5/4/13

Ο ρατσισμός φουντώνει στην Ευρώπη!


Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από μελέτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Υπεράσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (European Association for the Defense of Human Rights-AEDH) στην οποία καταγγέλλεται η «ριζοσπαστικοποίηση της απόρριψης». Οι περίπου 4.000 "εκτοπισμένοι" αντιστοιχούν στο ένα πέμπτο των περίπου 20.000 Ρομά που ζουν στη Γαλλία και προέρχονται κυρίως από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Σύμφωνα με την έκθεση, που αφορά μόνο στο πρώτο τρίμηνο του 2013, συνολικά 28 καταυλισμοί, που φιλοξενούσαν 2.873 ανθρώπους, εκκενώθηκαν από τις δυνάμεις της τάξης. Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε με επικεφαλής τον Philippe Goossens βασίστηκε σε επίσημα στοιχεία, αναφορές, καταγγελίες και καταγραφές. 
Ο αριθμός των εκτοπισμένων παρουσιάζει πολύ μεγάλη αύξηση σε σχέση με το τρίμηνο που προηγήθηκε (1.582 άτομα), αλλά είναι χαμηλότερος από αυτόν του περσινού καλοκαιριού, όταν είχαν διαλυθεί 40 καταυλισμοί και είχαν απομακρυνθεί 4.630 άτομα. Αύξηση καταγράφεται και στους καταυλισμούς που εκκενώθηκαν λόγω μιας "πυρκαγιάς" ή μιας επίθεσης από αγνώστους (10 καταυλισμοί με περίπου 1.007 Ρομά σε περιοχές όπως το Bobigny, το Saint-Fons, το Hellemmes, και αλλού...). 
Η προηγούμενη κυβέρνηση Σαρκοζί είχε οργανώσει ένα πογκρόμ απελάσεων των Ρομά προς την Ρουμανία και την Ουγγαρία, που είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων παγκοσμίως! Στα τέλη Αυγούστου, η νέα κυβέρνηση Ολάντ, υιοθέτησε μια "εγκύκλιο" για να ενθαρρύνει την αναζήτηση λύσεων ...μετεγκατάστασης για τους Ρομά. Στους 40 καταυλισμούς όμως που τελικά εκκενώθηκαν, «η μερική λύση επανεγκατάστασης αφορούσε 15 καταυλισμούς και μόνο», σύμφωνα με την έκθεση της AEDH. Και αυτές οι λύσεις όμως ήταν προσωρινές και διήρκεσαν λίγα 24ώρα. Οι Ρομά κατόπιν εκδιώχθηκαν και από τους τόπους μετεγκατάστασής τους! «Οι προτάσεις μετεγκατάστασης είναι προσωρινές (για δύο ή τρεις ημέρες) σε έκτακτα καταλύματα (...) και απευθύνονται μόνον σε ένα μέρος του πληθυσμού», τόνισε ο Goossens σε σχετική συνέντευξη τύπου. Παράλληλα στην έκθεση επισημαίνεται πως η αυτή η τακτική των αρχών «πυροδοτεί όλο και πιο συχνές αντιδράσεις μισαλλοδοξίας, οι οποίες ερμηνεύονται με την αύξηση της βίας». 
Αντίθετα, ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Manuel Valls υποστηρίζει ότι οι Ρομά μόνοι τους «προκαλούν προβλήματα συνύπαρξης με τους Γάλλους». Και πρόσθεσε: «Δεν θέλουν να ενσωματωθούν στην χώρα μας για πολιτιστικούς λόγους ή επειδή είναι στα χέρια των δικτύων που τους οδηγεί στην επαιτεία και την πορνεία.» 
Πολλοί ήταν αυτοί που ακούγοντας αυτήν την επιχειρηματολογία του "σοσιαλιστή" υπουργού της κυβέρνησης Ολάντ, ξαφνιάστηκαν καθώς τους θύμισε την επιχειρηματολογία ακροδεξιών πολιτικών στις πτωχευμένες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου! Σε μια Γαλλία όμως που βυθίζεται στην δίνη της κρίσης, όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που ασπάζονται παρόμοιες ιδέες! Αλλά είναι μετρημένοι στα δάχτυλα όσοι επισημαίνουν το γεγονός ότι η οικονομική κρίση της Ευρώπης μετατρέπεται σε βαθιά πολιτική κρίση, και ο μεγάλος φόβος πλέον είναι να μετατραπεί και σε ηθική! Αν στην χώρα που γέννησε το ιστορικό σύνθημα «Liberté, égalité, fraternité-Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφοσύνη» οι άνθρωποι χωρίζονται πλέον σε φυλετικές κατηγορίες τότε ποιο μπορεί να είναι το μέλλον της Ευρώπης

Δεν υπάρχουν σχόλια: