25/4/13

«Πέντε το πολύ χρόνια είναι η αναμενόμενη διάρκεια ζωής του ευρώ»


Το ευρώ έχει «περιορισμένη πιθανότητα επιβίωσης» και ενδέχεται να αντέξει μόνο για άλλα πέντε χρόνια, δήλωσε ο Kai Konrad, ένας από τους στενότερους οικονομικούς συμβούλους της γερμανικής κυβέρνησης. 
Σε μία ασυνήθιστα ανοιχτή δήλωση για ανώτερο Γερμανό αξιωματούχο, ο Δρ. Kai A. Konrad, πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου που συμβουλεύει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών είπε χαρακτηριστικά: «Η Ευρώπη είναι σημαντική για μένα. Το ευρώ όχι. Και θα έδινα στο ευρώ μικρή πιθανότητα επιβίωσης». 
Ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι το ενιαίο νόμισμα θα διαρκέσει άλλα πέντε χρόνια, ο οικονομολόγος είπε: «Είναι δύσκολο να καθοριστεί συγκεκριμένο διάστημα, δεδομένου ότι εξαρτάται από τόσους πολλούς παράγοντες. Ωστόσο, τα πέντε χρόνια ακούγονται ρεαλιστικά». 
Αυτή η απαισιόδοξη εκτίμηση από έναν ανώτερο σύμβουλο έρχεται σε αντίθεση με την επίσημη άποψη της γερμανικής κυβέρνησης ότι το ευρώ πρέπει να επιβιώσει για το καλό της ευρωπαϊκής ενότητας. Ο Konrad έκανε τις δηλώσεις του στο πλαίσιο συνέντευξης σχετικά με την κρίση χρέους στην Ευρώπη στην εφημερίδα "Welt am Sonntag". Και δεν είναι κάποιος τυχαίος οικονομολόγος: είναι Πρόεδρος του Επιστημονικού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας.  Και η συνέντευξή του δεν δόθηκε σε κάποια  περιθωριακή εφημερίδα αλλά στο κυριακάτικο φύλο της Die Welt!
Ο οικονομικός σύμβουλος προειδοποίησε ότι: «Καμία χώρα δεν μπορεί να συσσωρεύει χρέη χωρίς να διατρέχει τον κίνδυνο ότι οι επενδυτές της θα τραβήξουν την πρίζα. Είναι προς το συμφέρον κάθε χώρας να διατηρεί τα χρέη της σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα γίνεται». «Το πού βρίσκεται το όριο θα πρέπει να αποφασίζεται μεμονωμένα. Αυτό εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από την οικονομική ανάπτυξη και την αύξηση του πληθυσμού της κάθε χώρας». Από τη άλλη ο Konrad είπε ότι οι χώρες θα πρέπει να έχουν την ελευθερία να αυξάνουν το χρέος τους, εφόσον φέρουν την «αποκλειστική ευθύνη» για αυτές τις οφειλές.



Δεν υπάρχουν σχόλια: