11/8/13

Κι όμως κάνει κι η Ελλάδα ...εξαγωγές στην Κίνα: Δυστυχώς!

Σοκ για το εμπόριο με δέρματα λύκων ...made in Greece!
Στην κατάσχεση 645 δερμάτων λύκων προέβησαν πριν από λίγες μέρες οι κινεζικές αρχές στο διεθνές αεροδρόμιο του Πεκίνου. Οι σάκοι με τα δέρματα μεταφέρθηκαν μέσω πτήσης που έφτασε στην κινεζινή πρωτεύουσα στις 29 Ιουλίου, προερχόμενη από το «Ελ.Βενιζέλος». 
Διεθνής σάλος προκλήθηκε με στόχο τη χώρα μας, όταν το πρακτορείο Reuters δημοσίευσε σειρά φωτογραφιών που προκαλούν πραγματικά "σοκ", καθώς έχουν καταγραφεί 645 δέρματα άγριων λύκων, που εντοπίστηκαν στο αεροδρόμιο του Πεκίνου και είχαν σταλεί από την Ελλάδα.
Το λαθραίο εμπόρευμα που εντοπίστηκε από τις κινεζικές αρχές στο διεθνές αεροδρόμιο του Πεκίνου ήταν τεράστιο σε όγκο και οι υπάλληλοι του αεροδρομίου χρειάστηκαν ολόκληρη αποθήκη προκειμένου να το εκθέσουν και να το επεξεργαστούν. Σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές, πρόκειται για το μεγαλύτερο φορτίο λαθρεμπορίου απειλούμενων ειδών που έχει κατασχεθεί στη χώρα εδώ και μια δεκαετία. Με βάση τις πρώτες πληροφορίες το φορτίο αποτελούνταν από 30 σάκους, είχε συνολικό βάρος 1,4 τόνους και είχε κοστολογηθεί, σύμφωνα με τα έγγραφα που το συνόδευαν, για 3.700 δολάρια. Η χαμηλή τιμή του φορτίου ήταν όμως αυτή που κίνησε το ενδιαφέρον των αρχών. Μια έρευνα του φορτίου με μηχάνημα ακτίνων ήταν αρκετή για να ανακαλύψουν ότι κάθε σάκος περιείχε περίπου 20 δέρματα καλυμμένα με ρετάλια από άλλες γούνες. Επρόκειτο για γούνες κυρίως από καφέ λύκους, αλλά υπήρχαν επίσης μαύροι και γκρίζοι, αλλά είναι αμφίβολο να προέρχονται όλοι από την ελληνική ύπαιθρο καθώς εκτιμάται ότι ο συνολικός πληθυσμός των ζώων στην Ελλάδα φτάνει τους 700. Οι αρχές ερευνούν την εμπλοκή μιας διεθνούς μεταφορικής εταιρείας με κινεζική έδρα. Υπολογίζεται ότι το φορτίο είχε πραγματική αξία γύρω στα 250.000 ευρώ. Την ίδια στιγμή, φιλόζωοι από κάθε γωνιά του πλανήτη θεώρησαν πως πρόκειται για λύκους που είχαν θανατωθεί στην Ελλάδα από λαθροθήρες.
Ο Θάνος Τράγος, βιολόγος της περιβαλλοντικής οργάνωσης για την άγρια ζωή και τη φύση «Καλλιστώ», απέκλεισε όμως αυτό το ενδεχόμενο και δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ο αριθμός των δερμάτων που βρέθηκαν είναι εξαιρετικά μεγάλος και είναι σχεδόν απίθανο να προέρχεται από τον ελληνικό πληθυσμό που στο σύνολό του αγγίζει τους 700 λύκους. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, τότε θα μιλούσαμε για αφανισμό του είδους από την ελληνική επικράτεια και αυτό φυσικά δεν συμβαίνει, αφού είναι αδύνατον να σκοτωθούν όλοι οι λύκοι που ζουν στη χώρα, κυρίως για τεχνικούς λόγους. Αλλωστε κάτι τέτοιο θα γινόταν αμέσως αντιληπτό.» Η αίσθησή μας είναι πως ορισμένα από αυτά τα δέρματα ανήκουν σε ελληνικούς λύκους, αλλά τα περισσότερα από αυτά προέρχονται από χώρες των Βαλκανίων. Ωστόσο από την έρευνα που θα ακολουθήσει πιθανόν να εντοπιστεί ο παραλήπτης και να πέσει φως στην υπόθεση. Θα πρέπει επίσης να υπενθυμίσουμε πως η διακίνηση προστατευόμενων ζώων απαγορεύεται από διεθνή συνθήκη».
Πάντως αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων που έφερε στο φως τις φωτογραφίες με τα εκατοντάδες δέρματα άγριων λύκων, αν υπάρξει καταδικαστική απόφαση, θα είναι η μεγαλύτερη  της τελευταίας δεκαετίας για τέτοιου είδους αδικήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: