:

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Από τις πιο όμορφες διαδρομές, όντως!