26/4/13

Έρχεται η ...ανάπτυξη που προσδοκά ο Σαμαράς!

Τι προβλέπει η μυστική έκθεση της Bundesbank για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη!

Στο συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας προσφεύγει η κεντρική τράπεζα της χώρας (Bundesbank) κατά του προγράμματος αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ, μέσω του οποίου στηρίζεται η ρευστότητα στην περιφέρεια της Ένωσης. Η έκθεση της Bundesbank αναφέρεται και στην Ελλάδα τονίζοντας τον κίνδυνο εξόδου της χώρας μας από το ευρώ. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι "σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατό να θεωρηθεί απίθανη η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη".
Την απόρρητη έκθεση έφερε στο φως η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt και εντός της ημέρας επιβεβαιώθηκε από τον κεντρικό τραπεζίτη, Γενς Βάιντμαν. Μάλιστα έγινε γνωστό ότι ο ίδιος θα ταξιδέψει στην Καρλσρούη όταν το συνταγματικό δικαστήριο εξετάσει το ζήτημα την 11η και 12η Ιουνίου. 
Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων είχε παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο αλλά δεν έχει ενεργοποιηθεί μέχρι τώρα.  
Ο Βάιντμαν είχε πει στο δικαστήριο την περασμένη χρονιά πως η αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ στην δευτερογενή αγορά απαγορεύεται εάν αποσκοπεί "στην χρηματοδότηση των προϋπολογισμών των κρατών - μελών ανεξάρτητα από τις κεφαλαιαγορές". Αυτό, είχε πει, ενδέχεται να είναι μια προσπάθεια να παρακαμφθεί η απαγόρευση της χρηματοδότησης ενός κράτους-μέλους της Ευρωζώνης με νομισματικά μέσα. Γερμανοί ειδικοί σε θέματα δικαίου είχαν χαρακτηρίσει την τοποθέτηση συγκαλυμμένη απειλή προς την ΕΚΤ.
Σύμφωνα με το 29σέλιδο έγγραφο που αποκάλυψε η εφημερίδα Handelsblatt,  η Bundesbank θεωρεί ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανέλαβε υπερβολικό ρίσκο αγοράζοντας στοχευμένα ομόλογα χαμηλής φερεγγυότητας. Επίσης αμφισβητείται το εάν κατά την αγορά των κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ τηρήθηκαν αυστηροί όροι όσον αφορά το αν προχωρούσαν οι μεταρρυθμίσεις και γίνεται παραπομπή στο ελληνικό παράδειγμα.
"Η σημερινή σύνθεση της νομισματικής Ένωσης δεν μπορεί να είναι εγγυημένη, καθώς συνεχίζει να αποτελείται από κυρίαρχα εθνικά κράτη και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί η ΕΚΤ να την εγγυηθεί", αναφέρεται και τονίζεται ότι η ΕΚΤ κινδυνεύει να γίνει ο κύριος χρηματοδότης των χωρών της Ευρωζώνης. 
"Η αγορά ομολόγων μπορεί να επιβαρύνει την ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών, η οποία συνιστά προϋπόθεση για την επιτυχή εκπλήρωση της κύριας αποστολής τους, που είναι η διασφάλιση της νομισματικής σταθερότητας", τονίζεται στην έκθεση.  
"Η διάθεση ρευστότητας από το ευρωσύστημα για την κάλυψη των ελληνικών χρηματοδοτικών αναγκών στην Ελλάδα εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματική και καθιστά ξεκάθαρη την ανάληψη δημοσιονομικών καθηκόντων από τις αρχές νομισματικής πολιτική" αναφέρει χαρακτηριστικά η αναφορά της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας και συμπληρώνειΗ ΕΚΤ ανέλαβε με αυτόν τον τρόπο ένα ιδιαίτερα υψηλό ρίσκο,  καθώς σε τελική ανάλυση "δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί απίθανη" μία έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.


Δεν υπάρχουν σχόλια: