19/6/13

Η «επανάσταση του ξιδιού»!

Της Βίκυς Καπετανοπούλου.
Αναδημοσίευση από την "Εφημερίδα των Συντακτών".
«Επανάσταση του… ξιδιού» χαρακτηρίστηκαν αυθόρμητα οι πρωτοφανείς, μαζικότατες διαδηλώσεις, που συγκλονίζουν από τις αρχές Ιουνίου πολλές μεγαλουπόλεις της Βραζιλίας κι ολοένα γιγαντώνονται μέσω της καταλυτικής πια συμβολής των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στα κινήματα πολιτών σε όλο τον κόσμο. 
Οι αθρόες συλλήψεις διαδηλωτών, που είχαν μαζί τους ξίδι για να προστατεύονται από τα δακρυγόνα, αλλά κυρίως η εξαιρετικά βάναυση καταστολή των πρώτων κινητοποιήσεων από πάνοπλες δυνάμεις της αστυνομίας έγιναν το φιτίλι που πυροδότησε ένα άνευ προηγουμένου κύμα λαϊκής αγανάκτησης κατά της κεντροαριστερής κυβέρνησης και ξέθαψε κάτω απ” το χαλί ζωτικά κοινωνικά προβλήματα, καλά κρυμμένα πίσω από την απατηλή βιτρίνα της ανάπτυξης, του αναδυόμενου success story της βραζιλιάνικης οικονομίας και της «λαμπερής» όσο και πανάκριβης διοργάνωσης του Μουντιάλ και των Ολυμπιακών Αγώνων με υπέρογκες κρατικές δαπάνες που θα μπορούσαν να διατίθενται υπέρ της δημόσιας υγείας και παιδείας… 
Θρυαλλίδα αποτέλεσε η διαμαρτυρία στο Σάο Πάολο πριν από δύο εβδομάδες κατά της μικρής αύξησης στα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, την οποία εξήγγειλαν οι Αρχές, παρά τη διογκούμενη δυσαρέσκεια για τις ανεπαρκείς υπηρεσίες που παρέχουν στους πολίτες. Η ωμή αστυνομική βία με την οποία αντιμετωπίστηκε η ειρηνική κινητοποίηση έγινε με τη σειρά της αφορμή για να εξαπλωθούν οι διαδηλώσεις και σε άλλα αστικά κέντρα και να βγουν στη… σέντρα το πολιτικό σύστημα της χώρας, η κρατική διαφθορά κι αυταρχικότητα, η ανεξέλεγκτη εγκληματικότητα, οι αυξήσεις στις τιμές, αλλά και η βύθιση στην ανέχεια μεγάλης μερίδας του πληθυσμού, που καλείται να πληρώσει από την τσέπη του και τις «γκλαμουράτες» αθλητικές διοργανώσεις. Υπολογίζεται ότι 170.000 άνθρωποι σε όλη τη χώρα κινδυνεύουν να χάσουν λόγω απαλλοτρίωσης τα σπίτια τους ή έχουν ήδη εκδιωχθεί παρά τη θέλησή τους απ” αυτά, προκειμένου να χτιστούν στη θέση τους εμπορικά κέντρα και υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις για τους αγώνες. 
Τα πιο αιματηρά επεισόδια ξέσπασαν την περασμένη Πέμπτη ξανά στο Σάο Πάολο, όταν οι δυνάμεις καταστολής επιτέθηκαν με πλαστικές σφαίρες και βροχή από χημικά στο πλήθος, τραυματίζοντας περισσότερους από 100 ανθρώπους, ανάμεσά τους και 15 δημοσιογράφους που πιστεύουν ότι στοχοποιήθηκαν σκόπιμα από την αστυνομία. Σαν άλλος Ερντογάν, ο κυβερνήτης της πολιτείας έσπευσε να χαρακτηρίσει «ταραξίες» και «βάνδαλους» σύσσωμους τους διαδηλωτές. Η φωτογραφία, όμως, ενός νεαρού ζευγαριού, που ξυλοκοπήθηκε αλύπητα από αστυνομικό με κλομπ, δεν έγινε απλώς πρωτοσέλιδο, αλλά κυκλοφόρησε ευρέως στα social media ατσαλώνοντας το κίνημα, καθώς έφερε στον νου μνήμες δικτατορίας, που έπεσε στη Βραζιλία μόλις το 1985, μετά από 21 χρόνια κατάφωρης παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοκρατικών θεσμών. 
Μια λαοθάλασσα εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων πλημμύρισε χθες το Ρίο ντε Ζανέιρο, σε μια μεγαλειώδη διαμαρτυρία που διοργανώθηκε σε μεγάλο βαθμό μέσω του Facebook και του Twitter, συνενώνοντας ετερόκλητα πλήθη, από τη μεσαία τάξη ώς τις φτωχικές φαβέλες. Πολλοί διαδήλωναν για πρώτη φορά στη ζωή τους. «Η γενιά μου δεν το έχει ξαναζήσει αυτό» δήλωσε ένας φοιτητής στην «Guardian». «Από την περίοδο της χούντας και μετά, οι Βραζιλιάνοι δεν ενδιαφέρονταν να κατέβουν στους δρόμους. Δεν πίστευαν ότι είχαν λόγο. Τώρα, όμως, η χώρα βρίσκεται και πάλι σε κρίση κι ο κόσμος άρχισε να αντιδρά». «Ο λαός ξύπνησε» ήταν το κυρίαρχο σύνθημα, ενώ το πλήθος τραγουδούσε και χόρευε μέσα σε εορταστική ατμόσφαιρα. Η κινητοποίηση πήρε βίαιη τροπή αργά τη νύχτα, όταν ομάδες νεαρών εισέβαλαν στο τοπικό κοινοβούλιο, πυρπόλησαν αυτοκίνητα, έσπασαν βιτρίνες τραπεζών και συγκρούστηκαν με την αστυνομία. 
Στην πρωτεύουσα Μπραζίλια διαδηλωτές έσπασαν χθες τον κλοιό των δυνάμεων ασφαλείας, έκαναν έφοδο στο Κογκρέσο και κατάφεραν να ανέβουν στην ταράτσα του κτιρίου, όπου παρέμειναν επί αρκετές ώρες. 65.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν ειρηνικά στο Σάο Πάολο, ενώ μαχητικές διαδηλώσεις έγιναν επίσης στο Πορτ Αλέγκρε, το Μπέλο Οριζόντε, το Μπελέμ, το Σαλβαδόρ. Το περασμένο Σάββατο πλήθος κόσμου αποδοκίμασε την πρόεδρο Ντίλμα Ρούσεφ -αντάρτισσα πόλεων στα νιάτα της- κατά τη διάρκεια του εναρκτήριου αγώνα ποδοσφαίρου του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών στην Μπραζίλια, ενώ τα βραζιλιάνικα ΜΑΤ έδιωχναν διά της βίας, όχι μόνο τους διαδηλωτές αλλά και τρομοκρατημένους Γιαπωνέζους φιλάθλους με τα παιδιά τους αγκαλιά, όπως καταδεικνύουν βίντεο που κυκλοφόρησαν στο Ιντερνετ. Αντίστοιχες σκηνές πανικού εκτυλίχθηκαν και την Κυριακή έξω από το στάδιο Μαρακανά στο Ρίο ντε Ζανέιρο. 
«Η Βραζιλία ξύπνησε πιο δυνατή» διεμήνυσε η Ρούσεφ στο χθεσινό τηλεοπτικό διάγγελμά της, τονίζοντας πόσο συγκινήθηκε βλέποντας τόσους νέους να διαδηλώνουν υπερασπιζόμενοι τα δικαιώματά τους. «Η κυβέρνησή μου ακούει τις φωνές που κραυγάζουν για αλλαγή. Η κυβέρνησή μου έχει δεσμευτεί για κοινωνική μεταρρύθμιση» υπογράμμισε, αναγνωρίζοντας την ανάγκη βελτίωσης των δημόσιων υπηρεσιών και αποτελεσματικότερης διακυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα. Το λαϊκό μήνυμα φαίνεται πως έλαβαν -έστω και αποσπασματικά- ορισμένοι τοπικοί άρχοντες, που ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν να μειώσουν τα κόμιστρα των λεωφορείων…

Δεν υπάρχουν σχόλια: