22/4/13

Το Μνημόνιο πέτυχε!!!


Δεύτερη σε έλλειμμα, πρώτη σε χρέος η Ελλάδα στην Ευρώπη!
Στο 10% του ΑΕΠ διαμορφώθηκε το έλλειμμα του Ελληνικού προϋπολογισμού το 2012, ενώ το δημόσιο χρέος έφτασε στο 156,9% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε τη Δευτέρα η κοινοτική στατιστική υπηρεσία Eurostat για τα δημόσια οικονομικά στην Ευρωζώνη και την ΕΕ το προηγούμενο έτος. Το 2010 το κρατικό χρέος ήταν 148,3%. Η Ελλάδα εμφανίζει το δεύτερο υψηλότερο έλλειμμα μετά την Ισπανία (10,6%) και το υψηλότερο χρέος στην ΕΕ.
Στην Ευρωζώνη, το έλλειμμα μειώθηκε στο 3,7% από 4,2% που ήταν το 2011, ενώ στην Ε.Ε. των 27 κρατών, το έλλειμμα μειώθηκε σε 4% από 4,4%. Όσον αφορά στο χρέος, αυτό αυξήθηκε σε 90,6% από 87,3% και σε 85,3% από 82,5%, αντίστοιχα.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, τα χαμηλότερα ελλείμματα καταγράφηκαν πέρυσι στην Εσθονία (-0,3%), τη Σουηδία (-0,5%), τη Βουλγαρία και το Λουξεμβούργο (-0,8%) και τη Λετονία (-1,2%), ενώ η Γερμανία εμφάνισε πλεόνασμα 0,2%.
Συνολικά 17 κράτη – μέλη είχαν έλλειμμα άνω του 3%: η Ισπανία (-10,6%), η Ελλάδα (-10,0%), η Ιρλανδία (-7,6%), η Πορτογαλία (-6,4%), η Κύπρος και το Ηνωμένο Βασίλειο (-6,3%), η Γαλλία (-4,8%), η Τσεχία (-4,4%), η Σλοβακία (-4,3%), η Ολλανδία (-4,1%), η Δανία και η Σλοβενία (-4,0%), το Βέλγιο και η Πολωνία (-3,9%), η Μάλτα (-3,3%), η Λιθουανία (-3,2%) και η Ιταλία (-3,0%).
Όσον αφορά στο χρέος, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Εσθονία (10,1%), τη Βουλγαρία (18,5%), το Λουξεμβούργο (20,8%), τη Ρουμανία (37,8%), τη Σουηδία (38,2%), τη Λετονία και τη Λιθουανία (40,7%).
Αντιθέτως, 14 κράτη – μέλη είχαν χρέος άνω του 60% του ΑΕΠ: η Ελλάδα (156,9%), η Ιταλία (127,0%), η Πορτογαλία (123,6%), η Ιρλανδία (117,6%), το Βέλγιο (99,6%), η Γαλλία (90,2%), το Ηνωμένο Βασίλειο (90,0%), η Κύπρος (85,8%), η Ισπανία (84,2%), η Γερμανία (81,9%), η Ουγγαρία (79,2%), η Αυστρία (73,4%), η Μάλτα (72,1%) και η Ολλανδία (71,2%).
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Γαλλία δεν κατάφερε να πετύχει τον στόχο της για το έλλειμμα, ενώ και στην Ισπανία το έλλειμμα αυξήθηκε περισσότερο απ’ όσο αναμενόταν. Συγκεκριμένα, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας ανήλθε πέρυσι στο 4,8% έναντι στόχου για 4,5%. Στην Ισπανία, το έλλειμμα αυξήθηκε στο 10,6% του ΑΕΠ έναντι 10,2% που προέβλεπε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και 7% που προέβλεπε η κυβέρνηση της χώρας.
Σε τριμηνιαία βάση, το τέταρτο τρίμηνο του 2012 σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο της ίδιας χρονιάς, το δημόσιο χρέος αυξήθηκε στην Ελλάδα από 151,9% σε 156,9% (+5%), που συνιστά τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση μετά την Ισπανία (+6,8%). Ειδικότερα, το 2012, το ελληνικό ΑΕΠ μειώθηκε στα 193,7 δισ. ευρώ από 208,5 δισ. ευρώ το 2011 και το χρέος έφτασε τα 303,9 δισ. ευρώ (156,9% του ΑΕΠ). Οι δημόσιες δαπάνες, ως ποσοστό του ΑΕΠ, αυξήθηκαν από 52%, το 2011 σε 54,8%, το 2012, ενώ τα δημόσια έσοδα αυξήθηκαν από 42,4%, σε 44,7%.
Σχολιάζοντας τα στοιχεία αυτά η Κομισιόν, υπογραμμίζει ότι οι οικονομίες της Ευρώπης απέχουν πολύ από τους στόχους που έχουν τεθεί, γεγονός που πυροδοτεί επιπλέον το κλίμα ανησυχίας και αβεβαιότητας που επικρατεί στις αγορές για την πορειά της διεθνούς οικονομίας. Για τη Γαλλία η Κομισιόν αναφέρει ότι δεν πέτυχε τον στόχο του ελλείμματος για το 2012, καθώς ανήλθε στο 4,8% του ΑΕΠ για την πευσινή χρονιά έναντι του επίσημου στόχου για 4,5% του ΑΕΠ. Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε και η Ισπανία το έλλειμμα της οποίας είχε απόκλιση μεγαλύτερη από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί. Ειδικότερα, το έλλειμμα της Ισπανίας αναρριχήθηκε στο 10,6% του ΑΕΠ, ενώ η Κομισιόν προέβλεπε 10,2%. Ο στόχος της ισπανικής κυβέρνησης ήταν ακόμη χαμηλότερα, στο 7% του ΑΕΠ, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιλαμβάνει στον υπολογισμό της και το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.  Στην κορυφή της διαπραγματευτικής ατζέντας της Κομισιόν είναι το εάν θα δοθεί παράταση στην Γαλλική και Ισπανική κυβέρνηση προκειμένου να πετύχουν τους στόχους που έχουν τεθεί. Ωστόσο, στο τραπέζι είναι και το έλλειμμα της Ιρλανδίας το οποίο διαμορφώθηκε στο 7,6% του ΑΕΠ και της Κύπρου στο 6,3% του ΑΕΠ. 

Μέρκελ: Τα μέλη της ΟΝΕ πρέπει να παραχωρήσουν κυριαρχία στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς!
Στην βάση αυτών των στοιχείων, την πεποίθησή της ότι τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα πρέπει να είναι διατεθειμένα να παραδώσουν τον έλεγχο που ασκούν σε ορισμένους τομείς της πολιτικής σε Ευρωπαϊκούς θεσμούς, προκειμένου η νομισματική ένωση να ξεπεράσει την κρίση που την ταλανίζει, εξέφρασε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.
«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να αποδεχτούμε ότι η Ευρώπη έχει τον τελευταίο λόγο σε ορισμένους τομείς. Διαφορετικά, δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να συνεχίσουμε να οικοδομούμε την Ευρώπη», σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Μέρκελ, μιλώντας στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργανώθηκε από την Deutsche Bank, παρουσία του πολωνού πρωθυπουργού, Ντόναλντ Τασκ.
Τα σχόλια της γερμανίδας καγκελαρίου ήλθαν περίπου δύο μήνες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα εξετάσει την πορεία της Γηραιάς Ηπείρου προς τη δημοσιονομική ένωση. Παρά ταύτα, οι προσδοκίες είναι χαμηλές, σε μεγάλο βαθμό λόγω του χάσματος που εξακολουθεί να υπάρχει μεταξύ των εταίρων αναφορικά με την περαιτέρω ολοκλήρωση της Ε.Ε. και τον ηγεμονικό ρόλο της Γερμανίας στην διαδικασία αυτή.
Ενδεικτικά ήταν αλώστε τα σχόλια του ίδιου του πολωνού πρωθυπουργού, ο οποίος προειδοποίησε ότι θα ήταν «επικίνδυνο» εάν οι εταίροι της Γερμανίας αισθάνονταν ότι το Βερολίνο προσπαθεί να επιβάλει το δικό του οικονομικό μοντέλο σε ολόκληρη την Ένωση.
Ωστόσο, η κ. Μέρκελ, αρνήθηκε πως η Γερμανία επιδιώκει να επιβάλει τη δική της οπτική γωνία συνολικά στην Ευρώπη, υπογραμμίζοντας ωστόσο την ανάγκη υιοθέτησης των καλύτερων δυνατών πρακτικών, ή σύγκλισης των διαφορετικών μοντέλων που παρατηρούνται ανά την Ε.Ε. «Φαίνεται πως βρίσκουμε κοινές λύσεις όταν κοιτούμε την άβυσσο. Αλλά μόλις υποχωρεί η πίεση, όλοι λένε ότι θέλουν να ακολουθήσουν τον δικό τους δρόμο. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να σπάσουμε τα δεσμά με το παρελθόν προκειμένου να κάνουμε το άλμα μπροστά. Εγώ είμαι έτοιμη να το κάνω αυτό», τόνισε χαρακτηριστικά η γερμανίδα ηγέτιδα. 
Και ταυτόχρονα επανέλαβε την αντίθεσή της στην εφαρμογή οικονομικών προγραμμάτων, που δημιουργούν κίνητρα για την ανάπτυξη αυξάνοντας το χρέος, αμφισβητώντας την μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητά τους. «Η ανάπτυξη είναι εξίσου σημαντική, αλλά όχι στο λάθος πλαίσιο. Δεν θεωρώ σωστή την απλή εξυγίανση, θέλω να βλέπω και την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά η Μέρκελ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: