26/2/13

Ω καιροί, ώ ήθη...

Ο Μάικ ενώ διασχίζει αυτοκινητόδρομο στο Τιρόλο πέρυσι τον Απρίλη. Εκείνη την ημέρα είχε σκοτωθεί ο αδερφός του Μ13.
Η τελευταία εναπομείνασα άγρια αρκούδα της Ελβετίας δεν υπάρχει πια. Κρίνοντάς την επικίνδυνη για τους ανθρώπους, οι αρχές της Ελβετίας την θανάτωσαν πριν από λίγες ημέρες. Η αρσενική αρκούδα, γνωστή με το όνομα "M13" από τις αρχές αλλά και ως "Μάικ ο ατρόμητος" από τους φιλόζωους, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από δασικούς υπαλλήλους, ανακοίνωσε ο Adrian Aeschlimann, εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για το Περιβάλλον. «Η θανάτωση του Μ13 πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με το σχέδιο διαχείρισης για την άγρια ζωή στην Ελβετία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο AeschlimannΤο σχέδιο αυτό επιτρέπει στους αρμοδίους να θανατώσουν ένα ζώο, εάν κριθεί ότι συνιστά "απειλή" για τους ανθρώπους.
Η φωτογραφία είναι από τον Μάικ ή Μ13 στην κοιλάδα Val Mustair στις 30 Ιουνίου 2012.
Ο δίχρονος Μάικ ζούσε στην ορεινή περιοχή Graubuenden της ανατολικής  Ελβετίας, στα σύνορα με την Ιταλία και ήταν η τελευταία από τις τρεις –γνωστές τουλάχιστον– καφέ αρκούδες της Ελβετίας. Τα αδέλφια του, ο Μ12 και ο Μ14, χτυπήθηκαν θανάσιμα από αυτοκίνητα στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους που διασχίζουν τις Ελβετικές Άλπεις, ενώνοντας την Ιταλία με την Γερμανία και την Αυστρία.
Ο νεκρός Μ14 σε αυτοκινητόδρομο του Τιρόλου.
Όπως μετέδωσαν ελβετικά μέσα ενημέρωσης, η αρκούδα ξύπνησε από την χειμερία νάρκη της, και αναζήτησε την τροφή της στην κοιλάδα Poschiavo, κοντά στα σύνορα με την Ιταλία, καθώς τα βουνά έχουν ακόμη πολύ χιόνι. Οι περιβαλλοντολόγοι είπαν ότι αυτή ήταν μια φυσιολογική αντίδραση για μια αρκούδα που μόλις είχε ξυπνήσει από τη χειμερία της νάρκη, και ότι αν είχε αφεθεί να ζήσει θα είχε επιστρέψει στα βουνά, μόλις ο καιρός βελτιωνόταν. Οι αρχές της Ελβετίας δεν άφησαν στο άγριο ζώο τον χρόνο που χρειαζόταν. Θεωρώντας πως η αρκούδα απειλεί τους ανθρώπους επέλεξαν να την σκοτώσουν. Σύμφωνα με όσα αναμεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία η αρκούδα στην κοιλάδα Poschiavo όντως ήρθε σε επαφή με ανθρώπους και ακολούθησε ένα ζεύγος τουριστών από την Ιταλία και ένα 13χρονο κορίτσι, στην πόλη του Poschiavo. Το κορίτσι διακομίστηκε στο νοσοκομείο καθώς υπέστη σοκ από τον φόβο του. Αυτό το γεγονός αποτέλεσε και την υπογραφή της θανατικής καταδίκης του ζώου.
Φωτογραφία του Μάικ από την σύλληψή του πέρυσι την άνοιξη.
Τα προβλήματα άρχισαν πέρυσι την άνοιξη, όταν η αρκούδα επιτέθηκε εναντίον μιας κατσίκας. Τότε οι δασικές αρχές της έκαναν αναισθησία για να της τοποθετήσουν πομπό παρακολούθησης. Λίγους μήνες αργότερα, ο Μάικ ή Μ13 επιτέθηκε εναντίον ενός κοπαδιού προβάτων, όμως τραυματίστηκε από διερχόμενο τρένο πριν αιχμαλωτιστεί για μια ακόμη φορά από τους ανθρώπους.
Ο Μάικ κατά την διάρκεια ενός ταξιδιού του στο Τιρόλο πέρυσι τον Απρίλη, είχε βοηθήσει την αστυνομία έμμεσα στην διαλεύκανση ενός εγκλήματος: Το ζώο ψάχνοντας για τροφή είχε ρίξει έναν κορμό δέντρου πάνω σε ηλεκτροφόρα καλώδια και είχε προκαλέσει έτσι μια μικρής έκτασης πυρκαγιά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι αρχές να κινητοποιηθούν αλλά ψάχνοντας για τον Μ13 "έπεσαν" πάνω στο πτώμα του 40χρονου Peter Hilber. Ο Hilber είχε εξαφανιστεί από το σπίτι του στη λίμνη της Κωνσταντίας και η εξαφάνισή του είχε δηλωθεί από την γυναίκα του. Ο ιατροδικαστής που εξέτασε το πτώμα ανακάλυψε πως το θύμα είχε υποστεί βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις με αποτέλεσμα να χάσει τις αισθήσεις του και κατόπιν είχε στραγγαλιστεί. Λίγες μέρες αργότερα οι αρχές είχαν συλλάβει την γυναίκα του θύματος και τον εραστή της ως ύποπτους για την δολοφονία. Την ίδια ώρα ο Μ13 μαζί με τον αδερφό του Μ14 προσπαθώντας να επιστρέψουν στην κοιλάδα τους αναγκάστηκαν να διασχίσουν έναν μεγάλο αυτοκινητόδρομο, με αποτέλεσμα ο Μ14, να βρεί τον θάνατο σε τροχαίο.
Έπειτα λίγες ημέρες αργότερα, οι ντόπιοι είδαν τον Μάικ να τρώει μέλι έξω από ένα πτηνοτροφείο, δίπλα σε σχολείο του Poschiavo,  γεγονός που ανάγκασε τις αρχές να υψώσουν ηλεκτροφόρο φράχτη γύρω από το κτήριο, ενώ τον περασμένο Νοέμβριο η αρκούδα εισέβαλε σε μια καλύβα και έμεινε εκεί επί μιάμιση ημέρα. Από αυτήν την στιγμή οι αρχές της Ελβετίας θεώρησαν ότι το ζώο συνιστά απειλή για τους ανθρώπους! Για κάποιους μήνες όμως τα ίχνη του Μάικ χάθηκαν καθώς έπεσε σε χειμερία νάρκη.
Οι αρχές ήρθαν σε σύγκρουση με οικολογικές οργανώσεις, οι οποίες διαφωνούσαν με το ότι ο μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος ήταν ο θάνατος της αρκούδας: περιβαλλοντικές οργανώσεις και ακτιβιστές για την προστασία της άγριας φύσης κατήγγειλαν τις αρχές της Ελβετίας ότι επέλεξαν την εύκολη λύση της δολοφονίας του ζώου ενώ θα μπορούσαν εναλλακτικά να εντείνουν τις προσπάθειες τους εστιάζοντας στον εκφοβισμό του ζώου ώστε τελικά να απομακρυνθεί από τις κατοικημένες περιοχές, αλλά και δίνοντας μεγαλύτερη βαρύτητα στην ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής και των τουριστών. «Ήταν αδύνατο να αλλάξει η συμπεριφορά της αρκούδας», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι δασικές αρχές στο καντόνι του Graubuenden, όπου ζούσε ο – περίπου 2 ετών – Μάικ. Και μπορεί οι αρχές της Ελβετίας να έχουν δίκαιο: είναι πραγματικά δύσκολο να αλλάξει συμπεριφορά ένα ζώο! - Πόσο εύκολα όμως αλλάζει συμπεριφορά ο Άνθρωπος;
Ο Μάικ νεκρός για το καλό του ...τουρισμού!

Δεν υπάρχουν σχόλια: