19/6/13

Και πάλι γερμανικές μίζες προς έλληνες πολιτικούς στην επιφάνεια...

Μέσω φορολογικών «παραδείσων» φέρεται να διακινήθηκαν οι μίζες της γερμανικής εταιρείας σιδηροδρόμων Deutsche Bahn προς Έλληνες αξιωματούχους για την επέκταση του αθηναϊκού μετρό. Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, τα παραπάνω αποκαλύπτει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung, το οποίο κάνει λόγο για «μίζες», συνολικού ύψους 315.000 ευρώ. 
Η διακίνηση του ποσού αυτού πραγματοποιήθηκε μέσω εταιρείας ...συμβούλων, η οποία εδρεύει σε φορολογικό «παράδεισο». 
«Σύμφωνα με την εισαγγελία της Φραγκφούρτης δόθηκαν χρήματα με τη βοήθεια εταιρίας στα νησιά της Μάγχης, συγκεκριμένα πρόκειται για εταιρία συμβούλων με έδρα τη νήσο Τζέρσεϊ. Τα χρήματα αυτά λοιπόν διοχετεύθηκαν στην Ελλάδα και με αυτά δωροδοκήθηκαν κάποιοι που ήταν αρμόδιοι για την κατασκευή της γραμμής μετρό από το αεροδρόμιο προς το κέντρο της Αθήνας, προς το λιμάνι και προς την Κόρινθο», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας. 
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, οι «μίζες» δεν δόθηκαν για τα ίδια τα έργα κατασκευής, αλλά για την παροχή υπηρεσιών συμβούλων. Ποιοι είναι όμως οι «αρμόδιοι»; Πρόκειται για συμβούλους, τεχνοκράτες, δημοσίους υπαλλήλους ή μήπως ακόμα και για πολιτικά πρόσωπα; Ο Κλάους Οττ, ο γερμανός δημοσιογράφος που υπογράφει το σχετικό αποκαλυπτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, δηλώνει ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση, τουλάχιστον προς το παρόν. 
«Το ποιος πήρε εν τέλει τα χρήματα, αυτό είναι κάτι που η εισαγγελία της Φραγκφούρτης προφανώς δεν έχει καταφέρει να εντοπίσει μέχρι στιγμής. Κατ΄αρχήν οι έρευνες επικεντρώνονται στη Γερμανία και στα όσα συμβαίνουν στους γερμανικούς σιδηροδρόμους». 
Ο Γερμανός δημοσιογράφος τονίζει ότι «δεν γνωρίζει» να υπάρχουν επαφές με τις ελληνικές αρχές ή κάποιο αίτημα δικαστικής συνδρομής από την Αθήνα, χωρίς να θέλει και να αποκλείσει κάτι τέτοιο.
Σε κάθε περίπτωση για τους Γερμανούς έχουν προτεραιότητα τα όσα συμβαίνουν στη Γερμανία και εδώ αναμένονται εξελίξεις, τονίζει ο Οττ: «Δικαστήριο της Φραγκφούρτης έχει ήδη επιβάλει πρόστιμο 600.000 ευρώ στην εταιρία Lahmeyer που εδρεύει στο κρατίδιο της Έσσης και συμμετείχε σε αυτό το πρότζεκτ, επιπλέον σε πρώην στέλεχος της Lahmeyer επιβλήθηκε πρόστιμο 30.000 ευρώ και άλλοι τέσσερις συνεργάτες της εταιρίας τιμωρήθηκαν με μικρότερα πρόστιμα. Οι έρευνες θα συνεχιστούν, οι ύποπτοι είναι συνολικά 37, οι περισσότεροι εκ των οποίων πρώην συνεργάτες των γερμανικών σιδηροδρόμων. Θεωρείται σίγουρο ότι θα υπάρξουν και άλλες καταδικαστικές αποφάσεις και άλλα πρόστιμα».
Ο Κλάους Οττ είναι ο δημοσιογράφος που είχε αποκαλύψει παλαιότερα το «σκάνδαλο Siemens» για την Süddeutsche Zeitung του Μονάχου. Τόσο ο ίδιος, όσο και η εφημερίδα του τιμήθηκαν το 2012 με το υψηλού κύρους δημοσιογραφικό βραβείο "Henri Nannen" για τα όσα προσέφεραν στην ερευνητική δημοσιογραφία. Τελικά αρνήθηκαν να παραλάβουν το βραβείο, γιατί μαζί με αυτούς επρόκειτο να βραβευθεί και η περίφημη… «Bild». Αλλά αυτό είναι μία άλλη ιστορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: