9/1/13

Έως το "σκάνδαλο Siemens" οδηγεί η "λίστα Λαγκάρντ"!


Δύο από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της ελληνικής πολιτικής ζωής φέρονται να συνδέονται μέσω προσώπων- κλειδιών.
Συγκεκριμένα, πρόσωπα που βρίσκονται στη "λίστα Λαγκάρντ" ελέγχονται και για την εμπλοκή τους στο "σκάνδαλο της Siemens". Σύμφωνα με δημοσίευμα της "Εφημερίδας των Συντακτών", αυτό μαρτυρά η πρώτη σάρωση των κωδικών που δόθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, από τα 15 πρόσωπα που βρέθηκαν να πρωταγωνιστούν στις "μίζες της Siemens", σύμφωνα με τα πορίσματα της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής και τις κινήσεις λογαριασμών που είχε δώσει η Τράπεζα της Ελλάδος, τα πέντε πρόσωπα έχουν ονομαστική παρουσία και στη "λίστα Λαγκάρντ".
Πρόκειται για τους επιχειρηματίες Μάριο Κάτσικα, Παναγιώτη Βοϊλή, Σοφοκλή Πρινιωτάκη, Δ. Σιαφάκα, Μαρία-Χριστίνα Μακροδήμου, ενώ ερευνάται και η χρηματιστηριακή εταιρεία «Πήγασος», της οποίας επικεφαλής ήταν το επίμαχο διάστημα ο Αθανάσιος Ράμμος, ο οποίος επίσης βρέθηκε στο επίκεντρο της δικαστικής έρευνας για τις μίζες. Στη "λίστα Λαγκάρντ" αναφέρονται επίσης και συγγενικά τους πρόσωπα, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η "λίστα Λαγκάρντ" δόθηκε από τις οικονομικές υπηρεσίες της Γαλλίας στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2010. Η δικαστική και κοινοβουλευτική διερεύνηση του "σκανδάλου της Siemens" βρισκόταν την περίοδο εκείνη σε πλήρη εξέλιξη. Για τα πολιτικά πρόσωπα, η υπόθεση έκλεισε τον Αύγουστο του 2011, καθώς η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ κατέληξαν ότι δεν συνέτρεχε περαιτέρω λόγος έρευνας ή παραπομπής. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, καταγράφηκαν εντούτοις από την εξεταστική επιτροπή 17 ομόφωνες πορισματικές αναφορές για την ύπαρξη οργανωμένου εγκλήματος που σχετίζεται με το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ενώ η ζημία του Δημοσίου εκτιμήθηκε σε 2 δισ. ευρώ.
Το ερώτημα είναι αν η "λίστα Λαγκάρντ" φωτίζει μέσα από τους επίμαχους λογαριασμούς τις ζώνες του "σκανδάλου Siemens" που μένουν ακόμη αδιευκρίνιστες κι αν αυτό θα μπορέσει τελικά να απαντηθεί με την έκθεση των στελεχών του ΣΔΟΕ.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι τα στελέχη του ΣΔΟΕ εκτός από τους ονομαστικούς λογαριασμούς που εγγίζουν την "υπόθεση Siemens" ανιχνεύουν και τις άλλες επίμαχες υποθέσεις της περιόδου, αφού ορισμένοι από τους δικαιούχους στη "λίστα Λαγκάρντ" ήταν εμπλεκόμενοι και στο σκάνδαλο των "δομημένων ομολόγων", ενώ άλλοι ερευνώνται αν έχουν συμμετοχή ως παρένθετα πρόσωπα σε υποθέσεις, όπως αυτή της Proton Bank του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: